Deel dit artikel
-

Hands-on: Feiyu G4 Handheld GoPro gimbal

GoPro HERO camera’s zijn een must voor sportievelingen. Zij kunnen hun activiteiten op welk gebied dan ook vastleggen en via YouTube aan de wereld tonen. Maar de GoPro HERO camera’s bieden ook mogelijkheden voor professionele filmmakers. Van schitterende time-lapse-sterrenhemels tot  luchtbeelden gefilmd met drones. Maar wie uit de losse hand filmt, heeft altijd te maken met een trillerig beeld. De Feiyu G4 Handheld GoPro gimbal biedt daar een uitstekende oplossing voor.

Op het eerste gezicht lijkt dit apparaat op een eenvoudige selfie-stick, waarop de GoPro HERO bevestigd kan worden. Het grote verschil is dat de GoPro HERO nu beelden kan maken die 100 procent stabiel zijn. Hoe je de stick ook beweegt, de camera blijft dankzij 3 assen ten alle tijden in balans.

Het maakt niet uit of je loopt, fietst of vanuit een rijdende auto filmt. Het lijkt alsof de beelden geschoten zijn vanaf een Hollywood-rails waar de camera overheen glijdt. Naast de mooie beelden die dit oplevert is het ook erg leuk om te filmen met deze gimbal. Het lijkt bijna onwerkelijk hoe de camera in evenwicht blijft terwijl je hand eromheen draait.

De stick biedt verschillende standen waar menig cameraman of vrouw bijzonder gelukkig van zal worden.

Vastestand
De camera blijft loodrecht hangen en recht naar voren filmen. Hoe er ook bewogen wordt de camera zal altijd in een hoek van 90 graden blijven staan.

Volgstand
De camera zal de handbeweging langzaam en stabiel volgen. Als de stick naar boven wordt gericht, zal de camera ook langzaam en geleidelijk naar boven bewegen. Dit werkt alle kanten op. Met een klik op de knop blijft de camera in die positie staan en kan er weer met een vaste hoek worden gefilmd.

Lockstand
Richt de camera op een object en houd het knopje iets langer ingedrukt. De lockstand wordt geactiveerd. Het is nu mogelijk om langs het gelockte object heen te bewegen terwijl de camera ten alle tijden op het object gericht blijft. Door om een object heen te draaien kan dit bijzonder fraaie beelden opleveren.

Selfiestand
De camera komt draait zich 180 graden en filmt de persoon die de stick in zijn handen heeft.

Extensies
De Feiyu G4 wordt standaard geleverd met vier oplaadbare batterijen en bijhorende lader. Er gaan twee batterijen in waar met gemak een paar dagen gebruik gemaakt van kan worden. Maar wie geen risico wil nemen kan kiezen voor batterij-extensie.  Hierdoor wordt het handvat een paar centimeter langer en kunnen er zwaardere batterijen in.

Ook zijn er extensies waarmee de stick verlengd kan worden zodat het mogelijk is om shots van bovenaf te maken. Dit werkt prima hoewel de verlenging er eerst weer afgeschroefd dient te worden om het apparaat uit te schakelen.

We hebben de gimbal inmiddels goed uit kunnen testen en de resultaten liegen er niet om. We hebben mooie testopname kunnen maken vanuit een rijdende bus in Malaga (Spanje) waarbij duidelijk te zien is hoe de bus beweegt, maar het uitzicht stabiel blijft.

Voordelen
Laten we duidelijk zijn, dit is gewoonweg een schitterend apparaat.  De motoren die voor de juiste balans zorgen zijn vrijwel geluidloos waardoor de camera omgevingsgeluid kan opnemen zonder het geluid van de motoren op te nemen. De nauwkeurigheid is verbazingwekkend goed. De stick weegt slechts 265 gram, waardoor je hem met gemak de hele dag kunt meedragen.

Nadelen
Het is een vrij onhandig apparaat om even in een tas te stoppen zonder bang te zijn dat er iets beschadigd. Een speciale opberghoes is zeer gewenst.

Indien het apparaat opnieuw gekalibreerd moet worden, is dat vrij lastig. Met een speciale meegeleverde USB-extensie kan het apparaat op een computer worden aangesloten. Vervolgens moeten er RAR-bestanden worden gedownload en geïnstalleerd op de computer om de stick te kunnen aansturen. Het is ons tot nu toe niet gelukt dit goed te doen. Dit geldt ook voor het installeren van de laatste firmware.

Tot slot is het jammer dat de GoPro HERO alleen kan worden bevestigd zonder protectie case. De stick is zelf ook niet bestand tegen water, dus onder slechte weersomstandigheden of wateractiviteiten is het niet aan te raden om hem te gebruiken.

Tot slot de prijs. Die is met 390 euro vrij fors maar in onze ogen wel waar voor z’n geld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond