Deel dit artikel
-

Hyver zoekt nieuw onderkomen

Ontheemde Hyvers zoeken alternatieven nadat het sociale netwerk gisteren definitief ter ziele is gegaan. Verkassen naar Facebook is blijkbaar niet voor iedereen een optie.

Hyves had gisteren nog een presentje voor zijn trouwe fans. Er verscheen zowaar een nieuwe versie van iPhone-app. Zonder krabbels of profielpagina’s, maar met levensgrote smileys die je kunt delen via Twitter en Facebook.

Hoewel moeder TMG de servers maandag heeft leeggemaakt, is de inhoud niet weg. Met behulp van de zogenoemde Archive Team Warrior-applicatie hebben meer dan honderd vrijwilligers de afgelopen weken een back-up gemaakt. Een kleine negen miljoen artikelen zullen uiteindelijk worden gepubliceerd op webbibliotheek Archive.org.

Of alle ex-Hyvers naar Facebook dan wel Google Plus zijn overgestapt is niet duidelijk. De oprichters van het begin 2013 opgerichte FriendWeb merken echter sinds enkele weken een toestroom van Hyvers. Het netwerk moest begin dit jaar een kruising worden tussen Facebook en Hyves, volgens softwareontwikkelaar en oprichter Martin Beek. Die ergerde zich zelf aan de opdringerigheid van Facebook en de tierlantijnen van Hyves. “Je kunt bij ons ook je pagina’s pimpen, maar wel met mate.”

FriendWeb heeft een heleboel niet: geen Amerikaanse regeltjes, geen reclame op je tijdlijn, geen uitnodigingen voor spelletjes, geen verjaardagskalender verzoeken, geen gezeur. Wel je eigen pagina’s, blogs en foto-albums. Importeren van volledige Hyvespagina’s kan niet, wel kunnen via een flashtool in een keer veel plaatjes worden geupload. “Dat zien we nu ook gebeuren. Gigantische hoeveelheden, om half drie ’s nachts.”

De teller staat op iets meer dan zesduizend leden. Beek erkent dat niet veel is, vergeleken met de tien miljoen die Hyves ooit had. Hij streeft naar tienduizend. “Toen we begonnen, kregen we al gelijk het verwijt dat we toch niet tegen Facebook zouden kunnen opboksen, maar mensen willen alternatieven en ik hoef er niet zo nodig (veel) geld mee te verdienen.”

Saillant detail: Leden kunnen inloggen en hun profiel synchroniseren met hun Facebook- en Google-account(s).

Hyves maakte ook nog een afscheidsvideo voor de banaan

Deel dit bericht

4 Reacties

Jeroen voor 't Hekke

Pfff… ik kan niet zeggen dat ik zoveel vrolijker wordt van de vormgeving van Friendweb.

Q.Raessen

Erg lastig om van grootmacht Facebook te winnen. Ik moet de oprichter wel gelijk geven dat FB vreselijk commercieel word en daardoor steeds irritanter. Soms zie je dat mensen terug naar de basis willen alhoewel je natuurlijk wel met iets vernieuws moet komen. Dus geen simpele hyves rip off. Er is namelijk een reden wwaarom hyves het niet heeft gered.

Rob

Admiraal

Die Friendweb is gewoon een installatie van het softwarepakket Oxwall met een oerlelijk thema. Verder doen ze weinig aan marketing en zijn ze vrij onzichtbaar. Dan komt een verzonnen ‘persbericht’ aan naïeve Emerce redactieleden natuurlijk goed uit. Kansloos project.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond