Deel dit artikel
-

Intel voorziet groei internet-apparaten

In 2006 zal nagenoeg ieder elektronisch apparaat dat kan communiceren op internet zijn aangesloten. Dat voorspelde Glenda Dorchak, hoofd consumentenelektronica van Intel, deze week op de Intel Developer Forum in Barcelona.

Volgens Dorchak zijn er momenteel zo’n 300 miljoen apparaten die aan het internet kunnen worden gekoppeld. In 2006 moeten dat er al zo’n 1 miljard zijn. Het grootste deel van de spelconsoles kan nu al communiceren via het web. “We hebben het over een markt van 49 miljard dollar in 2008,” benadrukte Dorchak in Barcelona. “De mogelijkheden op dit gebied groeien met de dag, wereldwijd zijn er 100 miljoen breedbandgebruikers en daar komen wekelijks miljoenen bij. Breedbandgebruik zal de ontwikkeling van nieuwe internetapparaten stimuleren.”

Intel toonde in Barcelona een aantal prototypes van apparaten die in de woning gemeengoed moeten worden. Een van die systemen, die gebruik maken van de zogenoemde Kessler Pentium 4 architectuur, moet de pc, de televisie en het hifisysteem vervangen. De gebruiker kan met de afstandsbediening en aan de hand van een keuzemenu op het scherm zijn favoriete toepassingen selecteren.

Een ander apparaat werd ontwikkeld voor de Luxemburgse bedrijf Luxsat is nu al in staat om via de Astra-satelliet speelfilms op verzoek aan te bieden. Volgende generaties decoders bevatten een harde schijf zodat bijvoorbeeld ’s nachts een speelfilm kan worden opgehaald en de film in zeer hoge kwaliteit kan worden weergegeven. “De ontwikkelingen op dit gebied gaan heel erg snel,” vertelde Dorchak.

Intel zelf is een samenwerking gestart met de filmsite Movielink, die binnenkort de nieuwste bioscoopfilms bij gebruikers thuis wil gaan bezorgen. Intel ziet Ultra Wide Band (UWB) en Liquid Crystal on Silicon (LCOS) als de belangrijkste nieuwe technieken voor de woning. UWB moet kabels van bijvoorbeeld videorecorders vervangen, en LCOS is een chiptechnologie die goedkopere breedbeeldschermen moet opleveren.

Omdat de UWB band wel in de VS, maar nog niet in Europa nog niet is vrijgegeven voor commercieel gebruik, is Intel deze week met de Europese Commissie gaan praten. “Bedrijven als Philips moeten zo langzamerhand weten waar ze aan toe zijn” zegt Patrick Gelsinger, hoofd technologie van Intel.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond