Deel dit artikel
-

Google opent webwinkel voor Chrome OS-widgets

Gelijktijdig met de aankondiging van de lancering van het besturingssysteem Chrome, heeft Google ook laten weten een webshop te openen. De Google Chrome Web Store is een markt waar developers hun widgets aan kunnen bieden aan gebruikers van het besturingssysteem.

Waar Apple het principe van betaalde en gratis apps voor de mobiele telefoon ooit begon in de App Store, past Google dit principe nu toe op widgets, of zogenoemde web-applicaties, voor het eigen besturingssysteem. Het is ook mogelijk web-applicaties te bouwen op basis van HTML 5. De zoekmachinegigant int het geld namens de ontwikkelaars en houdt hier zelf een deel van.

Google laat weten slechts een deel van de opbrengst achter te houden om de kosten te dekken. Het is niet de bedoeling om uit de winkel veel winstgevendheid te halen. Een ontwikkelaar kan betaling vooraf vragen, een abonnementsmodel aanbieden, in-app betalingen vragen of geld voor add-ons. Google Checkout regelt de betaling. Het is daarnaast mogelijk voor ontwikkelaars om Google ads in hun widgets op te nemen. Daar zal Google waarschijnlijk het meeste geld uithalen.

Het verschil tussen een widget en een app is dat een widget een manier is om informatie te bekijken. De widget presenteert de data op een aantrekkelijke visuele manier. Een app daarentegen is een klein programmaatje waarmee data kan worden gewijzigd.

De Chrome Web Store zou een manier kunnen zijn voor ontwikkelaars om geld te verdienen met deze producten. Anderen denken dat er weinig geld in om zal gaan.

TechCrunch bijvoorbeeld laat weten dat widgets ‘nutteloos’ zijn als standalone producten. Volgens TechCrunch zal de Chrome App Store overspoeld worden met widgets, nog voor de echte apps voet aan de grond krijgen. “Bedrijven als Netflix zouden Xbox apps voor Chrome en Chrome OS moeten ontwikkelen. Hiermee kunnen gebruikers films doorzoeken, selecteren en bekijken vanuit hun browser. De interface is er al. Widgets staan in de weg van echte applicatie-ontwikkeling”, zo is er te lezen op de site.

Het besturingssysteem, Chrome OS, is open source en voornamelijk bedoeld om te draaien op netbooks. Het werd eind vorig jaar al aangekondigd en staat los van het mobiele besturingssysteem van Google, Android.

Google Chrome OS is een licht besturingssysteem. Netbooks die draaien op het nieuwe besturingssysteem komen pas halverwege volgend jaar op de markt. Wel gaat Google van start met een pilot. Met een merkloze netbook van Google wordt gekeken wat de feedback is van gebruikers. De netbook heeft een scherm van 12,1 inch en ingebouwd 3G mobiel internet en wifi. De gebruiker kan er actief meer dan acht uur op werken. Er is een beperkt aantal van deze netbooks, waarvoor de consument zich aan kan melden.

Na inloggen kan de gebruiker in het cloud-georiënteerde besturingssysteem via web-applicaties mail lezen of documenten bewerken.

In de Verenigde Staten komt de netbook met een gratis data-abbonement voor twee jaar van 100 MB per maand. De databundel kan tegen betaling verhoogd worden. Er is bijvoorbeeld een pas waarmee de gebruiker zonder datalimiet een dag lang online kan voor 10 dollar. Of de gebruiker kan ‘los’ 1GB kopen.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond