Deel dit artikel
-

HP bespaart kosten, maar groeit onvoldoende

Hewlett-Packard weet flinke kostenbesparingen te realiseren, maar tegelijk onvoldoende te groeien. Dat stellen analisten na het bekendmaken van de resultaten van het bedrijf over het derde fiscale kwartaal. HP boekte wel een nettowinst van 721 miljoen dollar.

Het gaat om de derde kwartaalcijfers van Hewlett-Packard sinds zijn geruchtmakende overname van Compaq, dat het in mei 2002 voor 19 miljard dollar kocht. Analisten vragen zich af hoe de integratie tussen beide concerns verloopt temidden van een aanhoudend kwakkelende tech-markt.

De kwartaalomzet van HP daalde 8,7 procent ten opzichte van dezelfde periode in het jaar ervoor en kwam uit op 17,9 miljard dollar. Dat is een half miljard dollar minder dan voorzien. HP schrijft dit vooral toe aan de slechte verkoop aan Amerikaanse corporate klanten. De nettowinst ligt wel op schema met 721 miljoen dollar ofwel 24 dollarcent per aandeel.

HP wist vooral zijn resultaten op peil te houden door omvangrijke kostenbesparingen van alleen al 734 miljoen dollar in het kwartaal. Er werd vooral gesneden door omvangrijke ontslagen, het sluiten van kantoren en besparingen op de inkoop. Door de besparingen wisten met name de PC-divisie en de financial services-divisie een operationele kwartaalwinst te boeken van respectievelijk 33 miljoen dollar en 14 miljoen dollar.

Grootste probleem bij HP, aldus analisten tegenover The Wall Street Journal, is echter de matige omzetgroei. Zo daalde de omzet bij de pc-groep 19 procent. De omzet van HP krimpt doordat het lagere prijzen voor veel zijn producten vraagt en van nieuwe omzetgroei is nog geen sprake, luidt de sombere constatering van analisten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond