Deel dit artikel
-

Intel lanceert chips die zelfs kunnen luisteren

Chips die naar een stem luisteren, ook als de pc is uitgeschakeld. Die belofte deed chipfabrikant Intel vanochtend op de IFA in Berlijn met de introductie van zijn nieuwe Skylake processoren.

Met een simpel ‘Cortana, wake up’ kunnen Windows laptops en desktops voortaan worden ingeschakeld. Het voordeel van luisteren op hardware niveau is dat dat de processor niet wordt overbelast. Eigenlijk zat de luistermogelijkheid al ingebakken in de Core M-chips van vorig jaar, maar toen waren Windows 10 en Cortana nog niet klaar. Eerder werden smartphones van Motorola al wel voorzien van een soortgelijke functie.

Daarnaast komen er notebooks en alles-in-één systemen met een Intel RealSense-camera. Deze bieden de mogelijkheid om diepte waar te nemen,  3D-selfies te nemen of 3D-scans te maken van objecten en deze vervolgens in 3D te printen. Of om gezichten te herkennen die zo toegang tot de desktop te verschaffen. Intel demonstreerde dat vanochtend met identieke tweelingen. Eenmaal ingelogd, kan de gezichtsherkenning ook worden gebruikt voor het inloggen op websites, zonder dat gebruikers zelf de wachtwoorden van al deze sites hoeven te onthouden.

Intel presenteerde zijn zesde generatie processors vorige maand al op het Intel Developer Forum in San Francisco, maar de eerste pc’s en notebooks met deze technologie zijn deze week op de IFA te zien.

Intel wil zijn volgende generatie processors breed inzetten: van de ultramobiele Compute Stick (een computer in de vorm van een HDMI dongel) tot 2-in-1’s, grote HD alles-in-één desktops en mobiele workstations. Intel komt ook met ruim 25 processors voor IoT-apparaten die volgens de cipfabrikant ondersteuning bieden voor verschillende energieniveaus .

Vandaag werden eveneens Skylake chips voor mobiele apparaten aangekondigd, zoals tablets en notebooks. Ook die kunnen een laptop binnen een halve seconde laten opstarten. De accu gaat drie keer zo lang mee. De grafische capaciteiten zijn volgens Intel dertig keer hoger. Ook zijn ze voorzien van Intel WiDi of Pro WiDi, om draadloos beeldschermen aan te sluiten. Skylake chips zijn volgens Intel ook geschikt voor weergave van 4K video of voor het afspelen van DirectX.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond