Deel dit artikel
-

Hoe een koe een haas vangt

In de speelfilm 'Seven' van David Fincher stelt hoofdpersoon Jonathan Doe alles in het werk om anoniem te blijven. Hij heeft geen bankrekening, geen social security nummer, geen arbeidsverleden. John Doe gaat tot het uiterste om geen sporen achter te laten. Hij verwijdert zelfs het vel van zijn vingertoppen, zodat hij geen vingerafdrukken achterlaat. Uiteindelijk weten detectives Somerset en Mills de seriemoordenaar te vinden dankzij zijn uitleengeschiedenis bij de bibliotheek.

De FBI blijkt bepaalde 'staatsgevaarlijke' boeken te hebben gemerkt. Iedere keer als iemand Mein Kampf of een boek over nucleaire wapens bij de bibliotheek leent, wordt dat door de FBI bijgehouden. John Doe heeft een voorliefde voor boeken over de zeven zonden. Zijn uitleengeschiedenis is gekoppeld aan zijn bibliotheekkaart, waarop zijn naam en adres staan vermeld. De gegevens over John Doe's leesgedrag zijn voldoende om zijn identiteit te achterhalen.

De moraal van dit verhaal? Gegevens over iemands leesgedrag zeggen veel over zijn persoonlijkheid. Hetzelfde geldt voor informatie over kijk- en luistergewoontes. Het is bijzondere informatie, die een bijzondere bescherming verdient. Bescherming moet niet alleen tegen Amerikaanse opsporingsinstanties worden verleend, maar ook tegen auteursrechthebbenden, getuige een recent bericht van de nieuwsportal 7amNews.com.

De Amerikaanse muziekindustrie blijkt aan een nieuw wapen te werken om het kwaad van peer-to-peer netwerken als Napster uit te roeien. Eind maart publiceerde 7amNews.com een aantal screenshots van het tot dan toe geheime wapen. Het gaat om een zoekrobot, genaamd Media Tracker, die zich voordoet als gebruiker van een filesharing netwerk en heimelijk allerlei informatie over andere gebruikers verzamelt. "The level of information is more than adequate to allow recording companies to identify a machine and, by obtaining access logs from an offender's ISP (which is also identified), determining their identity", aldus 7amNews.

Het programma is een geavanceerde versie van de zoekrobot die al enige tijd door Copyright.net wordt gebruikt – een Amerikaanse club auteursrechtdetectives à la Somerset en Mills. De koe van Copyright.net heet Copyright Agent en is met name dol op liedjes van Roy Orbison. Hij heeft er al een miljoen illegale kopieën van opgespoord. Napster heeft inmiddels op verzoek van Copyright.net 60.000 gebruikers van de uitwisselingsdienst afgesloten.

Europa zal gelukkig gevrijwaard blijven van dergelijke Amerikaanse koeien. Het bijhouden van luistergedrag en het verzamelen van IP-adressen en andere persoonsgegevens is verboden op grond van een Europese Privacy richtlijn uit 1995. De Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens, die deze richtlijn moet implementeren, treedt vermoedelijk in juni in werking.

De Belgen hebben de richtlijn al enige tijd geleden omgezet in nationale wetgeving. Onze zuiderburen blijken ook erg vooruitstrevend te zijn op het gebied van opsporing van auteursrechtinbreuken. IFPI Belgium, de Belgische belangenorganisatie van de muziekindustrie, kondigde twee maanden geleden aan dat ze al geruime tijd Napstergebruikers in de gaten hield. Ze zou een zoekrobot hebben ingezet om IP-adressen van Napstergebruikers te verzamelen. Volgens IFPI konden honderden Belgen ieder moment een inval van de politie verwachtten.

De Belgische Minister van Justitie Verwilghen wist niet hoe snel hij dit bericht uit de wereld moest helpen. Hij ontkende het bestaan van enige afspraak tussen Justitie en de muziekindustrie over invallen bij individuele Napstergebruikers. In plaats daarvan gelastte hij een onderzoek naar de IFPI zoekrobot. Hij had een donkerbruin vermoeden dat het gebruik van het programma strijdig is met de Belgische privacywetgeving. Uitstekende reactie van Verwilghen. Het verbaast mij niets dat België nog steeds vrij van mond & klauwzeer is.

Christiaan Alberdingk Thijm is internetjurist bij Lawformation

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond