Deel dit artikel
-

GoogleTV dit najaar van start

Google wordt een speler op de tv-markt en partnert met Sony en Logitech om dit najaar hardware in de winkels te brengen. Met speciale software brengt het tv en het web bij elkaar op het grote tv-scherm van de huiskamer.

In eerste instantie zullen de tv-diensten enkel in de VS beschikbaar zijn. In een latere fase zal de technologie ook in het buitenland worden uitgerold, als onderdeel van reguliere hardware als settopboxen, televisie en DVD- en Bluray-spelers.

Dat maakte het bedrijf zojuist bekend tijdens de ontwikkelaarsconferentie Google I/O. Binnen enkele dagen brengt het bedrijf een SDK uit, een digitaal bouwpakket, op basis waarvan ontwikkelaars al hun eerste toepassingen kunnen bouwen. Ook Samsung zou Googles tv-technologie in zijn apparatuur willen verwerken.

Het systeem is gebaseerd op Googles besturingssysteem Android, draait op een standaard uitvoering van web browser Chrome en kan overweg met Flash. Het kan ook met 3DTV overweg.

De tv kan worden bediend met een qwerty-toestenbord, maar ook via een spraakinvoerfunctie in mobiele telefoons. De basistechnologie achter de spraakbediening wordt vrij gepubliceerd, zodat makers van telefoons en andere apparatuur deze in hun eigen hardware kunnen verwerken.

De bediening hoort eenvoudig te werken. Met een klik op een toetsenbord verschijnt bovenin het beeldscherm een zoekvenster. De gebruiker tikt de gewenste zender of uitzending in en kan daar live naar overschakelen. Als het gezochte programma niet live is, krijgt de gebruiker de optie een enkele aflevering voor opname te programmeren of een volledig seizoen. De opnames worden weggeschreven naar een lokale harde schijf, als deze bij de tv beschikbaar is.

Het zoekvenster doorzoekt automatisch ook het web en lokale applicaties en toont de zoekresultaten door elkaar.

Een tweede mogelijkheid om de tv te bedienen is via de mobiele telefoon, met behulp van spraakinvoer. De telefoon hoort via wifi verbonden te zijn met de tv.

Aangezien de internetmodule op tv draait op Android 2.1, en later hogere versies, kan de gebruiker ook webapplicaties downloaden en installeren. Voorbeelden daarvan zijn Gmail. Google Docs of een Twitter-programma.

Google brengt Android Market, zijn downloadwinkel voor software voor mobiele telefoons, naar het vaste web. Een noviteit is dat gebruikers vanuit die webversie van Android Market software kunnen laten downloaden naar gekoppelde apparaten zoals de mobiele telefoon en de televisie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond