Deel dit artikel
-

ICANNIET

Vorige week heeft de ICANN eindelijk besloten het aantal Top Level Domains (TLD) uit te breiden. Goh, da's mooi, was mijn eerste gedachte, eindelijk wat meer onderscheidend vermogen in URL's. Mogelijkerwijs leidt dit zelfs tot meer helderheid voor de gebruiker en meer keus voor particulieren, bedrijven en instellingen.

Er komen nieuwe top level domeinen, besloot de ICANN vorige week. Maar welke en wannneer?

Tot ik even later las dat men nog steeds niet weet wat voor soort domeinen er dan zouden worden toegevoegd, noch dat men enig idee heeft wanneer deze geactiveerd zouden kunnen worden. Gelukkig, lieve ICANN, heeft het Internet zich in een dermate laag tempo ontwikkeld dat overheden en alle mogelijke soorten belangenorganisaties alle tijd hebben om een weldoordacht standpunt te formuleren. Ik zou jullie zelfs willen aanraden om eens met de oude Wim Kok te gaan praten. Als iemand je tips kan geven over hoe besluitvorming te vertragen onder het mom van de zoektocht naar consensus, is hij het wel. Denk er dus in elk geval nog even rustig een poosje over na. Ik denk zelf aan een periode van nog eens 5 jaartjes. We hebben de tijd. Dat Internet is er straks toch nog wel, dus waarom haast maken? Daar komt bij dat de onduidelijkheid die nu heerst helemaal niet zo erg is. Iedereen blijft toch wel gebruik maken van Internet. Zoveel is wel gebleken de afgelopen jaren. Dat het allemaal zo makkelijk zo veel beter kan, is verder minder relevant.

Iets dergelijks zal men in 1997 ook gedacht moeten hebben toen er voorstellen circuleerden om extensies als '.firm', '.store' of '.nom' (individuen) in te voeren. Had men het toen gewoon aangedurfd om dit plannetje door te voeren, dan had het Internet er vandaag heel anders uitgezien. En die aankondiging die in juli 2000 werd gedaan. Daar heeft men tot op de dag van vandaag geen enkel vervolg aan gegeven. En we waren er toen zo dichtbij! Winkels met de extensie '.shop', sex sites met de extensie '.sex'. Toegegeven, erg vernieuwend was men niet. Zonde dat men zich toen zo heeft beziggehouden met het hele merkenrecht en alle daaruit voortvloeiende problemen. Jammer ook dat ze weer 5 jaar nodig hebben gehad om te constateren dat ze het niet meer weten. Ik denk dat ze gewoon een willekeurige keuze hadden moeten maken die makkelijk is voor de eindgebruiker. Want om deze groep gaat het toch uiteindelijk…

Amsterdam, 22-07-2005

Job Franken

Deel dit bericht

2 Reacties

Leon Boshuizen

Prima bijdrage aan de algemene discussie over het internet en zijn gebruik.Zeer helder geformuleerd. Alle open deuren wederom ingetrapt.Het spijt me. Ik kan me voorstellen dat dit soort vertelsels het ongetwijfeld leuk doen op de verjaardag van tante Ans waar een schare neefjes en nichtjes aan de lippen van oom "internet" hangen.Was er met dit onderwerp niets beters te doen? 

Stijn Sprenkels

Als we de ICANN website mogen geloven stromen de aanvragen voor nieuwe Top Level Domains (TLD's) op dit moment binnen. De onderhandelingen met de geïnteresseerde partijen in nieuwe TLD's starten rond 20 november. Eind 2000 hoopt men de onderhandelingen afgerond te hebben en zal bekend worden gemaakt welke TLD's geactiveerd gaan worden.Kosten van een TLD aanvraag bedraagt $50.000,-. Dit bedrag wordt niet teruggestort als het voorstel niet geaccepteerd wordt. De ICANN ziet dit bedrag als een reële vergoeding voor de gemaakte kosten die gepaard gaan met de beoordeling van de voorstellen en de publieke reacties daarop. We zullen zien of dit een 5 jaren project wordt zoals Job Franken verwacht. Het is in ieder geval een "mooie" financiële injectie voor een non-profit organisatie als de ICANN…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond