Deel dit artikel
-

Groeiend verzet tegen personalisering zoekresultaten Google

Belangenorganisatie Electronic Privacy Information Center overweegt een klacht in te dienen bij de Amerikaanse toezichthouder FTC over de koppeling tussen zoekresultaten van Google en persoonlijke data uit profielensite GooglePlus. Ook Twitter is allerminst gelukkig met deze optie.

Met Search plus Your World kunnen gebruikers berichten uit GooglePlus omhoog duwen in de zoekresultaten van de zoekmachine. Dat zit allerlei partijen niet lekker. Twitter vreest dat Twitterberichten – zo’n 250 miljoen per dag – minder goed te vinden zullen zijn als gevolg van Googles aanpassingen. Door het eigen sociale netwerk voor te trekken, zou Google de Amerikaanse antimededingingsregels overtreden. Immers, gebruikers kunnen bij het personaliseren geen andere sociale netwerken als Facebook en Twitter betrekken.

Het Electronic Privacy Information Center (EPIC), dat ook al eens bezwaren maakte tegen de inmiddels alweer opgeheven profielensite Buzz van Google, maakt zich vooral zorgen (Pdf) over de privacy. In maart 2011 heeft de Federal Trade Commission met Google afspraken gemaakt over het naleven van privacyregels en het EPIC denkt dat de integratie van Google Search en Google SearchPlus daarmee in overtreding is.

De FTC en de Amerikaanse Senaat zijn al enige tijd bezig met een onderzoek naar Google naar aanleiding van klachten van onder meer Expedia, Yelp en Nextag, die menen dat zij door Google worden benadeeld. In dit verband hebben ook al enkele hoorzittingen plaatsgevonden.

Deel dit bericht

4 Reacties

shopmatcher

what’s new, dit doen ze toch bij alles? Google is gewoon de nieuwe microsoft!

KoalaBear

“Immers, gebruikers kunnen bij het personaliseren geen andere sociale netwerken als Facebook en Twitter betrekken.”

Oneens. Eric Smith heeft ze een gesprek aangeboden. Moeten ze daar wel iets mee doen. Facebook wil je al helemaal niet.

Mark

@shopmatcher: agreed!
@KoalaBear: een gesprek aanbieden is natuurlijk hartstikke leuk, maar jij en ik weten allebei dat er Google uiteindelijk alles aan gelegen is G+ te laten slagen, wellicht ten koste van Twitter. Dus leuk zo’n gesprek, maar de voorwaarden zullen niet super zijn voor Twitter.

KoalaBear

@Mark:
Absoluut. Alle data van iedereen bemachtigen om betere deals met adverteerders.

Hopelijk komt het goed met G+.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond