Deel dit artikel
-

Interview: ‘Home24 gaat een sector op de kop zetten’

Jeroen Naus (31) verliet onlangs de adviesafdeling van zakenbank Goldman Sachs in Londen om Nederlands bedrijfsleider te worden voor de Europese online meubelwinkel Home24. Een vraaggesprek.

Van finance naar furniture, is dat niet vreemd?
“Nee, maar daarvoor moet je wel wat meer van mijn achtergrond afweten. Bij Goldman Sachs werkte ik direct na mijn studie op de adviesafdeling voor M&A, IPO’s en strategie. Middenin de City of London, het financiële hart van de wereld. Daar heb ik het uitbreken van de economische crisis van dichtbij mogen aanschouwen. Dan leer je heel veel over bedrijven, markten, strategieën en hoe die snel kunnen veranderen. En je leert beslissingen nemen. Een tijdje terug verhuisde een collega naar Amsterdam om voor de Berlijnse incubator annex investeerder Rocket Internet te gaan werken. Ik hoorde daardoor over Home24, waar Rocket initiatiefnemer van is, sprak met een van de oprichters en ben aan de slag gegaan. Het ondernemende aspect spreekt me aan. Zowel Goldman Sachs als Home24 bieden eigenlijk omgevingen met jonge, ambitieuze mensen die iets willen neerzetten.”

Had je affiniteit met internethandel?
“Niet concreet, maar ik vind het uit bedrijfseconomisch oogpunt boeiend hoe Home24 een sector helemaal op zijn kop kan zetten. Amazon deed dat in het verleden voor boeken, muziek en films. Zalando – ook uit de stal van Rocket – doet dat nu met schoenen en kleding. Met Home24 zijn we in Nederland net begonnen, maar we willen internationaal ook voor wezenlijke veranderingen zorgen. Iedereen hier heeft de drive om snel te groeien, aan te pakken en beslissingen te nemen. Dat doen we veel sneller dan oudere bedrijven waar alles keurig in vaste structuren is vastgelegd. Als wij iets in een land willen doen, het assortiment uitbreiden met nieuwe merken of producten, dan gebeurt dat direct. De organisatie is heel plat. IT, marketing, logistiek, finance, we doen alles zelf en kunnen daarom snel handelen.”

Online meubels kopen. Dat zal je nog de nodige overtuigingskracht kosten.
“We hebben een heel groot assortiment en zijn niet gebonden aan winkelruimte. Kortom, er is voor elk wat wils. Is het niet goed? Dan stuur je het terug. Ook een bank of kast. Wie had tien jaar geleden nou schoenen online gekocht? Uiteindelijk komen er altijd vernieuwingen die de geldende bezwaren ondervangen. Nederlanders staan internationaal bekend als kritische mensen, maar ook als innovatief op het gebied van e-commerce. Ze kopen veel en makkelijk online, ook bij relatief onbekende bedrijven. Nederlanders zijn bereid om nieuwe dingen uit te proberen, als je de juiste producten maar tegen de juiste prijs aanbiedt. De eerste resultaten hier vallen alleszins mee.”

En wat als gigant IKEA wereldwijd online meubelshops opent?
“Ik betwijfel of zij zich zo snel aan een veranderende markt kunnen aanpassen. Wij zitten dicht op zusterbedrijven als Zalando en leren snel. Bovendien vergt de online markt andere capaciteiten dan die IKEA heeft.”

Hoe is Berlijn als internethub?
“Het is een bruisende stad met een turbulente geschiedenis waar iedereen elkaar lijkt te kennen. Daarom trekt het nu vernieuwende mensen, temeer daar het leven en onderhoud er niet duur zijn. Kortom, een ideaal klimaat met internationale inslag waar alles door elkaar loopt, van hippies tot yuppies.”

De online sector is nog maar tien jaar oud. Waar zie je grote kansen?
“Online kan dicht tegen de trend van globalisering aan gaan zitten, omdat je consumenten makkelijker met een persoonlijk aanbod kan benaderen en bovendien kostenefficiënter kunt werken door schaalgrootte. Je ziet steeds meer bedrijven opschalen vanuit één locatie met een internationaal aanbod. Europa is dan weer een geval apart met zoveel culturen en mensen op een klein stukje land. Rocket Internet springt in veel landen in dat gat, omdat niemand anders het doet.”

*) Dit artikel verscheen in de rubriek Movers & Shakers van het augustusnummer van Emerce magazine (#115)

Deel dit bericht

12 Reacties

Rob Bogaers

Mooie stap! Succes.

Jeremy Timessen

Interessante carrière(-switch)

L Pieters

Leuk om nog iemand te zien met ervaring in de financiële wereld en aan de slag gaat in de meubelbranche.

s. bukman

Als het uit de stal van Rocket komt kun je ervan uitgaan dat het een succes wordt! Ze beschikken letterlijk over onbeperkte financiële middelen.

J van Leeuwen

Ben erg benieuwd of Rocket het trucje nogmaals kan flikken. En idd interessante carrièreswitch!

s. bukman

@ leeuwen

Denk t wel, er wordt meestal een enorm budget voor uitgetrokken om dit soort projecten te laten slagen. Eenmaal geslaagd kunnen ze het over een aantal jaar weer doorverkopen aan een andere partij.

BiedNu.nl

Leuk! En je tweedehands meubels koop je gewoon via BiedNu.nl

Sophie

Succes! Ik heb ook voor twee bedrijven van de oprichters van Rocket Internet gewerkt (Jamba en Groupon). Pittige lui – Viel Erfolg 😉

Wouter van de Ridder

Interessant! En godzijdank ook dat ze komen…die kilometers Ikea worden zwaar. De campagne uit DLD (afzetten tegen Ikea) zou ik echter niet in NL inzetten. Volgens mij heeft Home24 genoeg te bieden om een slimme (online) campagne te voeren op eigen kracht.

Eefje

Ben zeer benieuwd! Veel succes

Jeroen

Als de retour percentages vergelijkbaar zijn met andere online retail zoals Zalando etc dan wordt dit nog een behoorlijke kostenpost lijkt me…

Bart

@Jeroen

Ik denk dat de retoupercentages lager zullen liggen dan bij Zalando. Bij Zalando vormen met name vrouwen een grote groep kopers die vaak kleding bestellen waarmee ze van te voren niet bekend zijn en waarvan ze niet de pasvorm kennen. Daarom bestellen ze van een bepaald kledingstuk meerdere maten. De juiste maat houden ze en de andere maten sturen ze terug. Ook kan kleding tegenvallen bij nadere inspectie en een reden zijn om iets terug te sturen

Wat ik gezien heb van de Duiste webshop, zijn de meubelstukken vanuit diverse hoeken te bekijken en staan de maten erbij, waardoor je van te voren al goed kunt uizoeken of een bepaald meubelstuk in je interieur past. Een groot meubelstuk is ook niet iets wat je zomaar retourneert. Mensen zullen beter nadenken voordat ze zoiets bestellen en het ook niet zo maar retourneren.

Wel mis ik op de Duiste webshop een designklassieker als de Panton Chair. Dat is een meubel dat mij geschikt lijkt om per post thuis af te leveren. Misschien dat in de toekomst het assortiment met dit soort meubelstukken uitgebreid kan worden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond