Deel dit artikel
-

Intel stopt 50 miljoen dollar in Nederlands onderzoek naar kwamtumcomputers

Intel investeert 50 miljoen dollar in QuTech, het onderzoeksinstituut van TU Delft en TNO dat zich richt op de ontwikkeling van kwamtumcomputing. Ook zal Intel de onderzoeksinspanningen technisch ondersteunen.

Kwantumcomputers moeten uiteindelijk razendsnel zeer complexe rekenproblemen kunnen oplossen, rekenproblemen die op dit moment vrijwel onoverkomelijk zijn. Het principe is wel aangetoond, de praktische toepassing is een ander verhaal.

Intel heeft een geavanceerde 300mm wafer aan QuTech geleverd, bestaande uit een combinatie van silicium en germanium. Dit onderzoekssubstraat zal door de wetenschappers van QuTech gebruikt worden om qubits te maken – de bouwstenen van quantum computing.

Van links naar rechts op de foto: Lieven Vandersypen (hoofdwetenschapper quantum computing TU Delft), Jim Clarke (Manager of Interconnect Research, Intel Components Research group), Mike Mayberry (Intel vice president en managing director van Intel Labs), Leo di Carlo (quantum wetenschapper bij QuTech).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond