Deel dit artikel
-

Grootschalige fraude met online waardebonnen

De Consumentenbond waarschuwt voor berichten via Facebook, WhatsApp en e-mail, waarbij het lijkt alsof consumenten bij IKEA, NS en Albert Heijn waardebonnen of dagkaarten kunnen winnen.

Consumenten die hun gegevens invullen, lopen volgens de bond een aantal risico’s: vastzitten aan een abonnement, slachtoffer worden van phishing of aan het lijntje gehouden worden bij een duur 0909-nummer.

De nepprijsvragen zijn afkomstig van onder meer VOC Global NV in Curaçao en Mons Management gevestigd in Bulgarije. Veel bedrijven wiens naam misbruikt wordt voor dit soort frauduleuze mails hebben inmiddels een waarschuwing op hun site geplaatst.

De Consumentenbond vreest dat het einde nog niet in zicht is. Als een bedrijf stappen onderneemt tegen prijsvragen die zogenaamd van hen afkomstig zijn, gaat dit soort misleiding weer verder met de naam van een ander bedrijf.

De misleidende prijsvragen kunnen consumenten flink op kosten jagen. De NS-dagkaartactie lokte de aangeschrevenen naar een prijsvraagabonnement van 12 euro per week, de IKEA-prijsvraag stuurde deelnemers naar een 0909-nummer waar ze 200 vragen moesten beantwoorden en waarbij een fout antwoord volgens de geautomatiseerde stem geen belemmering voor de winkansen was.

Deel dit bericht

4 Reacties

bert

Het is vooral heel irritante spam. Als ik al het geld ervan krijg, zou ik niet meer hoeven te werken met een inkomen van rond de 2000€/dag.

Appel

Ook oppassen met diverse spaarsites waar ook dit soort prijsvragen e.d..

karl

krijg ook dagelijks een lading binnen
eerder lukte het blokkeren van de afzender
nu niet meer
weet iemand raad?
karl

Patrick

2017 en ze zijn er nog steeds, werd benaderd dat ik een waardebon van de Jumbo kon winnen (heb zelfs laatst bij de Jumbo aan een enquete meegedaan).

Dit was de site waarnaar gelinkt werd (ps NEP SITE—> http://tinyurl.com/y7xg8b9c )

Als je de voorwaarden en privacy verklaring leest staat er precies wat ze met je gegevens gaan doen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond