Deel dit artikel
-

Intel geeft blik in laboratoria en digitale toekomst

‘Voelende’ chips staan aan de basis van de nieuwe generatie chips waar onderzoekers op dit moment aan sleutelen in de laboratoria van Intel. Sensoren in telefoons, kleding en videocamera’s moeten real time meevoelen met de mens en informatie uit diens omgeving vertalen naar contextueel relevante nieuwe data.

Dat is de slotsom van de openingstoespraken van verscheidene Intel-managers op de eerste dag van Intel Developer Forum in San Francisco. Dat is een jaarlijks terugkerend evenement waarop de chipfabrikant vertelt aan welke nieuwe technologieën het werkt en wat zijn afnemers en de eindconsument daar uiteindelijk aan heeft.

Enkele video-opnames van deze presentaties verschijnen in de loop van vandaag op deze pagina.

Jim Held tekent een toekomst waarin connected visual computing een belangrijke rol speelt voor vermaak en zakelijke contacten. Mensen dragen camera’s en videoschermpjes die een driedimensionale virtuele wereld plotten óver beelden uit de werkelijke wereld. De 3D-laag moet de beleving uit de reële wereld verrijken en nuttig maken voor de participanten aan conversaties of leden van een groep.

Volgens Held zijn er momenteel zo’n 2.000 kleinere en grotere digitale virtuele werelden in gebruik.

In laboratoriumopstellingen houdt Intel proeven met dit 3D-omgevingen en gebruikt daar de de OpenSIM-technologie voor.

Sensoren in camera’s, telefoons en andersoortige draagbare IT-systeempjes voélen als het ware wat de drager van de chips doet. Techneut Andrew Chien maakt het onderscheid tussen chips op microscopische en macroscopische schaal. Kleine chipjes kunnen, bijvoorbeeld, artsen helpen om huidziektes te detecteren en identificeren. Macroscopische processoren voelen bijvoorbeeld waar, in welke richting en met welke snelheid iemand zich beweegt. Indien gekoppeld aan specialistische publieke of private databases levert dat nieuwe inzichten op over iemands omgeving.

Aan Intel de technologische uitdaging om de chips de enorme hoeveelheid ontvangen data real time te verwerken, duiden en te laten interpreteren zonder al te hoge energie-eisen aan het dragende apparaat te stellen.

Het bedrijf stelt dat dit soort nieuwe technologieën ingrijpende gevolgen op de privacy kunnen hebben. Daarbij tekent Intel aan dat hoe langer een bedrijf persoonsgegevens bewaart, hoe groter de risico’s worden. Intels processoren zijn enkel voor rekenopdrachten bedoeld, niet voor dataopslag.

De eerste onderzoeksprojecten in deze richting begonnen in het laatste kwartaal van 2007. Een duidelijk omlijnd toekomstplan richting concrete producten en diensten gaven de ontwikkelaars niet.

Een uitdaging aan de technologiegemeenschap is om al die technische apparaten te voorzien van een eigen IP-adres. Technologiepublicatie Ars Technica rekende onlangs voor dat het huidige systeem voor IP-adressering tegen 2013 onwerkbaar wordt omdat dan alle IPv4-adressen zijn vergeven. De algemene acceptatie van IPv6 krijgt vooralsnog bijzonder langzaam vorm.

Bron foto: jurvetson (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond