Deel dit artikel
-

Het rijk der mannen

De ICT branche is rijk aan veel dingen maar bovenal aan mannen. De testosteron giert door de sector. Dat is erg jammer want vrouwen brengen de broodnodige kleur in de branche. Teveel is nooit goed en alleen maar mannen is niet gezellig. Helemaal niet als ze allemaal een grijs driedelig pak met stropdas dragen. Het is voor iedereen leuker als het wat gelijker verdeeld is.

Bij zowel ICT-bedrijven als ICT-media domineren mannen het spelersveld. Hoog tijd dat daar verandering in komt, zo stelt Yvonne van Bokhoven, general manager van {Lewis Communications; http://www.lewispr.com}.

De Belgische regering erkent de scheve verhoudingen in de sector en voert momenteel campagne om meer vrouwen naar de informatica te lokken. Het aanwenden en beheren van nieuwe technologie is bij onze zuiderburen nog altijd een mannenzaak. De bedrijven in de informatie- en communicatietechnologie tellen slechts zeventien procent vrouwen. Zonder ondersteunende functies daalt dat aandeel nog. Een goed initiatief van de Belgen, maar of de campagne een succes zal worden, is de vraag. In Nederland zijn dit soort campagnes ook gevoerd, denk aan "Kies exact, kies een studie met perspectief". Maar al deze campagnes ten spijt blijkt uit recente tellingen het aantal vrouwen in de ICT in Nederland nog lager te zijn dan in Belgi�, een shocking tien procent! Hoe zeer de sector ook bij hen onder de aandacht wordt gebracht, techniek en automatisering interesseren de meeste vrouwen blijkbaar nog steeds geen bal.

Vrouwen kiezen niet massaal voor de ICT en dat is niet omdat ze het werk niet aankunnen, maar simpelweg omdat ze denken dat het saai is. Waar 'mannenbladen' bol staan van de computergerelateerde gadgets, gaan de meeste vrouwenbladen over relatieproblemen, mode, kinderen, cosmetica, koken en andere 'typische vrouwenzaken'. Bij het kopen van een auto en mobiele telefoon kijken vrouwen eerder naar de vormgeving en de kleur dan naar wat er onder de motorkap zit of hoeveel uur stand-by tijd of geheugen de telefoon heeft. Ze raken niet opgewonden van PK's, Mbs/s, MHz; het gaat hen meer om het gevoel dat de apparatuur bij hen oproept en wat je er in de praktijk daadwerkelijk mee kunt doen. Hoe het verder werkt, zal hen een worst zijn.

Daarnaast heeft de ICT sector het imago van een 24/7 sector, wat voor een werknemer lange werkdagen, weinig vakantie en veel stress betekent. Dit spreekt vrouwen in het algemeen minder aan, omdat de meeste vrouwen nog steeds – in ieder geval als er kinderen komen- parttime willen werken. Het heersende imago is helaas niet onterecht, want in de ICT-branche wordt erg hard gewerkt. De technologische vernieuwingen volgen elkaar in hoog tempo op. Producten worden continu verbeterd en nieuwe, meer geavanceerde versies moeten razendsnel worden gelanceerd, in ieder geval voordat de concurrent met een betere versie komt. Omdat er geen tijd te verliezen is, draaien werknemers continu overuren.

Toch zijn er ook veel voordelen te behalen voor vrouwen in de ICT. Zo biedt de jonge sector iedereen vrijwel gelijke kansen. Een glazen plafond is er vergeleken bij andere, oubolligere sectoren niet echt. Je kunt relatief snel carri�re maken en lukt het niet bij je bestaande bedrijf dan desnoods bij een ander bedrijf, want job-hoppen is een normaal fenomeen in de sector. Bovendien biedt de ICT-branche de beste, nieuwste en meest geavanceerde apparatuur, waardoor je van je huis je virtuele kantoor kunt maken. En diezelfde 24/7 cultuur maakt ook flexibele werktijden mogelijk. Genoeg redenen dus om als vrouw wel voor de sector te kiezen.

Laten we hopen dat steeds meer vrouwen voor de ICT kiezen zodat de verhoudingen wat evenwichtiger worden. En dat ook de hogere regionen in ICT-land zullen worden opgefleurd door leuke, dynamische vrouwen die weten wat ze willen en mede het beleid bepalen. Naarmate vrouwen meer te zeggen krijgen in de ICT-wereld zullen we ook meer van hen horen. De ICT-media worden momenteel nog gedomineerd door de mannelijke goeroes. Vrouwen zouden hun mening eens wat vaker moeten laten horen. Ik nodig vrouwen die werkzaam zijn in de IT dan ook uit om massaal op deze column te reageren!

Deel dit bericht

27 Reacties

Henny van der Pluijm

Van tijd tot tijd zie je dit soort idioterie opduiken. Een half jaar geleden nog in Automatiserig Gids waar een lobbyist van Vrouwen in Hoger en Technisch Onderwijs ervoor pleitte dat de informaticaopleidingen minder techisch moesten worden om zo ruimte te maken voor vrouwen. Ik heb daarop een maand geleden een stuk in AG geschreven waarin ik aantoonde welke schadelijke effecten dat zou veroorzaken. Niet alleen voor de ICT-sector, maar ook voor de maatschappij in zijn geheel.Een sector die door mannen is bedacht, met apparatuur en software die door mannen is bedacht, met oplossingen die door mannen zijn bedacht, met een cultuur die door mannen in stand wordt gehouden, zou meer ruimte maken voor vrouwen.De ICT-sector is een van de laatste sectoren in Nederland waar je nog gewoon door enthousiasme en hard werken een zaak kunt opbouwen en kunt laten groeien. Dat lukt niet altijd, maar laten we blij wezen dat er genoeg mannen zijn die het in elk geval proberen. Dat vrijwel alleen mannen een bedijf in de ICT beginnen, zegt al genoeg. De risico's die je loopt, de vereiste inzet, de technische know how, de werkdruk, de lange uren – het zijn geen condities waaronder vrouwen willen werken. Die willen vooral werk dat met mensen te maken heeft, zijn vaak genoeg wars van technologie en willen in overvloedige mate in deeltijd werken. Aldus de uitkomsten van studies onder meer van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Andere studies tonen aan dat bedrijven en vaak hele maatschappelijke sectoren naar de knoppen gaan als het percentage vrouwen te hoog wordt. Zie de gezondheidszorg en het onderwijs, waar elk jaar meer geld bij moet. Laten we dus blij zijn dat vrouwen in de ICT-sector nog in de minderheid zijn. Een echt innovatieve ICT-sector, zoals in de VS, zullen we hier wel nooit krijgen want daarvoor is men in Nederland veel te technofoob. Laten we in elk geval koesteren wat we hebben.  

K. de Wildt

Beste Yvonne, sorry, ik ben geen vrouw, maar wil toch graag even op je column reageren. Je nodigt vrouwen uit om te reageren, maar waarop precies? Wat je zegt klopt voor het grootste deel allemaal. Ik denk alleen niet dat je kunt stellen dat het 'saai' voor ze is, dat is gewoon een kwestie van interesse. Mode en persoonlijke verzorging bijvoorbeeld interesseert (de meeste) mannen ook veel minder dan vrouwen. Dat zijn haast 'genetisch' vastgestelde eigenschappen. Net zoals de meeste vrouwen ook weinig hebben met auto's. Tuurlijk, er zijn uitzonderingen, ik ken twee vrouwen die meer weten van auto's dan de gemiddelde man, maar uitzonderingen hou je altijd. Grote kans dus ook dat je nu reacties krijgt van een paar vrouwen die behoren tot de 10% in Nederland, die het met je eens zijn. Maar dan? Wat valt er aan te doen? Of valt er eigenlijk niks aan te doen en is het gewoon een 'feit' dat je moet accepteren, net zoals je nooit meer mannen dan vrouwen achter de kassa in de supermarkt ziet, er altijd meer vrouwen dan mannen werken in een cosmeticawinkel/drogisterij, de zorgsector overheerst wordt door vrouwen (toch beroepen waarbij het niet gaat om de fysieke verschillen tussen man en vrouw). Hoewel je opmerkingen in de eerste alinea toch wel erg subjectief overkomen (tussen hoeveel mannen in 3-delig grijs zit je zelf in?), ben ik het met je eens dat een mix tussen mannen en vrouwen over het algemeen voor beide 'partijen' meer brengt dan een eenzijdige verdeling. En dat is dan bijv. naast het feit dat het niet alleen gezelliger, leuker en meer kleur brengt (dat je juist deze 'sfeer-elementen' noemt, is dat ook typisch vrouwelijk?), maar ook meer wederzijdse leerervaringen en begrip voor 'typisch mannelijke en vrouwelijke' standpunten over de werkzaamheden met zich meebrengt. Maar kortom, je roept op tot een grotere intrede van vrouwen in de ICT (volgens mij zitten er al meer vrouwen dan mannen in de C van ICT, maar dat terzijde), maar je geeft zelf ook al aan dat het van buitenaf stimuleren van dat soort dingen weinig succes heeft. Zoiets zal moeten groeien en zal zich op een gegeven moment in een bepaalde houding stabiliseren (als dat al niet gebeurd is), waarbinnen sommige vrouwen zullen doorstoten naar de top en anderen niet. P.S. Ik hoop niet voor je dat je alteveel reacties krijgt op je stelling: alleen maar mannen is niet gezellig. Is alleen vrouwen dan ook niet gezellig?

Rik Scherps

Pff, vermoeiend hoor, die krampachtige pogingen van vrouwen om zich te bewijzen. Ga nou gewoon eens aan het werk en zeur niet zo over posities en acceptatie. Het is volgens mij allemaal niet zo verrassend: een hele hoop in de ICT heeft te maken met techniek (o ja, hoe kan dat nou?). Ik ben zelf geen techneut, maar de techneuten die ik in de ICT ken zijn mannen. En die mannen vinden de meest saaie technische prietpraat leuk. Vrouwen gelukkig niet. Dat is nu eenmaal zo en dat is fijn. 'Thea studeert techniek' was in de jaren tachtig ook geen succesvolle campagne.

The Emperor

Dat blijft dan toch behelpen. Wie zit er te wachten op slimmerds die niet willen weten hoe het werkt, die nu al nadenken over minder werken, i.v.m. potentiele baby, en een minderwardigheidscomplex proberen te bedekken met het discrimineren van de man (dat gebeurt nogal vaak tegenwoordig, als je soms stukjes van vrouwen over mannen leest/hoort, en je vervangt man/vrouw door vrouw/man of jood/neger, dan wordt het plotseling eng).Dan lijkt me er een inherent probleem te ontstaan omdat er een paradox is tussen van je eigen kracht uitgaan, en het zakenleven met de ICT sector hier in het bijzonder, die is gemaakt voor de jager, niet de hoeder. Ik geef dan geen kwaliteitsoordeel over mensen en hun kwaliteiten, integendeel, het is jammer dan een goede moeder minder aanzien heeft dan een directeur, maar een volgende emancipatieslag zal toch meer moeten omhelsen dan 'dappere vrouwen, pak die mannenbanen' en 'dapper mannen, het wordt veel leuker met vrouwen'.Dan moet of de organisatie anders (zie je het gebeuren?), of je kan voor berusting en een evenwichtiger verdeling gaan. Of anders zal de emancipatie wel ongeveer op dit niveau blijven, al valt er met de huidige en komende generaties nog wel wat winst te behalen.

Jan Maasland

Vreselijk leuk zo'n genuanceerd beeld over vrouwen en ICT. Als ik een vrouw was zou ik het nog steeds niet weten. En dat van een communicatiedame. Zij begrijpt zelf ook niet zoveel van IT, vermoed ik, maar heeft wel een hoop klanten op dat gebied. Dus ja, dan schrijf je zo'n columnn. Uurtje, factuurtje nietwaar?

Vervelend Meisje

Als je het aan mij vraagt hebben mannen de ICT in het leven geroepen als wraak op de vrouwen. Omdat ze zich besefte dat ze zonder de technische kennis geen meerwaarde hebben ten opzichte van de vrouw. Vrouwen zijn tegenwoordig in staat om zelf hun brood te verdienen, hebben een goede opleiding, zijn niet op hun mondje gevallen en zijn uitstekend in staat twee banen te combineren.Daarom vormen zij een bedreiging voor menig man hier op het Forum, die vervolgend hun frustratie gaan uiten. In een tijdmachine en terug naar de middeleeuwen, zou ik zeggen. Ik pleit voor heel veel vrouwen in de ICT en met name op de top-posities!

The Emperor

Precies, vervelend meisje. Ik doe dit omdat ik al sinds ik een klein jongetje was kick op technologie, en toen sprak het me uiteraard aan als middel tegenover de vrouw in het algemeen. Het is allemaal de schuld van de mannen, die een plan trekken tegeover de vrouw. Oftewel, dit is het minderwaardigheidscomplex en de gevolgen daarvan, waar ik eerder over sprak. Je kunt natuurlijk ook proberen cariere te maken, zonder je tegenover een andere partij af te zetten. Het zegt al genoeg dat er alleen clubjes van zaken- en ict-vrouwen zijn die zich op basis van geslacht organiseren en denken te moeten profileren. Meestal zeggen ze dan dat ze emotioneel superieur zijn of zoiets. Als je al zoiets op basis van geslacht zou kunnen zeggen, schrijf dan eerst een Adagio Sostenuto, dan terugkomen. Het is best wel zielig. Ik denk namelijk dat de man in het algemeen helemaal geen problemen heeft met de vrouw in de ICT-wereld, integendeel. Ze geven alle vrijheid. Maar de emancipatie heeft wel op een punt waar ze het nu zelf moeten invullen. Het gepraat is voorbij. Nu zul je je plek moeten vinden en daar presteren.

Erwin de Koning

De schrijfster van deze column heeft, gezien de eerste reacties van de heren, meer gelijk gekregen dan ze waarschijnlijk gehoopt had. Ik kan me niet voorstellen dat er in dit land een economische sector is waar op een meer wereldvreemde, bekrompen en reactionaire wijze gereageerd wordt op een vrij gematigd pleidooi voor participatie van vrouwen. Met name de beledigende reactie van Henny van der Pluijm kan zo in het Handboek Taliban worden opgenomen. Voelen de heren zich bedreigd? De sector zou juist gebaat zijn bij meer vrouwen, al is het maar omdat hierdoor een aantal mannelijke collegae gedwongen worden sociale vaardigheden te ontwikkelen. En wie bang is voor vrouwen in de ICT kan altijd nog zijn heil zoeken in minder ontwikkelde landen.

Yvonne

Bedankt Erwin. Gelukkig zijn er ook nog normale mannen! Het is ongelofelijk wat deze, in mijn ogen inderdaad zeer gematigde column, aan gevoelens oproept. De meesten hebben het verhaal niet eens gelezen, blijkt uit de reacties. Nergens in mijn verhaal geef ik namelijk af op mannen, of beweer dat de afwezigheid van vrouwen aan mannen te wijten zou zijn. De reacties op mijn column brengen me echter aan het twijfelen of deze veronderstelling wel juist is; ik heb medelijden met de vrouwelijke collegae van deze heren!

Wim

Zoals het nu eenmaal vastligt dat vrouwen gemiddeld betere sociale vaardigheden hebben, zo is het ook een feit dat mannen over het algemeen meer technische kennis en interesse in techniek hebben. Aangezien je zonder techniek geen IT hebt, is het niet zo verwonderlijk dat er zoveel mannen in de ICT sector te vinden zijn. Ik snap ook dat sociale en communicatieve vaardigheden belangrijk zijn in de ICT; maar ICT leunt vooral op techniek, en blijkbaar kunnen mannen daarmee hun sociale 'gap' moeiteloos compenseren.

Jan Gerritsen

Is dit nu de reden dat er zoveel vrouwen de WAO ingaan?

ton hobbelen

Ik ben erg blij met de vrouwen die bij mij de technische klussen opknappen het zijn mijn beste medewerkers. Deze vrouwen zijn in ieder geval een stuk bescheidener dan de praatjesmakers die hierboven menen te moeten reageren!

Arent

Ik vraag me af: 1. Hoe dik de plaat voor Hennies hoofd is. 2. Wanneer we ons nou eindelij eens gaan realiseren dat we anno nu geen groepen mensen meer over één kam kunnen scheren. Waarom 'moeten' er meer mannen zus en meer vrouwen zo? Die discussie is ooit begonnen om een gelijkheidsprincipe te bereiken, niet om meer vrouwen in de ICT te krijgen. Dat gelijkheidsprincipe werkt in de ICT inmiddels volop. Er zijn voldoende carrieremogelijkheden en er zijn vrouwen in topfuncties. Nu zijn we op het punt aangeland waar vrouwen als individu (meestal) dezelfde kansen krijgen als mannen. En dus hebben ze nu alle vrijheid om zelf te bepalen of ze ICT wel of geen uitdaging vinden.

Bert

Waarom zitten er meer mannen dan vrouwen in de IT? Waarom zijn er minder mannelijke studenten Frans, Kunstgeschiedenis, journalistiek et cetera? Voor IT-gerelateerde beroepen moet je kennis in je kop stampen en behoorlijk moeilijke dingen eigen maken. Iedereen met een beetje gevoel, taalvaardigheid en intuïtie kan een zachtere studie volgen. Zachtere studies echter, zoals sociologie, andragologie en amerikanistiek brengen in de regel minder geld in het laatje voor de afgestudeerde. De studies zelf zijn relatief makkelijk: dit in tegen stelling tot bijvoorbeeld actuariaat, een opleiding oracle-programmeren of informatica. Het is ook niet zo 'leuk' om je te verdiepen in de de boomstructuren van Visual Studio NET. Maar de kennis hiervan brengt gegarandeerd brood op de plank: in tegenstelling tot een bul culturele antropologie. Nu is het zo dat op de 'harde' studies mannen oververtegenwoordigd zijn; bij de 'zachte studies' de vrouwen. We leven nu in de 21 ste eeuw en toen ik geboren werd (30 jaar geleden in de moderne grootstad Rotterdam in een atheistisch progressief gezin) was er al sprake van gelijkheid van man en vrouw. Dit wordt ook altijd benadrukt en terecht gestimuleerd. Vrouwen zijn, volgens de boeken, zelfs intelligenter dan vrouwen. Een Java-opleiding moet voor hun geen enkel probleem zijn. Alleen; onder de oppervlakte leeft nog altijd het idee dat een man als hij eenmaal op eigen benen staat voor de kost MOET zorgen. Dan kom je met een studie portugese letterkunde niet ver. En ondanks de vooruitstrevende en geëmancipeerde tijd waarin we leven 'kan een vrouw nog altijd een leuke vent met een dikke portemonnee tegenkomen en naar boven trouwen'. Doordat veel vrouwen (natuurlijk niet de vrouwen die deze site lezen) dit idee in hun achterhoofd hebben, kiezen ze vaker voor een makkelijker studie 'om zichzelf te ontplooien (waar uiteraard niets mis mee is)' of haken eerder af tijdens een studie als recht of economie (heb ik als docent op het HBO gemerkt) 'omdat er toch wel iemand voor me gaat zorgen'. Mannen MOETEN zich door de kleiberg van een 'zware studie' heenworstelen; want zonder portemonnee geen leven en geen vrouw (citaat van Liz Hurley). Vandaar het vrouwentekort binnen ICT. Dit kan mede opgeheven worden als vrouwen écht daadwerkelijk voor zichzelf opkomen; dus van meet afaan ook voor het inkomen (want de meeste mannen zorgen al mee voor de kinderen).

Pepita

'Nou, nou, nou', die Bert is progressief zeg!!!! Als ik zijn citaat lees 'Voor IT-gerelateerde beroepen moet je kennis in je kop stampen en behoorlijk moeilijke dingen eigen maken. Iedereen met een beetje gevoel, taalvaardigheid en intuïtie kan een zachtere studie volgen.' zakt mijn rok echt af. Iedere kenniswetenschapper zal Bert kunnen vertellen dat intuitie een hoger niveau is dan simpelweg kennis. Nog een citaat: 'Ackoff classifies the contents of the human mind into five sequential categories: data (symbols), information (data that are processed to be useful; provides answers to who, what, where, and when), knowledge (application of data and information; answers 'how' questions), understanding (appreciation of why), wisdom (evaluated understanding).' Intuitie komt daar nog na. Maar misschien heeft Bert wel gelijk en is IT voorbehouden aan kerels en die intuitieve dingen aan iedereen met een beetje gevoel simpelweg omdat dat moeilijker is. Ik zou bijna ook seksistisch zijn en denken dat vrouwen dus slimmer zijn. Als ik zo naar Bert's reactie kijkt, kan ik dat alleen maar beamen.:-)

Fan

>Mannen MOETEN zich door de kleiberg van een 'zware studie' heenworstelen; want zonder portemonnee geen leven en geen vrouw (citaat van Liz Hurley). Vandaar het vrouwentekort binnen ICT. Dit kan mede opgeheven worden als vrouwen écht daadwerkelijk voor zichzelf opkomen; dus van meet afaan ook voor het inkomen (want de meeste mannen zorgen al mee voor de kinderen). Ik zat al als klein jongetje met computertjes te pielen. Meisjes niet. Dat mijn oogjes gingen tinkelen van de techniek, had zero met portemonnee of vrouw te maken. Ik denk dat de macho-theorie ongeveer precies niet van toepassing is op de ICT-sector. Hey baby, kijk mijn koele computer eens. Nee dus. Naar horen zeggen kunnen mannen heel goed freaken met details, en zijn vrouwen goed in overzicht. Mijn ding met details is dan toevallig ICT geworden. Whatever.

Wim

Ik heb de oplossing: de mannen gaan met de techniek 'pielen', zoals Fan dat noemt, en de vrouwen die niks van de techniek weten of willen weten gaan topposities bekleden in de ICT. Ja toch, dames?De vraag is in hoeverre de techniek begrepen moet worden om zo'n positie te bekleden.

Bert

Beste Pepita:Gedanken ohne Inhalt sind Leer,Anschauungen ohne Begriffe sind blind. Dit zei de oude heer Kant al. Kennis alleen is niets; en intuïtie alleen is niets. Alleen samen vormen ze een krachtige combinatie. Dat mannen zich meer op het intuïtieve moeten richten is een waarheid als een koe, evenals dat vrouwen zich meer met exactheid moeten bezighouden. Het programmeren is vaak intuïtie; het leggen van op het eerste gezicht niet-logische verbanden om tot een goedlopende applicatie te komen. Een goede programmeur betrekt namelijk de onderliggende bedrijfsprocessen in zijn/haar werk en dat zijn nou eenmaal zaken die je niet kunt kwantificeren. Alleen al hierom zouden meer vrouwen een zeer welkome aanvulling zijn binnen de ICT. In de boeken staat dat zij gericht zijn op communicatie en het leggen van verbanden. Maar om dit te kunnen moet je eerst op de hoogte zijn van feiten. Over hoe EJB's werken en wat de zwakke punten van een besturinggsysteem zijn. Het leren van deze feiten is echter moeilijk: het is voor mannen net zo moeilijk als voor vrouwen. Dit heeft niets te maken met het in de jeugd spelen met computers, poppen, geweertjes of lippenstift. Wiskunde en computertalen berusten op a-seksuele logica en zijn niet uitgevonden door een patriarchaat om vrouwen te onderdrukken maar gebaseerd op jarenlang onderzoek en deductie. Het getal 113 is voor mannen net zo groot als voor vrouwen evenals de vierkantswortel van 256 et cetera. Wie meer over dit onderwerp wil lezen, verwijs ik naar de boeken van Alain Sokal en Jean Bricmont. Dat een oproep voor meer zelfstandigheid; het voor jezelf kunnen opkomen en verantwoordelijk zijn voor je eigen leven wordt geïnterpreteerd als seksisme is een conclusie die voor mij volledig nieuw is. Een feit is dat je met een studie informatica meer kans maakt op een goed betaalde baan dan met een studie 17e eeuwse Franse poëzie. Bovendien lijkt het mij dat een studie computerkunde zwaarder is dan een studie Nederlands. Tenminste; zo heb ik dat ervaren.

Henny van der Pluijm

Plaat voor mijn hoofd, Taliban, ja hoor. Sorry mensen, maar ik wou dat ik ongelijk had. Sinds ik twintig jaar geleden toen ik psychologie studeerde voor het eerst in aanraking kwam met ideeen over de superieure eigenschappen van vrouwen is het alleen ervaring geweest die me heeft laten inzien dat vrouwen op een aantal punten gewoon slechter functioneren. Net als mannen overigens, maar dan op andere punten.Om even bij de Taliban te blijven, ja die lui leven in de middeleeuwen. Maar die televisies die daar in Afghanistan in bomen hangen en die cassettebandjes die uit de cassettes zijn gerukt doen me toch ook denken aan de afkeer die sommige vrouwen van techniek hebben. Als het aan de Taliban had gelegen zaten we qua manvrouw opvattingen nog in de middeleeuwen. Maar als het vrouwen had gelegen, zaten we qua techniek nog in de middeleeuwen. Technische vooruitgang en maatschappelijke vooruitgang gaan echter hand in hand. Zonder techniek geen pil, wasmachines, stofzuiger, vaatwasser. Enzovoorts. Dus ook geen vrouwenemancipatie. Gelukkig zijn er uitzonderingen, maar ik heb de indruk dat veel vrouwen maar met een been in de moderne tijd staan. Wat rechten en mogelijkheden betreft zijn ze helemaal bij, wat techniek betreft liggen ze in bed met de Taliban.

Donders

Eigenlijk was het niet zo slim dat we die wasmachine, de mixer en het koffiezetapparaat uitvonden, want nu wij hun werk geautomatiseerd hebben gaan ze zich met ons werk bemoeien.

Thumpasorus

Ach Donders, had dan niet ons werk geautomatiseerd, dan stonden wij nu nog met 10 koters hangend aan onze benen gehangen fijntjes aan de afwas en dan konden jullie mooi je met het 'echte' werk bezighouden. Vrouw en IT. Tja. Wat verwachten we nou eigenlijk? Dat na 40 jaar vrouwenemancipatie de hele maatschappij een mentaliteitsverandering heeft ondergaan? Is onmogelijk. Vijftig jaar geleden waren veel dingen voor vrouwen nog 'not done', en 'niet geschikt'. Het kost tijd en inzet van iedereen, man en vrouw, om dat om te draaien naar de denkwijze van nu. Je zult zien, over 50 jaar zal het anders zijn.Tot die tijd moet ik het helaas met H. Van der Pluiijm eens zijn, met die nuancering dat het zeker niet voor alle vrouwen geldt, maar neem aan dat hij dat ook zo bedoelde.

Sanneke

Net zo goed als het niet waar is dat elke vrouw van winkelen houd is het ook niet waar dat elke vrouw ICT saai vind en zich niet in automatiseren intereseert. Het verschil is wel dat je er bij winkelen snel genoeg achter komt. Ik denk dat veel meer vrouwen in de ICT zouden werken als niet iedereen altijd het gevoel zou geven dat ICT alleen voor mannen is. Jammer genoeg worden nog veel vrouwen door hun omgeving geremd en worden daarom niet waar zo zo goed in zouden kunnen zijn.7 jaar geleden toen ik klaar was met mijn middelbare opleiding wou ik een technische studie gaan doen. Maar ik mocht niet van mijn moeder, zij vond het maar niets dat ik met allemaal jongens in een klas zou komen en iets in de techniek ging doen "dat is toch niets voor een meisje". Inmiddels woon ik op mezelf heb een baan als programmeur en doe deeltijd mijn fel begeerde studie… Niemand die me tegenhoud. En waarom zou een meisje niet goed zijn in IT in mijn opleiding is meer als 50% afgevallen maar ik heb nooit een tentamen hoeven overmaken. Ik hoop dat meer vrouwen gaan beseffen dat IT net zo goed voor hun is als voor mannen.

Henny van der Pluijm

Beste Sanneke, Ik geloof ook dat het een cultureel probleem is. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat allochtone meisjes het uitstekend doen in de techniekstudies. Ze scoren beter dan allochtone jongens en beter dan autochtone meisjes. Wat me echter zorgen baart, en dat verklaart eigenlijk mijn eerste reactie – bovenaan – is dat je van tijd tot tijd oproepen ziet om de techniek maar uit de ICT te halen om de sector toegankelijker te maken voor vrouwen. Of om de sector om te vormen tot een standaard bedrijfstak met CAO's, 9 tot 5 werkschema's en aandacht voor minderheden en dergelijke. Ik denk dat dat het paard achter de wagen spannen is. De ICT is nu eenmaal de ICT, en als dat een gewone sector zou worden, zouden de pioniers en de goudzoekers, bijna allemaal mannen – succesvol of niet – hun heil weer ergens anders gaan zoeken. En dan kun je weer met stimuleringsprogamma's aankomen en zo blijven we bezig.Die minderheden, maar ook vrouwen, zouden zich juist maatschappelijk omhoog moeten willen werken via een baan in de ICT. De allochtonen lukt dit kennelijk aardig – een op de drie afgestudeerden in informatica is allochtoon – maar Nederlandse vrouwen vooralsnog niet. Het ligt voor de hand dat het met traditionele opvattingen over vrouwen te maken heeft, maar ik vermoed dat die vooral bij Nederlandse vrouwen zelf leven. Bedrijven waar mannen sterk in de meerderheid zijn zullen denk ik de instroom van vrouwen wel verwelkomen. Maar uit onderzoek blijkt elke keer weer dat Nederlandse vrouwen de voorkeur hebben voor deeltijdwerk en een actieve rol in de huishouding. Uiteraard is dit hun goed recht, maar zolang dat zo blijft zul je weinig vrouwen in hoge posities aantreffen en zeker niet in de ICT.

Maatschappelijk culturele uitzondering

In verschillende reacties op dit artikel wordt geopperd dat het verschil in interesse tussen mannen en vrouwen betreffende techniek te wijten zou zijn aan cultuur maatschappelijke oorzaken. Je hoeft nu zo rond de sinterklaas tijd de speelgoed folders maar open te slaan en jawel de clichés vliegen je om de oren. De zoete roze pagina's vol barbies, glitterkraaltjes, poppenkinderwagentjes en andere typisch meisjes dingen steken in schil contrast af tegen de blauwe stoere jongenspagina's met daarin de autootjes, racebanen en Actionman achtige figuren, maar ook de dingen als Technisch Lego, KneX etc. En dat van dat roze en blauw is echt een feit. Momenteel het speelgoedkrantje van een bekende zaak die alles op het gebied van huishoudelijke artikelen verkoopt voor mijn neus…. en het is werkelijk te walgelijk voor woorden. Anno 2001!!!Maaaarrrr blijkbaar werkt deze formule van strikte scheiding, anders was men daar al lang van afgestapt.In Amerika heeft een onderzoek plaatsgevonden waarin men heeft gekeken naar een groep jongetjes en meisjes, opgegroeid in een omgeving waar dit soort culturele prikkels niet aan de orde waren. Ze hebben een berg speelgoed neergelegd en jawel de meisjes kozen voor de poppen en de jongetjes voor de autootjes.Bizar toch? Wie weet ligt een hormonaal en dus genetisch verschil tussen het vrouwelijk en mannelijk geslacht ten grondslag aan het verschil in interesse en wellicht talent voor technische vraagstukken en is deze hele poging om meer vrouwen in de techniek te krijgen wel onzin? Terug naar de ICT; Ja, ikzelf vorm ook een uitzondering op de regel. Ik ben wel een vrouw in de ICT en houd mij niet bezig met de ondersteunende kant daarvan. Het feit dat ik wel die interesse voor techniek heb komt absoluut niet voort uit de reclame spotjes om als 'Slimme meid te zijn voorbereid op haar toekomst'of iets in die strekking. Die interesse was daar al veel eerder; op vroege leeftijd computeren, programmaatjes schrijven, met Technisch Lego spelen en dingen contrueren waardoor andere dingen weer makkelijker gingen…etc. Wellicht is het wel een opvoedkundig hoogstandje van mijn ouders geweest wat ervoor zorgde dat ik een bredere interesse kreeg? Misschien is het wel de taak van de huidige opvoeders om zich niet te laten leiden door de roze en blauwe pagina's in de speelgoedfolders?

radja

laten we eindelijk eens afstappen van het wat vreemde idee dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Wel gelijkwaardig, niet gelijk.. dat kan een kind zien. //rdj

Robert

Beste Yvonne van Bokhoven, Wat een gelul. Vrouwen kunnen veel maar in business zijn ze veel te vaak "ongesteld". Vrouwen zouden eerst eens hun eigen kwaliteiten moeten benutten en in business is dit ook goed mogelijk. Je spreekt over gelijke kansen ?? Wel dat heb je zelf in de hand. Vrouwen moeten gewoon doen waar ze goed in zijn en als ze goed zijn in de ICT komt dat vanzelf boven. Ik vind dit echt gezwam. Je doet de kwaliteiten van vrouwen onrecht aan.

mevrouw

Onderstaand verhaal is wat "over een kam scherend" gesteld, uitzonderingen zullen er altijd zijn, maar in een vrouwen versus mannen discussie kom je daar niet onderuit. Zelf heb ik gewerkt in een bedrijf waar ook een afdeling was die louter bestond uit techneuten, jawel allemaal mannen (….jongens). Het was er altijd stil, men sprak nauwelijks met elkaar en deze afdeling was het slechtst op de hoogte van wat er in de rest van het bedrijf gebeurde. Volgens mij kwam dit omdat deze jongens over het algemeen nogal wereldvreemd waren en nauwelijks achter hun computer vandaan kwamen om met hun collega's van andere afdelingen te praten. Ze deden hun ding en gingen weer naar huis. Niks mis mee, maar niets voor de gemiddelde jonge vrouw die meer uit haar werk wil halen dan het werk op zich en haar maandelijkse salaris. Werken is voor veel mensen, en zeker vrouwen, ook een sociale bezigheid. Vrouwen hebben over het algemeen wat betere sociale vaardigheden en hebben volgens mij ook behoefte om in een wat socialere omgeving te werken. Het menselijke contact vinden vrouwen belangrijk en in een omgeving met louter techneuten is dit moeilijk. Het gaat er dus niet om dat ze het niet kunnen, maar ze willen het niet! En hiermee zeg ik niet dat techneuten vervelende mensen zijn, alleen dat je een bepaald fanatisme moet hebben op een gebied waar vrouwen dat minder hebben. Een leuke werksfeer is voor de gemiddelde techneut minder belangrijk dan de inhoud van zijn werk . Voor vrouwen zijn beide factoren over het algemeen even belangrijk.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond