Deel dit artikel
-

Holland rules the internet?

Buitenlandse goksites zijn vogelvrij verklaard in Nederland. In een tweetal gokzaken heeft de rechter buitenlandse partijen verboden via internet in Nederland kansspelen aan te bieden. Het Engelse Ladbrokes en de Antilliaanse bedrijven Paramount en Universal moeten met behulp van mapping-technologie Nederlanders de toegang tot hun websites ontzeggen.

Steeds vaker blijken nationale rechters bereid zich uit te spreken over grensoverschrijdende internetgeschillen. In december vorig jaar bepaalde het Australische Hooggerechtshof dat een Australische zakenman het Amerikaanse Dow Jones & Company in Australië voor de rechter mocht dagen wegens smaad via een Amerikaanse website. De internetgemeenschap sprak daar toen schande over.

Er is echter een belangrijk verschil tussen de Australische en de Nederlandse zaken. In de Dow Jones-zaak vond de handeling weliswaar elders plaats, maar er waren goede aanknopingspunten met de Australische rechtssfeer. Het ging om een Australische zakenman, die schade werd toegebracht in Australië. In de gokzaken zijn de aanknopingspunten met Nederland daarentegen ver te zoeken. Het enige aanknopingspunt is strijd met de Nederlandse wet, de zogenaamde Wet op de kansspelen.

Nu is dat oordeel niet zo verrassend. Op grond van de sterk verouderde Wet op de kansspelen is het aanbieden van gokactiviteiten via internet sowieso niet toegestaan, zelfs niet als deze gratis worden aangeboden. In ons omringende landen denkt men daar anders over. Moet nu al het internetverkeer vanuit het buitenland naar Nederland worden geblokkeerd? Afgezien van de haalbaarheid daarvan, zou een dergelijke maatregel de verworvenheden van het internet in één klap tenietdoen.

Rechters moeten terughoudend zijn in het oordelen over internetgeschillen. De waarde van het internet schuilt juist in zijn grensoverschrijdende karakter. Dat heeft wereldwijd ongekende innovatie en informatieoverdracht tot gevolg gehad. Terwijl de World Trade Organization al decennia pleit voor het openstellen van de fysieke grenzen, wordt de wereldhandel door het grenzeloze internet per definitie bevorderd.

Als alle nationale rechters wereldrechter worden, heeft dat tot gevolg dat internetondernemers met de wetgeving van 267 verschillende landen rekening moeten houden. Dat is ondoenlijk. Een vrij handelsverkeer en vrije informatieoverdracht zijn gebaat bij een grenzeloos internet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond