Deel dit artikel
-

Hubhop.com begint publiekelijk toegankelijk wi-fi netwerk

Het Amsterdamse ICT- advieskantoor Meganova gaat onder de naam Hubhop.com draadloos toegang tot internet verschaffen met behulp van een netwerk van vrijwilligers en wi-fi zendstations. Het verschil met soortgelijke initiatieven in de VS en Engeland is dat gebruikers voor de toegang moeten betalen, tenzij ze zelf een zendstation ter beschikking stellen.

Hubhop.com is een netwerk van mensen die hun basiszendstation voor wi-fi (wireless fidelity) willen openstellen voor andere gebruikers. Een wi-fi zendstation (verkrijgbaar vanaf zo'n 200 euro) heeft een bereik van vijftig meter, waarbij in theorie transfersnelheden van elf megabyte per seconde kunnen worden gehaald. De zendstations moeten zijn aangesloten op een kabel- of ADSL-modem. Gebruikers kunnen dan in de buurt van de zendstations – bijvoorbeeld in cafés of in parken, maar ook gewoon vanuit een geparkeerde auto – internetten met behulp van een laptop en een wi-fi PCMCIA-kaart.

Hubhop, dat momenteel 23 zendstations telt, maakt onderscheid tussen een 'gratis' netwerk en een premium netwerk, dat ook toegang verschaft tot speciale locaties zoals hotels, restaurants en stations. De opzet verschilt daarmee van buitenlandse netwerk zoals Freenetworks , waarbij gebruikers zonder kosten onbeperkt toegang krijgen tot het netwerk. "We hebben voor deze opzet gekozen om gebruikers te stimuleren het netwerk zelf uit te breiden", zegt Caspar Wenckebach van HubHop. "Ons principe is: voort wat, hoort wat. Wie het netwerk alleen wil gebruiken, zal gewoon moeten betalen."

HubHop zoekt 25 vrijwilligers die mee willen bouwen aan het premium network. Het Amsterdamse bedrijf zal bijdragen in de kosten van de apparatuur en ook het onderhoud verzorgen. De vrijwilligers moeten wel zelf een internetverbinding regelen en ook blijven ze verantwoordelijk voor het naleven van de voorwaarden van het internetabonnement. Niet elke provider staat het delen van breedbandcapaciteit toe. In de VS dreigen sommige breedband-aanbieders gebruikers met een zendstation een datalimiet op te leggen om te voorkomen dat te veel capaciteit wordt gedeeld.

HubHop is, naast minder officiële netwerken als SDA WLAN en Wireless Leiden , de tweede publieke aanbieder van wi-fi netwerken in Nederland. Sinds september werkt ook het Amsterdamse Aervik aan een netwerk van 'hot spots', maar dat bedrijf richt zich hoofdzakelijk op zakenhotels. De eerste Nederlandse hotspot van Aervik is te vinden in Novotel aan de Europaboulevard in Amsterdam.

Hubhop heeft ook een online winkel ingericht waar basisstations en wi-fi kaarten kunnen worden gekocht. Nu verwijst de winkel nog naar aanbieders elders op internet, maar uiteindelijk wil men via een kickback-regeling zelf hardware kunnen aanbieden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond