Deel dit artikel
-

Hackersbende Lockbit ‘geraakt’ door internationale politieoperatie

De beruchte hackersgroep Lockbit die organisaties en bedrijven afperst met gijzelsoftware is verstoord in een gezamenlijke operatie van Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten en een coalitie van internationale politiediensten, zo meldt de NOS.

De hackers publiceerden vorig jaar interne data van Boeing. Ook de Britse Royal Mail werd getroffen door de gijzelsoftware en in Nederland werd de KNVB gehackt door Lockbit.

Aan de operatie werkten ook politiediensten van Nederland, Frankrijk, Japan, Zwitserland, Canada, Australië, Zweden, Finland en Duitsland mee.

De actie van 20 februari was het gevolg op een maandenlang en complex onderzoek gericht op het neerhalen van het primaire platform van LocktBit en andere kritieke infrastructuur die hun criminele onderneming mogelijk maakte. Dit resulteerde in het verwijderen van 34 servers in Nederland, Duitsland, Finland, Frankrijk, Zwitserland, Australië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland werden 13 servers offline gehaald.

Vanuit de Nederlandse politie sloten de cybercrimeteams van de eenheden Oost-Brabant en Zeeland-West-Brabant aan bij het internationale onderzoek tegen de criminele ransomware groepering. Beide cybercrimeteams zijn met hun expertise op het gebied van ransomware een belangrijke waarde geweest in de internationale taskforce die gecoördineerd werd door Europol. Team High Tech Crime van de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies heeft samengewerkt met de twee regionale eenheden in de vorm van extra kennis en expertise.

Op een screenshot dat is gedeeld door vx-underground, een groep die informatie verspreidt over malware en cybersecurity, is het controlepaneel dat door Lockbit wordt gebruikt om aanvallen uit te voeren vervangen door een bericht van wetshandhavers.

De Russische hackersgroep stelt dat de servers met de gestolen gegevens intact zijn gebleven. De FBI kon ze niet te pakken krijgen en ze zullen na de ‘wederopbouw’ in een nieuwe blog worden gepubliceerd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond