Deel dit artikel
-

ING koopt ‘fondsensupermarkt’ Fundix.nl

Site voor beleggers Fundix.nl is overgenomen door ING. Op Fundix kunnen beleggers fondsen kopen en verkopen, maar ook vergelijken. Volgens ING past de site goed binnen de eigen e-business strategie. De overnameprijs wordt niet bekend gemaakt.

ING omschrijft Fundix.nl als een 'fondsensupermarkt'. De site ging in juli van dit jaar van start en is opgezet door Ron van der Heiden en Frans van den Broek. Het tweetal zette in 1994 het blad 'Formule 1' op, dat het vervolgens verkocht aan VNU. Daarna begonnen ze met het blad voor mannen Maxim.

In januari van dit jaar startten Van der Heiden en Van den Broek met de opzet voor Fundix.nl. Startkapitaal verschaften ze zelf, tevens investeerde vermogensbeheerder Optimix in het bedrijf. Om ervoor te zorgen dat niet de schijn van partijdigheid ontstaat zijn de aandelen van Optimix – dat ook actief is in de beleggingswereld – ondergebracht in een stichting. Het bestuur van deze stichting bestaat uit Van der Heiden en Van den Brink.

Beleggers betalen via Fundix.nl een vast tarief per transactie. Ze kunnen kopen en verkopen binnen achthonderd Nederlandse en buitenlandse beleggingsfondsen. Over dertienhonderd fondsen is informatie te vinden en zijn ook vergelijkingen te maken op bijvoorbeeld risico en rendement. Fundix.nl berekent per transactie een vast tarief van 9,50 euro per order.

ING heeft alle aandelen van Funds4all, dat eigenaar was van Fundix.nl, overgenomen. Hoeveel er voor de overname is betaald wordt niet bekend gemaakt. Fundix.nl gaat voorlopig "onder eigen vlag verder", aldus een woordvoerster van ING. ING zegt dat de overname van Fundix past in de eigen e-business strategie, die er ondermeer op gericht is internet in te zetten als verkoopkanaal.

Deel dit bericht

4 Reacties

Bert van der Zwam

Wie had nu gedacht dat zo een initiatief wat weinig toevoegd aan wat er al is overgenomen zou worden. Je kan bij alle banken beleggingsfondsen kopen en daar kan je ook nog een andere producten kopen. Wat voegt het nu toe? Heb begrepen dat er 10 miljoen is betaald.

Bas van de Haterd

Beste Bert, Fundix voegt iets toe aan de vergelijkingen. Het is bij veel banken onmogelijk om fondsen te kopen van andere banken. Bij Fundix is dit wel mogelijk. En nog belangrijker, Fundix maakt het mogelijk om (veel en veel beter renderende) buitenlandse beleggingsfondsen te kopen. Daarnaast moet ik zeggen dat de vergelijkingsmethode, hoewel niet uniek (zie ook Morningstar) ook heel erg prettig werkt (tenminste, vind ik). Overigens is Fundix niet alleen en niet uniek. Maar het is op zich een interessant bedrijf. Mijn vraag is alleen: wat moet ING er mee? Het is net als bij WelloWell. Ook een onafhankelijk initiatief, maar omdat het onder de ING paraplu valt wordt dat altijd in twijfel getrokken. Past het in de strategie? Wat is die strategie dan? WelloWell achtige initiatieven? Wat gaat Freeler doen? En wat doet ING met zijn eigen labels als Postbank, ING-bank, RVS en dergelijke? Ze zetten nu leuke "onafhankelijke" initiatieven in de markt, maar de eigen producten lijken nog niet echt vooruitstrevend te zijn.

Frank Clemens

Beste Bas, Je stelling dat Fundix de enige is waar je fondsen van andere banken kunt verhandelen is onjuist. Bijvoorbeeld bij Alex (Dexia Bank Nederland), kan je alle beursgenoteerde beleggingsfondsen verhandelen. De meeste bel. fondsen van banken zijn ook beursgenoteerd, en ik kan mij moeilijk voorstellen dat andere banken dan ING Fundix toelaten tot handel in "eigen" (niet-genoteerde) fondsen. Verder is het bij Alex mogelijk een aantal niet beursgenoteerde beleggingsfondsen te verhandelen van vermogenbeheerders als Templeton, Fidelity, Threadneadle en Henderson. Hierdoor ben ik zelfs meer dan eens met Bert dat het inderdaad vreemd is dat dit gebeurd is met Fundix. Nog sterker stelt Fundix op haar site dat ze onafhankelijkheid willen handhaven en daarvoor een stichting hebben opgericht. Dit heeft dus niet veel geholpen. Zagen Van der Heiden en Van den Broek in dat het zelfstandig niet veel wilde worden en hebben ze de mogelijkheid maar aangegrepen om te "cashen en weg te wezen?" GroetFrank

Bas van de Haterd

Beste Frank, waar stel ik dat Fundix uniek is? En waar stel ik dat het kopen en verkopen van fondsen uniek is? Ik weet dat Alex de beleggers ook toelaat tot de meeste beursgenoteerde fondsen. Ik meen dat fundix ook niet genoteerde fondsen doet, maar dat weet ik niet 100% zeker. Daarnaast is Fundix zeker niet uniek, want ook Fundcoach heeft hetzelfde product in Nederland. Het aparte van Fundix is echter dat ze ook veel buitenlandse fondsen toegankelijk maken voor Nederlandse beleggers. Ik denk dat Fundix absoluut, net als WelloWell, zal pogen onafhankelijk te blijven. Maar of dit in de publieke opinie zal lukken? Ik weet het niet. Overigens heeft Fundix onder de paraplu van ING natuurlijk wel veel meer mogelijkheden (financieel gezien dan) dan als het zelfstandig door was gegaan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond