Deel dit artikel
-

Hands-on: Chromecast met Google TV

Anderhalf jaar na het debuut is Chromecast met Google TV vanaf vandaag dan eindelijk officieel in Nederland verkrijgbaar. Een goedkoop alternatief voor Apple TV. Maar is hij ook even goed?

Waarom het zo lang heeft geduurd voordat Chromecast met Google TV hier is uitgekomen, zal wel te maken hebben met de lokalisatie. Je kon voorheen in Nederland wel aan dit product komen, maar hij is nu verkrijgbaar in een heuse Nederlandstalige verpakking, met een Nederlandse handleiding (hoe summier ook) en het apparaat is ook met Nederlandse spraak te gebruiken.

Chromecast met Google TV is wat anders dan de reguliere Chromecast, die stop je gewoon in de HDMI-poort van de tv en niet ook nog eens in het stopcontact (USB is genoeg). Bij Chromecast met Google TV heb je wel extra stroom nodig, maar je kunt er ook meer mee.

Met de reguliere Chromecast kun je alleen video casten vanaf een smartphone of tablet (ook met Apple apparaten), maar de Google TV-interface biedt toegang tot ruim 6500 apps, waaronder die van YouTube, Netflix, Disney+, Amazon Prime Video, Viaplay, HBO Max, Apple TV, Videoland, NPO Start en Ziggo GO. De afstandsbediening heeft verder een knop voor de Google Assistent.

Daarmee is Chromecast met Google TV een aantrekkelijk alternatief voor Apple TV. Zeker gezien de prijs: je betaalt slechts 70 euro voor het Google product, de nieuwste versie van Apple TV 4K (2021) kost altijd nog zo’n 200 euro. Een oudere versie kun je voor circa 160 euro op de kop tikken. Goedkoper wordt het echt niet.

Het verschil in kwaliteit valt eigenlijk al op als je de Chromecast uit de verpakking haalt: de afstandsbediening is een goedkoop plastic dingetje waarin twee AA batterijtjes passen, als het je al lukt om het dekseltje te verwijderen. De platte Apple variant kan via USB worden opgeladen en is prettiger in gebruik. Apple TV is een groter kastje waarin ook een Ethernet kabel past. Google verkoopt een apart netsnoer met Ethernet voor 20 euro. Niet dat je dat echt nodig hebt.

Het instellen van de Chromecast met behulp van de Google Home app duurde mij eerlijk gezegd veel te lang, zeker omdat nogal wat apps geïnstalleerd moeten worden voordat de Chromecast eindelijk gebruikt kon worden. Daarna krijg je een hoofdscherm te zien dat helaas minder overzichtelijk is dan Apple TV.

Bij Apple TV bestaat het hoofdscherm uit al je geïnstalleerde apps, bij Google zijn ze weggestopt tussen allerlei lang niet even relevante aanbevelingen. Je moet heel wat handelingen verrichten voordat je het overzicht hebt van je eigen apps. Die je niet op het hoofdscherm krijgt. Om apps te verwijderen moet je diep in de instellingen duiken.

Ook de beeldkwaliteit is niet optimaal. De kleuren zijn te sterk aangezet, al kan dat per televisie verschillen. Apple gebruikt een veel betere processor dan Google, bij Chromecast vertonen de beelden nogal eens licht schokkende bewegingen. Het is net niet opvallend genoeg om je eraan te ergeren, maar wie een Apple TV gewend is zal het verschil echt wel merken. Uit de vele positieve reacties bij onder meer Coolblue van Nederlanders die de Chromecast al langer in huis hebben is dit overigens niet echt een issue.

Nu wil ik best geloven dat Google dit product nog verder gaat verbeteren met behulp van software updates, maar wie de aanschaf van een on demand kastje voor zijn (oudere?) televisie overweegt, en echte kwaliteit verlangt, zou niet voor de meest goedkope oplossing moeten gaan. Eigenaren van toestellen met Google TV (o.a. Philips) hebben Chromecast al helemaal niet nodig.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Onze Apple-TV is gewoon een oude MacMini van 25€. Even opknappen met een SSD en je kunt er zo veel meer mee dan met de echte van 200€.
OK, geen 4K, maar dat boeit niet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond