Deel dit artikel
-

Google publiceert geruisloos zijn besturingssysteem Fuchsia

Zonder er enige ruchtbaarheid aan te geven, publiceert Google zijn eigen besturingssysteem Fuchsia. De ontvangende hardware is de eerste generatie Nest Hub-apparaten.

In de komende weken en maanden ontvangt een uitdijende groep Nest Hub-apparaten een nieuw besturingssysteem. Dat is vooral nieuws voor techies en ontwikkelaars, want voor de eigenaren van die apparaten verandert er in de praktijk helemaal niets. Hun butler-met-scherm werkt exact als daarvoor.

Toch is het nieuws, opgemerkt door 9to5Google, van belang. Google sleutels al jaren aan de bouw van Fuchsia en heeft het belang ervan altijd zo klein mogelijk gemaakt. Maar het leek onafwendbaar dat het operating system (OS) op enig moment zou doordringen tot mainstream hardware.

Het internetbedrijf werkt al enkele jaren aan de software die op een groot aantal verschillende apparaten moet kunnen draaien, van embedded systemen tot smartphones, tablets en pc’s.

Het open source besturingssysteem heeft ondertussen een publieke roadmap. De zwaarte van de belofte van Fuchsia ligt vooral in de belofte dat het op enig moment native apps zal draaien die voor Linux en Android zijn geschreven. De volgende stap kan dan zijn dat nieuwe apps ‘het beste draaien op Fuchsia’, maar ook op de andere twee. Het pad daarheen vergt wel een lange adem zonder al te grote afleidingen.

Foto: mpk (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond