Deel dit artikel
-

GPRS serie, deel 1: Het wordt concreet

De term GPRS zingt al enige tijd rond in de markt, deze week werden de plannen weer iets tastbaarder. Het netwerk van KPN is inmiddels aangepast, de eerste GPRS-portal is een feit, Samsung lanceerde zijn eerste GPRS-toestel en onderzoek van IDC wakkert de verwachtingen nog eens aan. Emerce zal de komende week dagelijks aandacht besteden aan de verdere introductie van 'mobiel internet'.

De eerste Nederlandse GPRS-portal is opgezet door Ernst & Young, Netlinq Framfab, Oracle en Telfort. Slechts zes weken kostte het de deelnemende partijen om de zaak voor elkaar te krijgen. In september begonnen de partijen samen te werken. De portal draait momenteel nog op proef, vanaf 1 januari dient hij volledig actief te zijn binnen Ernst & Young. Vanaf dat moment willen de vier samenwerkende partijen de portal ook, in aangepaste versie, gaan aanbieden aan andere partijen.

De GPRS-portal is opgezet voor een groep interimmanagers van Ernst & Young. Via de portal hebben deze mensen, die gestationeerd zijn bij klanten, snel toegang tot het kennisnetwerk van Ernst & Young. Doel van het project is om de contacten tussen de werknemers en de thuisbasis efficiënter te laten verlopen en de managers betrokken te houden bij Ernst & Young. De GPRS-portal wordt met name gebruikt via een koppeling van de telefoon aan de laptop, dit werkt gemakkelijker dan kijken naar een telefoonscherm.

Toepassingen waarover de interimmanagers de beschikking hebben zijn ondermeer het zoeken van mensen binnen de organisatie, agendabeheer en de toegang tot onderzoek dat verzameld is op het kennisnet van Ernst & Young. Over de kosten voor de omschakeling naar GPRS-portals zijn geen eenduidige antwoorden te geven, aldus Netlinq Framfab. Hoe meer gebruikers, hoe hoger de kosten. Maar de nieuwe toepassing zal vanwege de kosten voor aanpassingen zeker niet beperkt hoeven te blijven tot een kleine groep bedrijven, is de ervaring van de vier partners. En consumentensites? Dat zal volgens de makers van de zakelijke portal nog wel even op zich laten wachten, aangezien de toestellen nog niet in grote mate voorradig zijn.

Woensdagmiddag presenteerde Samsung zijn eerste GPRS-toestel, de Q100. Ook hier werd – evenals bij de portal – gewaarschuwd dat de snelheid van GPRS minder hoog zal zijn dan theoretisch mogelijk. Vanwege congestie wordt er gemiddeld een snelheid verwacht van 56K, waar dit in theorie volgens Samsung 117K kan zijn. Maar deze wetenschap zal de introductie niet gaan belemmeren, zo blijkt uit onderzoek van Forrester dat ook gepresenteerd werd. Volgens Carsten Schmidt van het onderzoeksbureau zal in 2005 iedereen toestellen gebruiken die toegang hebben tot internet.

Tevredenheid over mobiel internet is nu – met wap – nog gering. Op een schaal van 1 tot en met 10 geven de gebruikers de huidige dienstverlening een 5, aldus Forrester. Oorzaken zijn de hoge kosten en de trage verbinding. Maar volgens Schmidt zal dit beter worden als GPRS de standaard wordt. Er komen upgrades voor wap, de verbindingen worden goedkoper (en zijn 'always on') en de kosten zullen omlaag gaan. Enkele nieuwe toepassingen voor GPRS zijn het gericht benaderen van de gebruikers met promoties, het in de gaten houden van een bestelling en 'location based services'. Het laatste biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om routeplanners te raadplegen die ook foto's kunnen laten zien van de omgeving.

Als het gaat om m-commerce tempert Schmidt de gemoederen. Slechts 3 procent van de totale online verkoop zal via mobiel internet gaan, in 2005 bedraagt dit dan 5,2 miljard dollar. Mensen zullen alleen impulsaankopen doen, wel zal mobiel internet ervoor zorgen dat verkoop via andere kanalen sterk zal stijgen, verwacht Schmidt. De vraag of er voor de dienstverlening betaald gaat worden is voor directeur Guus Jansen van application service provider UniXS, die ook een presentatie hield, wel duidelijk. "Consumenten zijn niet van plan te gaan betalen, bij de aanbodzijde moet bekeken worden hoe er geld aan verdiend gaat worden." Wie daarin straks een goede balans heeft gevonden heeft kan een sterke positie in de GPRS-markt verwerven. Dat is cruciaal voor de strijd om UMTS, want volgens Jansen wordt die strijd voor een belangrijk deel al beslecht bij het verdelen van de GPRS-markt.

En dan de overschakeling naar UMTS, waarmee gebruik gemaakt wordt van een geheel nieuw netwerk. Volgens Forrester zal er sprake zijn van een soort dualmode op de telefoon, waarbij naar wens geschakeld kan worden tussen beiden. In 2003 zal volgens Samsung al 80 procent van de mensen GPRS-toestellen gebruiken, wat niet betekent dat GSM dan nauwelijks meer gebruikt wordt. De twee zullen geruime tijd naast elkaar bestaan en maken ook gebruik van hetzelfde netwerk.

De GSM-operators maken gebruik van verschillende 'standaarden' (software) en dat zorgt ervoor dat het GPRS-toestel van Samsung voorlopig alleen te gebruiken is bij telecombedrijven die werken met de combinatie Lucent, Nokia en Siemens. De andere 'standaarden' (ondermeer van Motorola) houden volgens Samsung samenwerking nog enige maanden tegen, om de verkoop van eigen GPRS-toestellen te beschermen. Motorola ontkent dit overigens. Volgens Motorola zijn de toestellen van Samsung wel te gebruiken via operators die werken met de Motorola 'standaard'.

Deel dit bericht

5 Reacties

Peter Kentie

Too Hot Too Handle?In een alarmerend stuk, geplaatst op de website van het gezaghebbende New Scientist, wordt gewaarschuwd voor de overdadige straling die GPRS telefoons afgeven als ze 'op volle snelheid' uitzenden. De gevolgen zijn voor mens en mobieltje even ernstig. De hersenen worden gemicrogolfd en de chipset van het splinternieuwe mobieltje brandt door.Alleen als GPRS met minder kanalen uitzendt, is de stralingssterkte binnen de perken. Echter dan is de transmissiesnelheid amper meer dan we nu van WAP-diensten gewend zijn. Het wordt echt (een paar jaar) wachten op UMTS om alle mobiele beloftes en voorspellingen echt waar te maken. Zie: { http://www.newscientist.com/nsplus/insight/phones/toohottohandle.html; http://www.newscientist.com/nsplus/insight/phones/toohottohandle.html

Joost

Dat het IC van je telefoon doorbrandt is zorgelijk, maar het "microwaven" van je hersenen zal in dit geval niet van toepassing zijn, omdat je bij GPRS gebruik het toestel waarschijnlijk niet aan je oor zult houden. De gebruiker zal naar het schermpje kijken, of icm met een lap-/palmtop het toestel gebruiken.

Paul

In Japan is GRPS nu een jaar of 2 operationeel. aantal gebruikers nu: 20 miljoen.per week 50.000 nieuwe gebruikers. als de chips zouden doorbranden op grote schaal in Japan dan zouden we dit toch al lang weten? Feit is wel dat het systeem in Japan anders is dan dat wat in europa zal komen. Paul.

jan

Joop Stringer

Het probleem met GPRS en de toestellen is dat er op dit moment 'slechts' vier van de acht kanalen gebruikt worden. Dit omdat anders je batterij binnen een kwartier leeg is. Het doorbranden van de chips valt wel mee. Echter doordat er maar vier (op dit moment zelfs maar twee) kanalen gebruikt gaan worden, wordt de snelheid dermate beperkt dat op dit moment het enige echte voordeel in het feit zit dat het 'on-line' is.Verder is het zo dat het nogwel degelijk uitmaakt hoeveel informatie je wilt oversturen. Als je meer dan 10 decks wilt versturen, ben je goedkope uit met GPRS, ga je daarboven zitten, dan kan je net zo goed gewoon op GSM blijven zitten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond