Deel dit artikel
-

Grootste platenmaatschappij contracteert FabChannel

’s Werelds grootste platenmaatschappij tekent een contract met Fabchannel.com. Het Amsterdamse bedrijf mag Paradiso-concerten van Universal-artiesten opnemen en uitzenden en deelt in de Universal-inkomsten als die het videomateriaal waar ook ter wereld exploiteert.

"Hier ben ik 6 jaar mee bezig geweest, en met dit specifieke contract 1,5 jaar intensief". Justin Kniest, oprichter en mede-eigenaar van Fabchannel.com, klinkt verheugd met het binnenhalen van de samenwerking met Universal Music, en van de drie grootste platenmaatschappijen ter wereld.

"Vaak keek ik naar de concertagenda van Paradiso en zag interessante artiesten om op te nemen. Maar als ik dan zag dat ze bij Universal onder contract stonden, dan dacht ik ‘laat maar’." Universal Music hield jarenlang de boot af. Fabchannel (geschiedenis) mag van veel kleinere platenmaatschappijen de concerten in Paradiso en de Melkweg opnemen en on demand streaming. De grote uitgevers echter hielden de deur gesloten voor Kniest en zijn team.

De veranderende omgeving waarin muziekuitgevers zich bevinden, noopte Universal er uiteindelijk toe een contract te sluiten met het Amsterdamse productiebedrijf dat ook Het Gesprek host en Dvd-producties maakt. Uit die activiteiten genereert Fabchannel het merendeel van zijn omzet.

Nieuwe wind bij top Universal

Kniest: "Nieuwe mensen aan de top van Universal zien in dat platenmaatschappijen niet in hun eentje de markt kunne bewerken. Ze moeten joint ventures sluiten met specialisten zoals wij." Die veranderende mentaliteit, daar profiteert de ondernemer nu van.

"Het contract is bij mijn weten een unicum. We mogen concerten van de Universal-artiesten in Paradiso nu opnemen, produceren, ze als eerste gratis op onze site streamen én eraan meeverdienen. Wel moet de artiest altijd nog toestemming geven voor uitzending. De tweede component aan het contract is nieuw, ook voor Universal.

iTunes-verkoop betekent ‘kassa’ in Amsterdam

Zij krijgen het recht om onze producties te verkopen op alle kanalen ter wereld die ze hebben. Daar vallen iTunes, Joost en Rhapsody onder, maar ook 300 downloadshops." Fabchannel en Universal Music delen de inkomsten. Fabchannel vangt meer als het via zijn eigen site advertentie-inkomsten heeft of een dvd verkoopt via de webwinkel. Universal ontvangt meer dan 50 procent als het via zijn eigen kanalen materiaal verkoopt. De exacte verdeelsleutel houdt Kniest voor zich.

Met het Universal-contract in de kast verwacht Kniest nog grotere artiesten voor de camera te krijgen in Paradiso, Melkweg of de zalen in het buitenland waarmee hij partnert. "Grote artiesten trekken bezoekers naar de site. Die bezoekers komen vervolgens in aanraking met de kleinere of onbekendere bands waarvoor we het doen."

De videosite neemt jaarlijks circa 150 concerten op. Aangezien Universal een marktaandeel van circa 30 procent heeft, lijkt het Kniest niet onlogisch als het aantal producties tot ongeveer 200 oploopt.

Marketing en verkoop in eigen handen

Meer bezoekers aan Fabchannel.com betekent ook meer advertentie-inkomsten. In april startte Fabchannel met korte videoreclames op de site. De opbrengsten daaruit vielen tegen. Fabchannel en de adverentiepartner waren volgens Kniest té onervaren. Nu tuigt hij, mede dankzij de investering van de gemeente Amsterdam en Foreman Capital, een eigen marketing- en verkoopteam op.

"Universal is de eerste grote platenmaatschappij met wie we een contract sluiten. Met de anderen ben ik ook al meer dan een jaar bezig. Ik hoop binnen een half jaar zeker één van de andere groten aan ons te binden."

Bron foto: stignygaard (CC)

Deel dit bericht

2 Reacties

Tanja

Natuurlijk heel erg leuk voor ze. De deal met Universal is niet exclusief, dit geeft andere clubs in het circuit de kans om ook zo'n clubje op te richten.  Maar wat doet de gemeente Amsterdam me t publiek geld als investeerder in Fab channel? Betekent deze stap dat Fab channel de eigen broek kan ophouden en geen subsidies meer nodig heeft? Je kunt niet commercieel en gesubsidieerd tegelijk zijn.

Vincent

jammer dat ze niet meer bestaan

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond