Deel dit artikel
-

iDEAL nauwelijks gebruikt op tablets en smartphones

Iets meer dan de helft van alle online aankopen die in de eerste helft van 2014 door Nederlandse consumenten zijn gedaan, wordt afgerekend met iDEAL. Het gebruik van betaalwijzen verschilt echter per branche en apparaat dat men gebruikt voor de online aankoop. Dit blijkt uit cijfers van de eCommerce Payment Monitor, het onderzoek naar betaalmethoden in Nederland, dat wordt uitgevoerd door GfK in samenwerking met Currence, eigenaar van iDEAL en Thuiswinkel.org, de belangenvereniging van 2200 (web)winkels in Nederland.  

In het eerste halfjaar van 2014 is 53 procent van de online aankopen betaald via iDEAL. Ook de creditcard (12 procent) en acceptgiro (8 procent) zijn hierbij veelgebruikte betaalmethoden. De Top 5 wordt verder aangevuld met machtiging en overschrijving.

Op mobiele apparaten wordt duidelijk anders afgerekend. Zowel op de tablet als de smartphone wordt relatief vaak betaald met creditcard. Op de smartphone is dit zelfs de meest gebruikte betaalwijze (28 procent). Het gebruik van iDEAL is hier met 24 laag  vergeleken met de tablet (46 procent), laptop en desktop (59 procent).

Piet Mallekoote, algemeen directeur Currence, verwacht dat het gebruik zal toenemen doordat ‘steeds meer online kopers bekend raken met het gemak van iDEAL mobiel.’

In vrijwel alle onderzochte branches is iDEAL de grootste betaalmethode. Uitzondering is de branche ‘losse vliegtickets en accommodaties’, waar 39 procent met de creditcard wordt betaald, tegenover 37 procent iDEAL. En verzekeringen, waar alles via een machtiging verloopt.

Toch zijn ook in de branches waar het meest met iDEAL wordt betaald de verschillen in aandelen groot. Zo gaat bij tickets voor attracties en evenementen 79 procent van de aankopen via iDEAL en bij media en entertainment 40 procent.

Gemiddeld wordt er 123 euro uitgegeven per online aankoop. Bij aankopen die gedaan worden via tablet, smartphone of internet op televisie ligt het gemiddeld besteed bedrag per online aankoop echter lager. Op dit moment wordt nog maar 1 procent van het totaal aantal online aankopen gedaan via een bestelzuil of tablet in de winkel.

Een online aankoop die betaald wordt met iDEAL heeft een gemiddeld besteed bedrag van 110 euro en ligt daarmee net iets onder het gemiddelde.

Deel dit bericht

5 Reacties

Bjorn Boonen

Dat is heel simpel te verklaren. De iDeal-schermen zijn niet geschikt voor mobiel. Ze zijn simpelweg een ramp.

Remco de Vries

Ik gebruik vaak AfterPay als betaalmethode, echt ideaal

Bos - Aldoor

De iDeal schermen van veel banken/betaalproviders zijn inderdaad slecht bruikbaar op tablets op mobiel. De native apps van de banken (zoals Rabo mobiel) die kunnen worden geinstalleerd zijn dat wel, maar deze zijn nog op slechts een klein percentage van de devices aanwezig. Dus deze maken op dit moment nog niet het verschil.

Hans

Jammer dat betalingen op andere apparaten niet gespecificeerd worden. Wat gebruikt men op smartphone en tablet? Minitix? Pay pal? Of iets anders? Staat dat niet on het onderzoek?

Stephan van der Meer

Je kunt deze cijfers pas goed interpreteren als je ook kijkt hoeveel iDeal wordt aangeboden mobiel. Mijn ervaring is dat veel sites dat nog niet (goed) aanbieden. Als ik geen keuze heb voor iDeal gebruik ik dat ook niet….
En waarschijnlijk zijn heel veel van de betalingen op tablet en mobiel voor apps uit de appstores, dat kan alleen maar als je een creditcard hebt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond