Deel dit artikel
-

Groen Links zet vraagtekens bij breedbandplan Van Boxtel

De uitspraken van minister Van Boxtel over overheidsstimulering voor de aanleg van breedband internet, is de Tweede-Kamerfractie van Groen Links in het verkeerde keelgat geschoten. Tijdens de presentatie van de nieuwe RTL-site pleitte Van Boxtel voor die stimulering door de overheid als het gaat om de aanleg van breedband. Groen Links wil weten waarom Van Boxtel hier niks over zei tijdens het ICT-notaoverleg van 28 maart.

De kamerleden Halsema en Vendrik van Groen Links hebben een aantal schriftelijke vragen ingediend over het onderwerp. De twee zijn overigens niet tegen stimulering, maar ze zijn met name benieuwd waar de middelen vandaan moeten komen om de stimulering van breedband te financieren.

In zijn toespraak maakte Van Boxtel ondermeer melding van zijn plan om nieuwbouwprojecten aan te sluiten op een breedband-netwerk. Andere initiatieven die de minister beschreef: het aanmoedigen van initiatieven die monopolieposities en marktverstarring rond midden- en breedband doorbreken, en de overheid in de rol van 'launching customer'.

Vorige week nam de Tweede Kamer een motie aan van het PvdA-kamerlid Rik Hindriks, waarin hij pleit voor een overheidsrol bij de aanleg van breedband in commercieel minder interessante gebieden.

De belangrijkste vragen van Groen Links aan Minister Van Boxtel:

1. In de toespraak bij de opening van de nieuwe RTL-site heeft de minister van GSI gepleit voor de noodzaak van overheidsstimulering van de snelle aanleg van breedband. Waarom echter heeft hij in het zeer uitvoerige ICT-notaoverleg van 28 maart jl het stilzwijgen gedaan over plannen voor overheidsbemoeienis met snelle breedbandaanleg en zelfs afhoudend over overheidsinterventie gesproken met name waar het gaat om de rol van de overheid als launching customer; een rol die uw nu juist als beste optie voor overheidsoptreden in de RTL-toespraak verkiest?

2. Wat denkt de regering hier nu concreet aan te gaan doen en wanneer kan de Kamer een nota met uitgewerkte praktische voorstellen tegemoet zien van de regering voor een impuls tot snelle breedbandaanleg?

3. Heeft de minister van GSI trouwens zelf budget om de drie voorstellen uit zijn toespraak ten uitvoer te kunnen leggen? Zo nee, hoe denkt hij aan de benodigde financiële middelen te komen?

4. Wat betreft de door de minister bepleite verplichte aanleg van een glasvezelaansluiting in nieuwbouwwoningen, is het de vraag of hij de reactie van de staatssecretaris van VROM bij brief van van 30 januari jl.op de aangenomen motie Halsema/van Walsum (27088 nr.11) kent, waarin hij zegt geen standaardverplichting in het Bouwbesluit te willen opnemen voor satellietaansluiting noch voor enige andere aansluiting van digitale infrastructuren? Wat vindt de minister van deze reactie in het licht van zijn eigen voorstel?

Deel dit bericht

4 Reacties

Melle

Erg goed dat de tweede kamerfractie van groen links controleert of de minister van mening is veranderd. Overigens blijkbaar ten goede! Glasvezel-aanleg bij nieuwbouwprojecten had natuurlijk al besloten moeten zijn. Als het goed is hoeft het geld daarvoor niet eens zozeer van de overheid te komen. Er zijn organisaties die dat graag zelf, commercieel, doen. Denk aan bredband en de overheid zou ook de diverse telecomorganisaties kunnen uitnodigen hun glasvezel-lijntjes in een nieuwbouwwijk aan te leggen en dan voor het telecombedrijf kiezen dat voorstelt glasvezel aan te leggen tot en met elke woning.

Ellen Witte

Inderdaad is het zo dat de ontwikkeling van breedbandaansluitingen naar huizen en bedrijfslocaties gestimuleerd zou moeten worden. De Cie. Cerfontaine 'ICT en de Stad' adviseerde Van Boxtel in december ook al de aanleg van breedbandaansluitingen te stimuleren. Volgens de commissie zou daar een aanzienlijke som geld voor vrij gemaakt moeten worden. Het is m.i. echter niet nodig dat de overheid daar financieel zwaar in zou moeten investeren. Bij de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen en woonlocaties dient de infrastructuur direct aangelegd te worden. Dit kan gerealiseerd worden door reeds in een vroeg stadium Publiek-Private Samenwerkingsvormen (PPS) te realiseren. Gemeenten zouden hierin een activerende of trekkersrol kunnen vervullen. Via PPS zijn zowel financiering als risico's te spreiden en te overzien. Telecomaanbieders zijn dan eerder geneigd in dergelijke projecten te investeren. Een essentieel probleem wat de vorming van PPS-constructies momenteel nog tegenhoudt is de grote onbekendheid bij gemeenten tav het belang van telecominfrastructuur (specifiek breedband) en de telecommarkt en -aanbieders in het algemeen. Van Boxtel zou zich daarom beter kunnen richten op het vergroten van de kennis over de telecommarkt bij gemeenten.

Al Pacino

Wanneer wordt er nou een wet aangenomen, dat heel Nederland beschikking moet hebben op breedband internet?

Laurens Appel

De heren in Den haag moeten minder praten en meer DOEN. Wel ben ik met van Boxtel eens dat de overheid de IT infrastructuur voor zijn rekening dient te nemen. Helemaal indien je in overweging neemt dat de overheid de informatiemaatschappij hoog op het verlanglijstje heeft staan. Aangezien onze kinderen een belangrijk onderdeel van die maatschappij gaan uitmaken is het van het grootste belang dat ze daar mee gaan beginnen. Scholen moeten aangesloten worden op de GIGA Port en de overheid neemt de belangrijke "last mile" voor zijn rekening. Doen we dit niet dan speelt Nederland over 20 jaar geen leidende rol met een korte ei maar met een lange IJ in de informatiemaatschappij. Vandaar dat het de grootste tijd wordt dat we een echte e-premier krijgen met departement overschrijdende bevoegdheden. Een man/vrouw de niet al te veel praat maar doet. Wat denk je van thuis werken motiveren. Als het merendeel van de Nederlanders 1 dag per week gaat thuiswerken zijn de file problemen opgelost, minder CO2 uitstoot enz. En dat allemaal met behulp van de huidige IT technieken. Wellicht dat Roel Pieper zijn nieuwe functie toch maar serieus moet gaan nemen en een telefoontje waagt naar Wim Kok.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond