Deel dit artikel
-

Internetbudget Publieke Omroep 2008: 27 miljoen

De Publieke Omroep wil in 2008 27 miljoen euro uittrekken voor zijn internetactiviteiten. Inclusief themakanalen voor radio en televisie komt dat bedrag op 50 miljoen euro. Dat blijkt uit de mediabegroting die OCW-minister Plasterk aan het parlement stuurde.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil zestien nieuwe themakanalen ontwikkelen voor de radio, als aanvulling op de 17 themakanalen die nu reeds voor televisie bestaan. Bovendien wil de NPO een variant op Uitzending Gemist maken die louter in het teken staat van cultuur.

Dat blijkt uit de mediabegroting en de toelichting en reacties daarop die eerder deze week aan de Tweede Kamer zijn gestuurd.

Voor digitale media wordt in totaal 50 miljoen euro begroot. Daaronder vallen internetsites en -applicaties (26,7 miljoen euro), themakanalen voor radio en televisie (7,1 miljoen en 12,7 miljoen) en andere nieuwe media. Voor laatstgenoemde categorie wordt 3,5 miljoen euro begroot. Dit bedrag is reeds toegezegd door minister Plasterk in zijn mediabrief (PDF) aan de kamer.

De mediabegroting en -strategie voor de periode 2008-2012 is te downloaden (PDF) van de website van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De Publieke Omroep wil gaan experimenteren met narrowcasting en sloot daartoe een overeenkomst met KPN. De omroepen willen uit gaan zenden op de publieke schermen in treinen van de NS.

De omroepen trekken volgend jaar 700.000 euro uit om op internet aansluiting te vinden tot allochtone doelgroepen. Daarbij mikt de NPO op Marokkanen, Turken, Antillianen en Surinamers. De KRO ontwikkelde daartoe reeds het Krossover-programma.

De omroepen overwegen om het actuele NOS-nieuws aan te bieden op sites als Maroc.nl, Lokum.nl, Waterkant.nl en Radha.nl (dating).

Internet en andere digitale activiteiten maken, volgens de NPO-begroting, 7 procent uit van de totale begroting. De Publieke Omroep vraagt voor 2008 een totaal OCW-budget van 709 miljoen euro. Dat is 69 miljoen euro meer dan vorig jaar. De STER-inkomsten bedragen over 2007 196 miljoen euro. Voor 2008 wordt een vergelijkbaar bedrag verwacht.

De begroting moet nog worden goedgekeurd door de Kamer.

Bron foto: Erwin Boogert (CC) 

Deel dit bericht

4 Reacties

tonstelt

Ik lees tot mijnverbazing dat de publieke omroepen meer dan 700 miljoen euro's vragen is dat alleen maar om nog meer bagger programma's te maken of is het alleen maar om de omroep medewerk(t)ers te belonen

Gerben

Gigantische bedragen… ik ben benieuwd waar het geld heen gaat. Ik hoop inovatie. En niet weggesluisd naar andere potjes om bezuinigingen op andere vlakken te vullen. Alhoewel, bezuinigingen? Ze krijgen dit jaar weer meer. Mijn beeld is dat de hele organisatie veel te zwaar is en niet efficient werkt. Vooral aan de top, maar ook dat elkeomroep hetzelfde doet.

Rogier

Hmm, de "Telegraaf teneur" in de reacties is weer niet van de lucht… ? 700 mio is per Nederlander ~ ? 44 op jaarbasis of ~ ? 3,70 per maand. De publieke omroep halveren of opdoeken gaat "de hardwerkende Nederlander" niet veel schelen in de portemonnee. Het zou wel fors schelen in een pluriform media-aanbod. En innovatie (hulde hier aan Erwin Blom en Erik Huizer)? 3voor12, uitzendinggemist, journaal24, Hollandoc, Geshiedenis TV. Het lijstje aan commerci?le zijde is aanzienlijk korter. Allicht kan de Publieke Omroep, net zoals alle organisaties, effici?nter. Maar we zouden wel eens trots mogen zijn op de prijs/kwaliteit die er geleverd wordt. Helemaal als je het aanbod in Europees perspectief beschouwt.

J de Hoop

Oh Ja? Is Sterren.NL vernieuwend? Is het normaal dat de Tros met publiek geld reisjes naar Mexico en naar Kerstmarkten in Duitsland organiseert? Publieke omroep is al lang vercommercialiseerde politieke omroep.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond