Deel dit artikel
-

Grootste aanval Anonymous ooit

Hackerorganisatie Anonymous heeft vannacht naar eigen zeggen de grootste aanval ooit geopend op allerlei sites uit vergelding voor het uit de lucht halen van de illegale uitwisseldienst MegaUpload. Er zouden ruim 5600 DDOS aanvallen zijn uitgevoerd.

Getroffen werden de sites van Motion Picture Association of America (MPAA.org), de Recording Industry Association of America, het Amerikaanse ministerie van Justitie, platenmaatschappij Universal en Hadopi.fr, de site rond de Franse overheidsorganisatie die internettoegang en online auteursrechten in Frankrijk regelt. Inmiddels zijn de meeste van deze sites weer gewoon bereikbaar.

Bij de aanvallen werden de servers bestookt met verkeer door vrijwilligers die een zogenoemde LOIC tool gebruikten. LOIC staat voor Low Orbit Ion Canon.

De acties volgden op de arrestatie van zeven personen die betrokken zijn bij de site MegaUpload. Daar kon men gratis of tegen een kleine vergoeding grote bestanden stallen (waaronder films), die anderen weer konden bekijken. De site is uit de lucht gehaald.

Onder de gearresteerden bevond zich ook de 29-jarige Nederlander Bram van der Kolk, die de naam ‘Bramos’ gebruikte en de Nederlandse en Nieuw Zeelandse nationaliteit heeft. Ook zijn drie Duitsers, een Est en een Slowaak aangeklaagd. Vier mannen, onder wie Van der Kolk, werden in Auckland aangehouden.

Bij de actie waren Nederlandse politiekorpsen betrokken, onder meer omdat MegaUpload 630 Nederlandse servers gebruikte. Er is beslag gelegd op 50 miljoen dollar aan ‘bezittingen’ en volgens het Amerikaanse Ministerie van Justitie hielden de verdachten zich onder meer bezig met witwassen van geld. In totaal zouden zij 175 miljoen dollar met deze praktijken hebben verdiend.

MegaUpload was al enige tijd verwikkeld in een rechtszaak met Universal Music Group (UMG) over een omstreden promofilmpje. Die werd verzoek van UMG verwijderd van YouTube omdat muziek van de platenmaatschappij was gebruikt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond