Deel dit artikel
-

Googles satellietproject aangestuurd vanuit Den Haag

Het ambitieuze project van Google om via een satelliet-netwerk iedereen op aarde internettoegang te geven, blijkt een Nederlands tintje te hebben. Greg Wyler krijgt de leiding over het project. Hij is oprichter van de satelliet-communicatie startup O3b Networks uit Den Haag.

Google heeft nog niet openlijk gecommuniceerd over het satellietproject, maar volgens The Wall Street Journal zal Google tussen de een tot drie miljard dollar investeren in het netwerk. In eerste instantie zullen zo’n honderdtachtig kleine satellieten in een lage baan rond de aarde vliegen. Daarmee zouden ook armere landen over mobiel internet kunnen beschikken. De satellieten bieden glasvezelachtige snelheden tot 1,2 Gbps.

Het ziet er naar uit dat Google het satellietnetwerk van O3b Networks hiervoor wil gaan gebruiken. Google had al geld in O3B gestopt, samen met SES en Liberty Global, het bedrijf achter UPC. Aanvankelijk had men in 2010 al zestien satellieten willen lanceren, maar de economische crisis stak daar een stokje voor.

Het operationele kantoor van O3b Networks is sinds 2011 gevestigd aan de Johan van Oldenbarneveltlaan in Den Haag. De holding is vermoedelijk om fiscale redenen op het Kanaaleiland Jersey gevestigd. Er is verder een verkoopkantoor in Dubai.

Google gokt niet op een paard. Al eerder was er het project Loon, waarbij grote luchtballonnen in afgelegen gebieden eveneens voor internet moeten kunnen verzorgen. Dat project dreigt echter vast te lopen op technische en politieke problemen omdat Google per land van andere frequenties gebruik moet maken. Dat blijkt moeilijker dan gedacht.

Deel dit bericht

1 Reactie

Bas van der Veeken

Grappig. Weet ik ook meteen hoe het met Loon gaat. Ben erg benieuwd hoe dit afloopt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond