Deel dit artikel
-

ICANN beschermt tegen domeintjepik

Domeinenbaas ICANN opent eind maart een lijst waarop bedrijven kunnen intekenen om te voorkomen dat derden hun merknaam inpikken als topleveldomein. Zo wordt voorkomen dat boeven of concurrenten domeinen krijgen onder extensies als .klm en .heineken.

Vanaf 26 maart kunnen merkeigenaren zich voor 150 dollar per jaar indekken tegen rare praktijken met hun namen via topleveldomeinen. Vanaf die dag kunnen zij zich melden voor bescherming van hun merknaam bij Trademark-clearinghouse.com. Deloitte toetst of de inzendingen legitiem zijn.

Bedrijven die dat niet doen en wiens merknaam toch wordt gebruikt in een nieuw topleveldomein, die krijgen een seintje van Deloitte. Die zal echter niet proactief handelen om te voorkomen dat een ander aan de haal gaat met een geregistreerd merk.

Deze beschermingsconstructie is bedoeld om latere problemen te voorkomen. Het ICANN is bezig om nieuwe generieke topleveldomeinen (gTLD) te creëren. Dat proces loopt sinds vorig jaar. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om een TLD als .rotterdam te maken. Een havenstad krijgt hiermee het technisch recht om domeinnamen onder die extensie te verstrekken en technisch te beheren. Ook voor merken en algemene termen mogen gTLD worden aangevraagd.

Persbureau AP meldt dat er voor extensies als .app, .music en .tech meerdere aanvragers zijn. ICANN zal later dit jaar beslissen over de toewijzing daarvan.

De gedachte achter de liberalisering van TLD’s is dat dat gerichter bepaalde gebieden op de digitale kaart helpt profileren.

Foto: Grey Hargreaves (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Eric Groene - SEO Wiz

Blijft toch een beetje raar. Nieuwe TLD’s lanceren en dan aanbieden tegen zulke hoge kosten dat bijna niemand, behalve de grote bedrijven, ze kan kopen. Niet echt eerlijke concurrentie. Maar op merknamen is het natuurlijk wel begrijpelijk.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond