Deel dit artikel
-

‘Groei Nederlandse gamesindustrie door startups’

De Nederlandse gamesindustrie is sinds 2011 met 38 procent gegroeid en dat komt vooral door nieuwe gamebedrijfjes. Toch levert de industrie maar weinig nieuwe banen op. Dat blijkt uit de Gamesmonitor 2015.

De gamesindustrie in Nederland groeit in principe hard: van 330 studio’s en ontwikkelbedrijven in 2011 naar 455 in 2015. Dat is hoger dan het gemiddelde van de Nederlandse economie.

Maar het aantal professionals in de branche groeit minder hard, van 3000 naar 3130 banen. De meeste nieuwe bedrijfjes zijn klein, met hooguit vijf personen. Ook zijn veel banen verdwenen, bijvoorbeeld bij Spil Games, tot voor kort een van de grootste werkgevers in de branche.

De winst die gamebedrijven maken is zeer bescheiden. Het komt zelden boven een ton euro uit. Twee derde realiseert omzet in het buitenland. Toegepaste games blijken wederom een belangrijke aanjager. Entertainmentgames blijven echter ook populair.

Opvallend is de groei van het aantal dienstverleners: adviesbureaus, PR en marketing en lokalisatie. Ook het aantal opleidingen stijgt flink. De uitstroom bedraagt dit jaar circa 1350 studenten.

Het volledige onderzoek wordt in november gepresenteerd op de netwerkdag van de Dutch Games Association in Leeuwarden.

Deel dit bericht

1 Reactie

Natasja Voogt

Spil Games, bestaan die nog? Zjn er nog mensen die games spelen op desktop dan?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond