Deel dit artikel
-

Grokster en Morpheus niet verantwoordelijk voor piraterij

De bestandsuitwisseldiensten Grokster en Morpheus maken zich niet schuldig aan piraterij. Dat heeft een Amerikaanse federale rechter vrijdag bepaald. De verrassende uitspraak zou belangrijke gevolgen kunnen hebben voor de rechtszaak tegen KaZaA .

Al even opmerkelijk is dat de rechter zich baseert op dezelfde argumenten die ook de omstreden muziekuitwisseldienst Napster in haar verdediging gebruikte. Napster deed in 2001 vergeefs een beroep op de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof dat het op de markt brengen van een videorecorder niet in strijd is met de auteurswet, ook al kan men er speelfilms mee kopiëren.

Rechter Stephen V. Wilson distantieert zich in de zaak tegen Morpheus en Grokster echter nadrukkelijk van Napster. Napster hield precies bij welke gebruikers songs uitwisselden, aldus Wilson, terwijl Morpheus en Grokster een gedecentraliseerde opzet kennen en zij onmogelijk de verspreiding van muziek of speelfilms kunnen tegengaan. De technologie van beide bedrijven kan echter evengoed voor legale doeleinden worden gebruikt. 'We zijn geen piraten,' benadrukte directeur Wayne Rosso van Grokster. De platenindustrie reageerde vrijdag gelaten op de uitspraak. Men gaat zo goed als zeker in hoger beroep.

Sinds Napster heeft de platenindustrie nauwelijks successen geboekt in de strijd tegen online piraterij. Sinds kort proberen de platenmaatschappijen individuele muziekgebruikers aan te pakken. Internetprovider Verizon Communications moet van een Amerikaanse rechter binnen enkele weken de namen vrijgeven van klanten die ervan worden verdacht op grote schaal auteursrechtelijk beschermd materiaal te hebben gedownload. Een advocaat van Verizon wil het Amerikaanse Hof van Beroep vragen om de uitspraak op te schorten.

Maandag 28 april verschijnt KaZaA voor de rechter samen met advocaten van de muziek- en filmindustrie om te kijken of een claim die het Australische bedrijf tegen de film- en platenindustrie heeft ingediend, behandeld kan worden. KaZaA vindt dat de industrie de ontwikkeling van onlinediensten moedwillig frustreert. Op hun beurt eist de platen- en filmindustrie dat KaZaA zijn activiteiten staakt.

Intussen proberen de platenmaatschappijen in hoog tempo alternatieve onlinediensten te ontwikkelen.Maandag introduceert Apple een online muziekdienst die wordt geïntegreerd met iTunes. Volgens het muziekvakblad Billboard is zelfs geen abonnement vereist. Gebruikers kunnen met een credit card individuele songs kopen (voor 99 dollarcent) en op een cd branden. Vijf grote platenlabels zouden hun medewerking hebben toegezegd, iets dat nog niet eerder is vertoond. Die dienst kan ook in Nederland gebruikt worden. Apple Benelux geeft daar donderdag een toelichting op.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond