Deel dit artikel
-

Google koopt grond bij Winschoten voor datacenter

Google wil mogelijk een datacenter bouwen
op een braakliggend stuk industrieterrein in Winschoten. Het bedrijf en de gemeente Oldambt hebben donderdagochtend hun handtekeningen onder de plannen gezet.

Het datacenter moet volgens RTV Noord komen op bedrijventerrein Hoogebrug 3 aan de oostkant van de stad.

Oldambt communiceerde volgens de regionale omroep al enige tijd geleden over een flinke verkoop van industriegrond. Daarmee zou drie miljoen euro verdiend zijn.

De gemeente is blij met de aankoop door Google. Wethouder Erich Wünker: ‘Dat een internationaal bedrijf voor Oldambt kiest, is goed voor de economische ontwikkeling. Het bedrijf kan een trekker zijn voor andere bedrijven om hier te gaan ondernemen. En dat kan een mooie impuls zijn voor de werkgelegenheid en leefbaarheid van Oldambt.’

De locatie is bijzonder. Winschoten heeft wel industrie, maar geen datacenters. De NOM heeft Google begeleid bij de uitgebreide inventarisatie naar mogelijk passende locaties. Er is zeker een verband met de samenwerking die Google heeft met North Water en Waterbedrijf Groningen voor een duurzame watervoorziening, waardoor het bedrijf in Eemshaven industrieel water kan gebruiken voor koeling van de servers. Datzelfde wil men gaan doen met afvalwater.

Google laat weten dat het nog niet honderd procent zeker is dat zij een datacenter gaat bouwen. Het land van 15 hectare wordt op voorhand aangekocht mocht het bedrijf willen uitbreiden. Eerst nog moeten de vergunningsprocedures worden aangevraagd.

Het bedrijf heeft al enkele jaren een datacenter in de Eemshaven en een datacenter in Middenmeer.

Aanvankelijk had Google plannen voor uitbreiding van de locatie in Middenmeer. Daar zouden zogeheten hyperscale-datacenters komen. Maar door publieke en politieke weerstand tegen de bouw van datacenters heeft het bedrijf daarvan afgezien. Ook rond de komst van een datacenter van Microsoft in de kop van Noord Holland is al veel te doen geweest.

Foto van Winschoten (Shutterstock)

Deel dit bericht

3 Reacties

bert

Hoog tijd om ruimtelijk beleid bij gemeentes weg te halen en landelijk te regelen. Gemeente A stribbelt tegen, dan maar borrelen met. Een CDAer of VVDer in eerste de beste volgende navelpluisgemeente die geen ruggengraat heeft.

fredmulder - Fred Mulder

15 hectare bouwgrond is verkocht voor 3 miljoen euro. Dat is 20€ per vierkante meter. Voor deze prijs zouden heel veel lokale ondernemers of nederlandse bedrijven graag willen tekenen. Dit zou ook een veel beter idee zijn dan de grond voor een weggeef prijs aan Google te verkopen.
In een data centrum werken maar een handje vol mensen en ook zorgt het nauwelijks voor extra werkgelegenheid in de regio. Het is onrealistisch van de wethouder om te verwachten dat een data centrum voor extra banen in de regio gaat zorgen. Mijn advies: ga eens kijken op plaatsen waar al een data centrum is gerealiseerd.
En zo zeker is het niet dat Google ook werkelijk gaat bouwen. Google heeft de grond gekocht om dit alvast in bezit te hebben om alvast de mogelijkheid te hebben om een data centrum te bouwen maar of dit ook werkelijkheid wordt is allerminst zeker. Hiermee wordt echter wel het laatste stuk grond in onze gemeente, de enige mogelijkheid voor onze plaatselijke ondernemers om in onze gemeente te kunnen bouwen waarschijnlijk jarenlang “gegijzeld” door een bedrijf dat zich echt niet door de gemeente Oldambt de les laat lezen.
Dan kunnen over een paar jaar onze lokale ondernemers de grond van Google overnemen tegen een marktconforme prijs die veel hoger ligt.
Goed gedaan gemeente Oldambt…..

J Dijkstra

Mooi landschap verpesten
Moet je niet willen
Zie Middenmeer en t word er zo even door heen gejast
Zonder dat iedereen t door heeft,ja te laat
Zie tv programma Opstandelingen
Mensen kom in actie

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond