Derp

Greenpeace neemt het op tegen vieze internetgiganten

Amazon, Apple en Microsoft zijn volgens Greenpeace hele vieze bedrijven. De energiebronnen van hun respectievelijke datacentra draaien in hoge mate op fossiele brandstoffen. Gezien de omvang van deze drie bedrijven, kan Greenpeace internet als een vies land zien.

Daarom startte de milieuorganisatie vorige week een protestactie tegen Amazon, Apple en Microsoft. Er worden geen actievoerders aan gebouwen geschroefd. Greenpeace vraagt de consument om bij te springen en mee te doen aan een handtekeningenactie.

Bijna honderdduizend burgers wereldwijd tekenden inmiddels de petitie. Die roept de leiders van de drie bedrijven op om groener energie in te kopen, toeleveranciers duurzaam te laten werken en transparant te zijn over de resultaten hierbij.

Greenpeace spreekt juist deze drie bedrijven aan, omdat zij immense datacentra hebben waarop diensten als iCloud, Live.com en AWS draaien. Dat zijn wezenlijke onderdelen geworden van het leven van burgers en bedrijven. De milieuorganisatie stelt: “Als the cloud een land zou zijn, dan zou het qua energieverbruik de vier na grootste verbruiker ter wereld zijn. En het energieverbruik groeit met een factor drie in een komende vijf jaar.”

Opvallend is, dat Google en Facebook niet op het lijstje van Greenpeace staan. Google toont zich al jaren een groen ondernemer en streeft in woord en daad dezelfde duurzaamheid na als Greenpeace. Facebook was vorig jaar al doelwit van acties en wordt, omdat het beterschap beloofde, ontzien.

Nederland is wereldwijd een van de grootste knooppunten voor internationaal dataverkeer en krijgt daarom ook een speciale vermelding van Greenpeace. Uit onderzoek zou blijken dat de datacentra hier voor een kleine tien procent draaien op hernieuwbare energie. Zestig procent van de energie komt uit het verbranden van aardgas en twintig procent uit kolen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

terug