Deel dit artikel
-

Helft Europese politici voor online stemmen

Europese politici verwachten veel van de elektronische democratie. Dit blijkt uit een onderzoek van het IBM Institute for Electronic Government ( IEG ). Driekwart van de respondenten vindt dat ICT het democratische proces kan verbeteren en 50% is voor online stemmen.

Begin dit jaar berichtte deze site over het advies van de Raad voor het openbaar aan minister Peper van Binnenlandse Zaken. Volgens de Raad kon Internet democratische besluitvorming wel verbeteren, maar dit zou niet resulteren in directe democratie. De Raad waarschuwde de minster voor overdreven verwachtingen.

Het rapport van het IEG komt tot positievere bevindingen. Bijna driekwart van de ondervraagde politici vindt dat Internet democratische processen gunstig kan beïnvloeden. De helft van de 435 respondenten is van mening dat online stemmen ingevoerd moet worden, naast de traditionele methode. Aan het onderzoek namen vooral Europese politici deel onder wie ook volksvertegenwoordigers uit de Tweede Kamer en de gemeenteraden van Amsterdam en Doetinchem.

Verkiezingscampagnes zullen in de toekomst steeds vaker ook online worden gevoerd. Van de ondervraagden had 39% een eigen website van wie 31% deze ook bij campagnes heeft ingezet. Volgens driekwart van de politici met een website had dit een positieve invloed op de uitslag. Van alle respondenten zegt een meerderheid van 60% van plan te zijn bij de volgende verkiezingsronde een eigen website te gebruiken.

De politici werd niet alleen naar hun persoonlijke ervaringen met en verwachtingen over het Internet gevraagd, maar ook naar het gebruik ervan door wetgevende instanties in hun land, regio of gemeente. Ruim 90% gaf aan dat wetgevende overheden in hun land, provincie of stad over websites beschikken. Van die sites is iets meer dan een kwart ingericht op interactieve processen, dat wil zeggen: bieden bezoekers de mogelijkheid te reageren op voorstellen en ontwerpen. Bijna alle politici zijn van mening dat overheden baat hebben van websites.

Commentaar Webwatch
Het voorzichtige advies van de Raad voor het openbaar bestuur van begin dit jaar, lijkt gezien de activiteiten en verwachtingen van de Europese politici flink gedateerd. Internet zou volgens de Raad geen nieuwe doelgroepen bereiken en alleen leiden tot een intensievere deelname van degenen die toch al meedoen. Die uitkomst mag misschien waar zijn, maar het neemt niet weg dat de democratische processen toch door Internet worden gestimuleerd. De conclusie van de Raad gaat uit van de verkeerde premisse dat democratie een kwantitatieve en niet ook een kwalitatieve aangelegenheid is. Als Internet de politieke partcipatie van burgers bevordert, is terughoudendheid niet op zijn plaats en moeten de kansen worden benut. Gelukkig zien politici dat zelf in, zoals het nieuwe rapport aangeeft.

Bron: persbericht IBM

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond