Deel dit artikel
-

Hands-On: Galaxy Tab S4 en Tab A 10.5

Apple leidt met zijn iPads al jaren de markt voor tablets, met een marktaandeel van bijna 35 procent. Het gros van de tablets is echter van het type Android, waarbij Samsung marktleider is. Dat wil zeggen: nog wel, want volgens recente IDC cijfers heeft Samsung het afgelopen kwartaal weer een miljoen minder tablets verscheept, en bedroeg het marktaandeel de helft van wat Apple heeft. Sowieso zit de tabletmarkt al jaren in het slop omdat steeds grotere smartphones hun functie overnemen.

Samsung geeft het echter niet op. De Zuid-Koreanen hebben onlangs hun Galaxy Tab serie vernieuwd met zowel een duur als een betaalbaar toestel.

De Tab S4 is vergelijkbaar met de iPad Pro: de schermresolutie (SuperAMOLED) bedraagt 2560 bij 1600 pixels en de tablet draait op een Qualcomm Snapdragon 835 processor. Het model moet het zonder vingerafdrukscanner stellen, terwijl die op de voorganger Tab S3 wel aanwezig was. Wel werkt de S4 met de S-Pen, de goedkopere Tab biedt deze mogelijkheid niet. Dat heeft Apple dan weer beter geregeld sinds de introductie van de goedkopere iPads eerder dit jaar. Die werken ook met de (vergelijkbare) Apple Pen. Overigens wordt de pen bij de Tab S4 standaard meegeleverd.

Galaxy Tab A 10.5 is een entertainmenttablet en volgens de fabrikant ‘kindvriendelijk’. De hardware is wat minder geavanceerd. De resolutie van het IPS LCD bedraagt 1920 x 1200. De processor is een Exynos 5 Octa. Ook de camera is minder: de frontcamera is een 5 megapixel model versus een 8 megapixel bij de Tab S4. De achtercamera is 8 megapixel in plaats van 13 megapixel.

De tablets zijn allebei nogal zwaar en vergeleken met de iPads zelfs opvallend dik (rond de 8 millimeter). De camera achterop zit er als een lelijke puist. Beide tablets hebben verder geen fysieke thuisknop zoals de iPad (in de volgende generatie iPads schijnt die ook al niet meer te zitten).

De Tab S4 heeft Rotating Quad Speakers afgestemd door AKG, maar bij het afspelen van YouTube filmpjes merkten we geen enkel verschil met de Tab A die deze luidsprekers niet heeft. Het geluid is vergeleken met de iPad Pro helaas nogal blikkerig, met te weinig laag. Wel levert Samsung op beide tablets vier luidsprekers.

Voor normaal gebruik kun je met de nieuwe Tab A absoluut uit de voeten. Sterker nog: we merkten eigenlijk maar heel weinig verschil met het duurdere model, beide tablets zijn snel in het gebruik. En dan te bedenken dat het goedkoopste model begint bij 329 euro, terwijl de goedkoopste Tab S4 699 euro kost (alleen wifi). Hecht je belang aan de camera of wil je rekenintensieve games spelen, dan ligt de S4 uiteraard meer voor de hand.

De tablets doen absoluut niet onder voor de iPads. Mocht je nog geen tablet hebben dan is het voor de keuze vooral van belang waar je ervaring mee hebt: de integratie met Android smartphones werkt bij de Tab natuurlijk beter dan wanneer je iPhone en Galaxy Tab naast elkaar gebruikt. De tablet voelt vooral vertrouwd aan voor Samsung smartphone gebruikers: alle Samsung apps zijn ook op de tablet aanwezig.

Het bezwaar dat veel Android apps niet zijn geoptimaliseerd voor het grote scherm behoort zo langzamerhand tot het verleden, al hebben ontwikkelaars doorgaans een lichte voorkeur voor de iPad bij de lancering van nieuwe apps.

Nadeel van Samsung is de geringe ondersteuning die hooguit twee jaar duurt. Daarna wordt de software niet meer bijgewerkt. iPads worden veel langer ondersteund.

Qua prijs ben je met Samsung wel (iets) goedkoper uit. Een normale iPad kost minimaal 359 euro, een iPad Pro 737 euro.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond