Deel dit artikel
-

Google stopt met H.264, mediabranche raakt ongerust

Google Chrome stopt met de ondersteuning van een van de meest gebruikte video codecs op internet, H.264. In plaats daarvan kiest het voor het zelfontwikkelde open source systeem VP8 voor WebM en Theora. Ontwikkelaars reageren niet bijster enthousiast.

Met een kort blogbericht maakt Google bekend dat het in de komende maanden de ondersteuning voor H.264 staakt in zijn web browser Chrome. Chrome heeft een marktaandeel van de rond de 10 procent, het dubbele van vorig jaar.

Internetbedrijven maken momenteel een slag waarbij online video zonder plug-ins direct in de browser kan worden afgespeeld. In de toekomst hoeft de consument daardoor bijvoorbeeld geen Flash meer te installeren op zijn computer. Dat is althans de wens van bedrijven als Apple.

Google kiest nu expliciet voor de VP8 video codec en de implementaties daarvan zoals WebM en Theora. Het kreeg hiervoor de kennis en technologie in huis toen het in de zomer van 2009 het bedrijf On2 overnam voor 106 miljoen dollar.

Google kiest hiermee puur voor open source technologie. Op H.264 liggen rechten voor intellectueel eigendom, maar de eigenaren daarvan hebben beloofd die rechten voorlopig niet te gelde te zullen maken. Bedrijven als Microsoft en Apple ondersteunen in HTML5 wel standaard de H.264-standaard.

Marktkenners en technologiebedrijven die het handwerk verzetten voor veel internationale uitgevers verzetten, reageren geprikkeld op Googles beslissing.

Stef van der Ziel van streamingbedrijf Jet-Stream tweet: “Google gooit ons terug in de tijd en ontketent opnieuw een codec oorlog”. En: “WebM gaat de wereld niet redden en Googles actie is niet in het belang van gebruikers”.

Technologiesite Ars Technica schetst: “Bedrijven die HTML5 gebruiken voor online video moeten waarschijnlijk beide codecs ondersteunen om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Microsofts aanzienlijke marktaandeel de populariteit van Apple-toestellen kunnen eenvoudigweg niet worden genegeerd door mediaproducenten”.

John Gruber van weblog Daring Fireball analyseert: “WebM en Theoro worden niet zo breed ondersteund als H.264.  Het grote probleem van WebM versus H.264 is dat er hardware decoders zijn voor H.264. Dat is erg belangrijk voor mobiele telefoons en tablets. Hardware decoding verlengt de batterijduur van prestatie van video playback aanzienlijk. Uitgevers kunnen daarom niet zomaar stoppen met H.264. Ik denk dat uitgevers Chrome-gebruikers ertoe gaan dwingen om video in Flash te bekijken”.

De baas van foto- en videosite Smugmug DonMacAskill reageert: “Het wordt veel duurder om video te maken voor het web en de gebruikerservaring gaat achteruit. Alleen Adobe wint”, de maker van Flash.

Update 15:11u 17-01:  Op basis van reactie van de anobieme reageerder ‘Gijsweer’ is de bovenstaande aangepast. Eerder stond hier abusievelijk vermeld dat Opera H.264 ondersteunt. Dat is niet het geval. 

Deel dit bericht

3 Reacties

Marko van Kampen

Misschien is de beweegreden van Google dan ook niet om hun eigen format door te duwen, maar Flash aan de top te houden; gebrek aan ondersteuning is een belangrijke drijfveer voor veel mensen nog niet over te stappen naar Apple….#conspiracy

Gijs

Dit stuk geeft een nogal vertekend beeld, mede doordat er onwaarheden in staan. "Bedrijven als Microsoft, Apple en Opera ondersteunen in HTML5 wel standaard de H.264-standaard." Opera ondersteunt H.264 helemaal niet! Oftewel: alleen Internet Explorer en Safari ondersteunen H.264. Firefox en Opera ondersteunen zowel Theora als WebM. Als voorstander van open standaarden en open source juich ik persoonlijk Google's beslissing toe. Google ontketent hiermee niet opnieuw de codec oorlog; deze is helemaal nooit goed uitgevochten. H.264 is alleen gratis voor gebruikers en aanbieders van gratis webvideo's. Aangezien H.264 zelf geen open source is, is een H.264 encoder/decoder in open source software dus niet mogelijk.  Zowel Microsoft als Apple moeten nog veel leren over open standaarden en open source. Ik hoor ook verrassend weinig mensen klagen over de iOs gebruikers die benadeeld worden doordat Apple geen Flash ondersteunt… Pikant detail is trouwens dat Steve Jobs aandeelhouder is van MPEG LA, de maker van de H.264 codec. Ik zou zeggen "put your money where your mouth is" en geef de H.264 codec echt vrij, onder een echte opensource licentie! Dan is deze codec oorlog snel over.

Stef van der Ziel

Gijs, MP4, MOV, WebM zijn containers. Ik weet een leuke analogie: De transportindustrie heeft een wereldwijde standaard voor zeecontainers.  Dankzij standaard afmetingen worden er miljarden bespaard omdat de containers op elk schip, elke trein, elke vrachtwagen passen, omdat elk overslagstation kranen en transportrobots heeft die met de standaard afmetingen kunnen werken. Wist je dat er op zeecontainers patenten zitten?  Stel je voor wat een puinzooi het zou worden als iemand met een afwijkende 'open source' container zou komen. Misschien worden de containers er iets goedkoper door, maar dat is kortzichtige winst omdat je alle andere partijen in de markt dwingt om dubbele standaarden te moeten ondersteunen, en dat is vanuit macro-perspectief veel duurder. Dit is precies wat Google doet. Ze doen het niet voor het web, niet voor open source, niet voor gebruikers, niet voor content partijen, niet voor elke andere partij behalve voor zichzelf. Na vijftien jaar geruzie over standaarden was eindelijk de hele industrie het eens. MP4 met H.264 en AAC. Een open standaard, maar geen open source. De achterliggende bedrijven hadden hier extreem veel geld in ge?nvesteerd en willen dit terecht met licensing terugverdienen.  Een standaard mag best wat kosten omdat deze veel kosten bespaart. Fabrikanten, content publishers en distributeurs verdienen die kosten met gemak terug. Maar nu komt Google met WebM, gooit H.264 eruit en de hele ellende begint opnieuw. Het is bovendien nog maar de vraag of WebM/Theora geen inbreuk pleegt op bestaande gepatenteerde technologie. Google durft het niet te ontkennen. Wat je wel vaker ziet is dat open source bestaande techniek nabootst en niet innoveert. Dat gebeurt hier ook. Dat is valse concurrentie. WebM is geen open source maar op z'n aardigst gezegd inspiratie-ware. MOV was het originele containerformaat van Apple. Een echte innovatie. Daaruit is het MP4 containerformaat gekomen, als standaard. het open source Matroska containerformaat is plat gezegd van MP4 gejat. Copy-paste met wat aanpassingen. En daar is WebM weer op gebaseerd. En wat schieten we hier met zijn allen mee op? WebM biedt geen innovatie. Alleen maar chaos. Vijftien jaar terug in de tijd. Open source is geen doel maar een middel en hier schiet het zijn doel voorbij. p.s. ik heb geen baat bij 1 standaard, integendeel, ik heb eigenlijk baat bij een gefragmenteerde markt. Hoe meer formaten, codecs en protocollen hoe beter. Want dan heeft de markt behoefte aan techniek en diensten die alles weer netjes integreert en daar verdienen wij aan. Ik vind het vanuit de overall keten gezien een slechte stap van Google. Het is niet in het belang van de consument. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond