Deel dit artikel
-

ING wil PayPal nog steeds naar Europa brengen

Het plan van ING om PayPal naar Europa te brengen staat nog overeind. De bankverzekeraar sloot in november 2000 een alliantie met de leverancier van online betaalsystemen die maandag door eBay werd gekocht. Ondertussen zijn analisten positief over de acquisitie van PayPal door de veilinggigant.

ING onderzoekt wel wat de consequenties van de overname zijn voor de alliantie met PayPal, aldus een woordvoerster, maar denkt dat die gewoon overeind blijft staan. ING ondertekende in november 2000 een contract om samen met het Californische bedrijf PayPal in Europa te runnen. De woordvoerster zegt de details van de alliantie niet te kennen, maar noemt ING "voorkeurspartner" van PayPal in Europa.

"PayPal is een mooi product, het concept spreekt ons aan", zegt de ING-woordvoerster. "Alleen is de Amerikaanse markt anders dan de Europese." In Nederland is het betalingsverkeer goed ontwikkeld, in de VS wordt nog veel gewerkt met cheques, waardoor het betaalsysteem van PayPal , dat werkt met een soort bankrekening en overschrijvingen per e-mail, extra goed aanslaat.

De plannen die ING anderhalf jaar geleden met PayPal maakte, zijn volgens de bankverzekeraar al die tijd nauwelijks verder uitgewerkt. De woordvoerster kan hier geen verklaring voor geven. Wel wijst ze op de problemen die de internetsector in de tussentijd hebben geteisterd. De plannen rond PayPal staan volgens de bankverzekeraar los van de activiteiten van ING Direct . Dat is een directbank zonder kantoren waar klanten online, telefonisch of per post een spaarrekening kunnen openen. ING Direct is inmiddels in Canada, Spanje, Frankrijk en Australië de grootste directbank geworden.

Ondertussen zijn analisten optimistisch over de overname van PayPal door eBay, dat 1,5 miljard dollar in eigen aandelen betaalde. Analiste Rebecca Ulph van Forrester Research spreekt van een "goede deal, die bewijst dat internetbedrijven verder vooruit durven te kijken." Wel benadrukt ze niks te mogen zeggen over de hoogte van het overnamebedrag en de ontwikkeling van de aandelenkoersen. Het aandeel eBay daalde na bekendworden van de deal, terwijl de koers PayPal juist steeg.

Ulph verwacht dat PayPal met de kracht van eBay Europa kan gaan veroveren. "In het Verenigd Koninkrijk zijn we dol op creditcards, maar op het continent kan PayPal bij veel consumenten een drempel wegnemen om zonder creditkaart en zonder angst voor misbruik online aankopen te doen." Ulph denkt dat eBay "PayPal hard gaat pushen" door te beklemtonen dat er nu een absoluut veilige methode van betalen op internet bestaat.

eBay, dat afgelopen mei alleen al bijna 34 miljoen unieke bezoekers telde, zal volgens de Forrester-analiste zijn gebruikersbasis nu fors kunnen vergroten. PayPal, dat ook na de overname als zelfstandig merk blijft bestaan, krijgt op zijn beurt toegang tot een enorme online community, merkt Ulph op. Ulph:"Niet alleen individuen, maar ook reatailers die gebruik maken van eBay".

Deel dit bericht

15 Reacties

Arend Lammertink

Allemaal leuk en aardig dat Paypal en zo, maar dat betekend wel dat al mijn bankgegevens beheerd moeten worden door buitenlandse bedrijven als Paypal, waar niemand van weet wat ze allemaal met je gegevens doen.Waarom wordt het niet gewoon makkelijker gemaakt om geld over te maken naar een buitenlandse rekening? Als ik dan iets wil kopen hoef ik alleen een banknr, een factuurnummer en een bedrag te hebben om iets vooruit te betalen. Op die manier loop ik geen risico dat mijn bankrekening geplunderd wordt omdat het systeem toch niet veilig bleek te zijn, ik hoef niet meer prive-informatie prijs te geven dan strikt noodzakelijk en bovendien blijft elk risico beperkt tot het bedrag dat je vooraf overmaakt. Dus: maak het nu gewoon simpel om geld over te maken en hou dan je creditcards, E-dentifier, passports en wat je allemaal kunt verzinnen maar.

Bert Taal

Ik denk dat de situatie in Europa heel anders is dan in de VS. Verschillende landen, protectionistische banken en regeringen, behoudender creditcardmaatschappijen etc. Het zal ING niet snel lukken om PayPal uit te rollen, zeker niet in deze tijd waarin er toch weinig geld is voor dit soort dingen. Tenslotte is men ook nog (half) bezig met Twyp en Way2Pay. Overigens geloof ik _wel_ in het nut van het concept voor Europa, waar het overboeken van geld naar het buitenland nog steeds niet echt handig en goedkoop is. Maar ik zou wel meer willen op dat gebied, bijvoorbeeld bankieren in 1 online pakket met al mijn rekeningen van verschillende banken bij elkaar. Grappig dat ze toegeven dat er weinig gebeurd is sinds de deelname, die denk ik uit beleggingsoogpunt interessanter is dan uit strategisch of commercieel oogpunt. En mevrouw Ulph die beweert dat PayPal een "absoluut veilige betaalmethode" is, moet maar eens gaan zoeken op paypalsuit.com, http://www.paypalwarning.com en de vele andere sites.

Bob Hillesum

Zelf ben ik al een lang tijd klant van PayPal en ik vind het een zeer vriendelijk en veilig betaalmiddel. Hopelijk maakt de ING wat voort met de samenwerking zodat het nog makkelijker (lees minder kosten) wordt om geld tussen een nederlandse rekening (geen credit kaart) en PayPal uit te wisselen.Arend schreef dat hij niet zijn gegevens uit handen wil geven, maar een voordeel van PayPal is nu juist dat je nooit betalingsgegevens met de partij waarmee je zaken doet hoeft uit te wisselen. Het enige wat iemand die via PayPal geld stuurt of ontvangt minimaal hoeft uit te wisselen is een e-mail adres.Ander groot voordeel is dat je met kleine bedragen kunt werken. Zelf denk ik dat veel meer mensen bereid zijn om voor diensten / producten te betalen als het zonder weinig risico, gemakkelijk en zonder al teveel betalingkosten kan, en dat kan met PayPal.Ik snap alleen niet waarom het al zolang duurt voordat de PayPal nl van start gaat? Waarschijnlijk wachten ze eerst op concurentie (en die zijn er al)….

Mike

Paypal werkt perfect, werk er al enige tijd mee en heb geen problemen.Alleen denk ik dat paypal niet echt aan zal slaan in Europa omdat het grote verschil met de VS is dat ze in de VS de "credit card" als PIN gebruiken. Ze hebben daar geen PIN en credit cards naast elkaar zoals hier in Europa!Voor ons Europeanen is het meest gemakkelijke gewoon via telebankieren, alleen moeten ze de kosten minderen!! -Mdc

Martijn

Ik wordt altijd een beetje misselijk als ik weer een PayPal persbericht hoor. Ik heb zelf indertijd een aantal sites gehad met PayPal en daar zulke grote problemen met betalingen ondervonden dat ik tot de conclusie ben gekomen dat PayPal absoluut niet gebruikt moet worden voor producten te verkopen via het net. Immers, iemand betaald met PayPal voor bijvoorbeeld een Levis Spijkerbroek, ik ontving een bevestiging van PayPal dat het geld binnen was, vervolgens stort ik dit bedrag naar mijn ABN-Amro betaal rekening… Wat gebeurde er nu REGELMATIG? De klant klaagt bij de credit card company / PayPal dat hij geen toestemming heeft gegeven voor deze transactie. De credit card company blokkeerd de transactie van PayPal en PayPal haalt het geld VAN ONZE REKENING AF! Dit is ontoelaatbaar, de spijkerbroek is immers al verkocht. Dit probleem is onvermijdelijk met credit card transacties. Beter is te kiezen voor e-gold: http://www.e-gold.com/e-gold.asp?cid=464718 want daarmee is het onmogelijk om charge backs te krijgen en geld dat binnen is is dan ook echt binnen. http://www.e-gold.com/e-gold.asp?cid=464718  Paypal sucks…. Be warned….

John

Ik snap niet helemaal wat er bedoeld wordt met PayPal naar Nederland brengen. Niets staat mij in de weg om een PayPal-account aan te maken. Dat ze een overeenkomst hebben gesloten met ING is heel leuk maar doet volgens mij totaal niet ter zake.

Alex Blijham

Ik gebruik Paypal al jaren zonder problemen. Ik denk dat het net zo veilig is als online bankieren via internet. Misschien nog wel veiliger, want van elke transactie met Paypal krijg ik meteen een mail en kan ik snel ingrijpen bij onduidelijkheden. De grote kracht van Paypal is dat het het overmaken van geld over de hele wereld (dus niet alleen Europa)mogelijk heeft gemaakt tegen geringe en acceptabele kosten. Probeer maar eens 10 dollar naar Amerika of Japan over te maken via je bank; het duurt lang en kost belachelijk veel. Met Paypal gaat het snel en tegen lage kosten. In bovenstaande tegenstelling schuilt ook gelijk het gevaar van de plannen van ING. Volgens mij zijn de traditionele banken gewoon niet blij dat ze deze inkomsten missen en zullen ze, als ze de kans krijgen, Paypal zodanig aanpassen dat ze hun monopolie weer terugkrijgen en vervolgens de kosten weer verhogen. Een andere reden kan ik niet bedenken, want niets heeft de banken in de weg gestaan om de afgelopen jaren een eigen variant op Paypal in te richten. Overigens denk ik dat ook Ebay haar nieuwe positie zal gebruiken om meer geld te gaan vragen voor de service van Paypal. Dat hebben we tenslotte ook gezien bij de veilingkosten zelf: hoe beter de positie van Ebay werd, hoe duurder het veilen.

Jaap Bakker

Way2Pay, zullen jullie bedoelen.

Kollie

Wat ik lees is dat ING PayPal nog ver in de koelkast heeft staan, zoals ze dat al jaren doen. Ik lees niets over een een komende introductie van paypal, zoals de kop suggereert.

Swinckels, Patrick

Gelijk ABNamro in het verleden maakt ING zich ook weer schuldig aan het marketen van een dienst waar men geen reele plannen mee heeft, vanwege de afwezigheid van een werkelijke visie. Plannen hebben we allemaal, dat de intentie van de bankverzekeraar om het plan PayPal naar Europa te brengen nog overeind staat, nu na lange tijd van windstilte van de zijde van deze partij naar buiten komt, geeft te denken. Het lijkt weer een gemakkelijke lift op het acquisitienieuws door Ebay.Meer dan een jaar lang is er weinig gebeurd op dit front bij een parij die zich zou moeten schamen voor haar lamlendigheid. Net als bij de andere grootbank winnen de angsten voor de afbreukrisico's het van de eventuele zoete smaak van een succesvolle nieuwe dienst. Was het niet reeds gemakkelijk genoeg te denken dat men mee kon liften op de successen (en te leren van de fouten) van Paypal. Het verantwoordelijk management rust liever op de lauweren dan dat men de nek uitsteekt. De frustraties zijdens Paypal zijn begrijpelijk groot. Dat de woordvoerster van ING zegt de details van de alliantie niet te kennen, en ING "voorkeurspartner" van PayPal in Europa noemt, zegt al genoeg."PayPal is een mooi product, het concept spreekt ons aan", zegt de ING-woordvoerster." Verder dan een opmerking als deze komt ze blijkbaar niet. Als men Paypal helemaal niets had gevonden, had men wellicht ook geen persberichten hieromtrent de wereld in gezonden, zegt mijn boerenverstand. Dat de plannen die ING anderhalf jaar geleden met PayPal maakte, al die tijd nauwelijks verder zijn uitgewerkt heeft alles te maken met de ING. Net als de ABN is men meer procesgeorienteerd dan resultaat georienteerd, met als gevolg dat processen en studies gestart worden en praktische resultaten inderdaad uitblijven. Dit is een verklaring die woordvoerster hier niet kan geven, maar wel zal denken. De problemen die de internetsector in de tussentijd hebben geteisterd hebben hier niets mee te maken; de online aankoopbereidheid is in de afgelopen periode niet minder maar net groter geworden, de malaise strekt zich voornamelijk uit tot de aanbodzijde in de markt. De bank zou er goed aan doen de schroom van zich af te werpen en een externe enthousiaste partner in de hand te nemen, een groep mensen met kennis van zaken en met echte drive, zonder 9-5 mentaliteit, om de plannen als met Paypal opnieuw leven in te blazen en voorts ook een mobiele strategie hieraan te koppelen. Of beter nog de Paypal strategie om te zetten in een simpele mobile payment strategie. Dan heb je de misplaatste excuses als aangevoerd niet meer nodig, want mobiel betalen aan pos is mogelijk, en mobiele telefoons zijn in Europa meer populair dan fixed internet. Klinkt mij logisch in de oren!!!!! Patrick Swinckels/ Payce      

M.O.V. Bommezijn

Fantastich concept! Nu alleen nog multi-language, multi-currency en goede customer support dan hebben ze het mooiste 'Payment Portal' wat er is. Geld de aardbol rond voor +/- 3% kosten vanaf een PC waar dan ook ter wereld. Dat is pas gaaf!

Peter Jansen

Ik hoop dat dat stelletje criminelen van PayPal niet naar europa komt. Het enige wat ze doen is je rekening blokkeren en vervolgens ook nog eens je credit card plunderen, en ze zijn niet te bereiken. Waarom kan men vanuit Europa niet zelf iets opzetten. We hebben die Yankees helemaal niet nodig

Howard

@Peter Jansen:Zo te lezen ben jij in een van die nep Paypal-mailtjes gestonken of hebt anderszins iets verkeerds gedaan wat geen reden is om dus maar gelijk een bedrijf met algemeenheden af te branden.Ik werk al jaren met Paypal en met mij vele anderen over de hele wereld. Eén keer in den beginne een probleem gehad en dat is netjes opgelost. Ik wil een wereldwijde standaard en voorlopig is Paypal een acceptabel alternatief en voldoende veilig.

henry van der Burgh

Ik heb recentelijk een aankoop gedaan via paypal met kopersbescherming en zit nu in een nachtmerrie verwikkelt. Ik heb een product gekocht dat nep bleek te zijn en moest dit voor kopersbescherming terug sturen naar Amerika. Op dat moment heb ik dus de aankoop, plus verzending naar mijn adres. plus retourzending Amerika betaald. Helaas voor mij geld weg en geen kopersbescherming. Volgens Paypal zou het pakket niet te traceren zijn. Dit is wel absurd, want de verkoper heeft de ontvangst bevestigd en een gedeeltelijke terugbetaling gedaan. uiteindelijk heb ik dus nog meer aan de o p l i c h t e r gehad dan aan Paypal.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond