Deel dit artikel
-

Google wijst verwijderverzoek journalist af

Een journalist die lid is van de Nederlandse Vereniging van Journalisten heeft vergeefs geprobeerd om een verwijzing uit de zoekresultaten van Google te verwijderen. Ook de rechtbank Amsterdam heeft het verzoek afgewezen.

In 1999 had Vrij Nederland de samenwerking opgezegd met de freelance-medewerker nadat was vastgesteld dat hij een passage in een artikel had overgeschreven van internet.

Een artikel hierover in NRC Handelsblad is nog steeds makkelijk te vinden op internet. De journalist schrijft nog steeds, onder meer voor de Groene Amsterdammer, maar zegt dat zijn carrière wordt geschaad omdat het artikel hoog eindigt in de zoekresultaten.

Google heeft de verwijzing niet willen verwijderen, ook niet na een verzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens. Daarop stapte de journalist naar de rechter.

Google vindt dat tonen van het adres van de desbetreffende internetpagina een ‘juiste en nauwkeurige verwerking’ is van zijn persoonsgegevens. Het zoekresultaat is evenmin bovenmatig. Het komt ook niet prominent naar voren en maakt deel uit van een lange lijst met tientallen andere relevante zoekresultaten.

De NRC is een landelijk dagblad en dat heeft volgens Google tot gevolg dat het artikel in het zoekresultaat hoger wordt gewaardeerd dan een stuk in bijvoorbeeld een regionaal blad of een persoonlijk blog.

Ook de rechtbank heeft de eis van de journalist afgewezen omdat Google niet niet als verantwoordelijke voor de verwerking van persoonsgegevens kan worden aangemerkt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond