Deel dit artikel
-

Grooveshark: auf Wiedersehen!

Muzieksite Grooveshark is niet meer bereikbaar vanuit Duitsland. De dienst beperkt de toegang vanwege te hoge licentiekosten.

Het Amerikaanse bedrijf ligt al langer in de clinch met platenmaatschappijen vanwege rechten. Zo is Grooveshark eerder deze maand door platenmaatschappij EMI voor de rechter gedaagd, omdat men al drie jaar geen royalty’s zou hebben betaald. Al eerder verwijderde Apple de iPhone-app van de streamingdienst, die inmiddels via een HTML 5-site weer op de iPhone bereikbaar is.

Grooveshark is in 2006 opgericht door studenten van de Universiteit van Florida. De dienst ging in 2007 de lucht in. Destijds noemde men zich een ‘legale LimeWire’. In 2008 werd het downloadformaat verlaten en werd Grooveshark een online jukebox zoals Last.fm. Grooveshark staat gebruikers ook toe eigen Mp3-bestanden te uploaden en te delen.

Zo’n 10 procent van de circa 30 miljoen actieve gebruikers komt uit Duitsland, maar daar zijn de onderhandelingen met de Duitse BUMA – de GEMA – blijkbaar vastgelopen. Muziekvasttijdschrift Billboard vraagt zich nu af of dit het ‘begin van het einde’ is nu de druk van alle kanten toeneemt.

Deel dit bericht

1 Reactie

Erik Bakker

Nee, het is beter om dit soort initiatieven af te knijpen, en de klanten met restrictieve wetgeving weer terug naar de winkels te jagen. Dan mag je daar nieuwe muziek staan luisteren met een koptelefoon op (als niet iemand anders dat al aan het doen is).

Is hier geen spotify-achtig iets van te maken ? Het uploaden van ‘aanbevolen’ muziek is toch ook gratis reclame, of zie ik dat verkeerd ?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond