Deel dit artikel
-

iPhone 3G: uitdagend platform

Vannacht begint T-Mobile met de verkoop van Apple’s iPhone. Emerce mocht anderhalve week lang met het toestel op stap. Eindoordeel: Ideale telefoon, prima gebruiksgemak, maar matige ontvangst.

De iPhone-gekte is weer in alle hevigheid losgebarsten. Vanaf vorige week vrijdag vormde zich alweer een lange rij wachtenden voor de Apple Store in New York. Ook in Nederland is de hype is de iPhone vooruitgesneld.

Apple en partner T-Mobile zullen vanaf vandaag met reclamecampagnes in Nederland rond de iPhone flink uitpakken, maar echt nodig is het niet meer. De gratis publiciteit is vermoedelijk al goed voor het merendeel van de omzet.

De iPhone is in Nederland op dit moment uitsluitend via T-Mobile verkrijgbaar. De tarieven zijn, afgezien van onduidelijke activeringkosten, acceptabel: maandelijks minimaal 27 euro met 150 belminuten. Bij duurdere bundels is de iPhone nagenoeg gratis (1 euro). Het toestel kan tegen betaling of na een jaar gratis SIMlockvrij worden gemaakt, maar de gebruiker zit wel aan een tweejarig T-Mobile abonnement vast. Wie een simlockvrij toestel wil, kan in België terecht.

Hoeveel iPhones er tot nu toe "illegaal" aan Nederlanders zijn verkocht is niet duidelijk, maar er is grote kans dat deze early adopters het nieuwe toestel zullen kopen. Twee toevoegingen maken de nieuwste iPhone namelijk erg gewild: 3G ontvangst en GPS. De iPhone ondersteunt het A-GPS-systeem (Assisted GPS), dat informatie van mobiele netwerken en satellieten combineert om de locatie te bepalen. Het is absoluut een sensatie om met een simpele druk een satellietopname te zien van je locatie, compleet met James Bond-animatie. En hoewel nog geen TomTom, geeft de iPhone zelfs een indicatie van de rijsnelheid op je route met goed leesbare markeringen.

De iPhone is begonnen als het huwelijk van telefoon en iPod, maar iPhone 2.0 is meer: de multimediacapaciteiten zijn verder verrijkt nu ook derden applicaties voor de iPhone mogen ontwikkelen, van onderwijstoepassingen tot minigames die handig gebruikmaken van de bewegingsensor die in de iPhone zit: zo kun je raceauto in een game sturen door de iPhone te bewegen. Apple zal zelf zo weinig mogelijk applicaties ontwikkelen om ontwikkelaars niet in de wielen te rijden, zo liet het bedrijf vorige week aan journalisten weten.

Een aantal zaken wordt node gemist, zoals een hoge resolutie camera waarmee ook video kan worden vastgelegd. De huidige 2 megapixel camera is wel weer erg makkelijk in het gebruik. Het werken met de iPhone als telefoon vergt oefening: het tikken van mailtjes of SMS berichten is zeker in het begin niet foutloos.

Zakelijk gebruik

De nieuwe iPhone moet echter ook zakelijke gebruikers bekoren. Apple wil zich vooral richten op de kleine ondernemer. De nieuwste iPhone ondersteunt in elk geval Microsoft Exchange voor push mail (de berichten komen automatisch naar je toe) en beveiligde VPN verbindingen. Daarnaast is de 3G ondersteuning natuurlijk onontbeerlijk. Ook handig is dat gebruikers toegang hebben tot circa 1400 T-Mobile wifi hot spots.

Ook voor deze groep gebruikers is de verleiding groot: het besturingssysteem reageert snel, zeker vergeleken met het doorgaans trage Windows Mobile, en kent een erg hoog gebruikersgemak. Een webpagina in detail bekijken doe je met een tik van je vinger of door je vingers uit elkaar te bewegen. Draai je iPhone negentig graden en de website beweegt mee. Mail is al even ideaal: rijke HTML tekst wordt volledig weergegeven, en dat geldt ook voor bijlagen met bestanden als PDF, Microsoft Word, Excel en PowerPoint.

De nadelen van de iPhone komen vooral ‘on the road’ aan het licht: in de trein werkt de iPhone niet of nauwelijks. Waar rivaal Vodafone een redelijk stabiele 3Gverbinding biedt (getest met een Samsung AGH-F700V), valt het T-Mobile signaal terug naar 2G of erger: verschijnt er een ‘no service’ mededeling. 

Niet alleen het minder fijn vermaasde T-Mobile netwerk, ook het ontwerp van de iPhone speelt mogelijk parten. De twee antennes zitten in de metalen ring rond de lens van de camera, de audio-uitgang, de metalen rand rond het display, en binnen de circuits van het apparaat zelf. De vraag is of dit een gelukkige keuze is geweest.

Britse en Amerikaanse gebruikers klaagden al eerder over de matige ontvangst van de eerste generatie iPhone. Ook Nederlandse gebruikers met een gekraakte iPhone krijgen naar eigen regelmatig no service mededelingen (filmpje) op hun scherm, zelfs bij gebruik van een KPN abonnement. De ervaringen werden overigens bevestigd door enkele collega’s die het toestel in bruikleen hebben. T-Mobile heeft naar aanleiding van bovenstaande klachten dinsdag zelf enkele buitentesten gedaan, maar kon ze niet reproduceren.

De matige ontvangst is natuurlijk slecht nieuws voor wie de iPhone onderweg wil gebruiken. Thuis of op kantoor is de ontvangst overigens goed. Dan is de iPhone een ideale partner, die alleen maar interressanter wordt naarmate er meer applicaties voor worden ontwikkeld.

Deel dit bericht

11 Reacties

vincent everts

jan, Leuk dat je er al een weekje mee hebt gespeeld. Filmpje gemaakt? Video is gewoon een programmatje wat je kunt downloaden. "In de trein" waar in de trein? Welke route? Utrecht, Amsterdam, Rotterdam? Daartussen? Vind ik heel interessant.  Iets anders: Is CUT/Paste nu mogelijk? En hoe was het batterijen leven? heb je het adressenboek erin gestopt? Kun je nu zoeken in je adressenboek? Ben jaloers 🙂

Bastiaan

prima review 🙂 Weet iemand hoe het zit in het buitenland? zijn daar ook gratis t-mobile wifi hotspots of begint de teller dan wel te lopen?

Jan Libbenga

Verschillende routes, maar vooral Amsterdam en Utrecht, waar je een volle signaalsterkte mag verwachten. Idem metro Amsterdam. Batterij is snel leeg. Dagelijks opladen is noodzakelijk.  Knippen en plakken heb ik in Mail – de enige applicatie waar ik het zou willen gebruiken – niet kunnen ontdekken.  Ik heb het adressenboek geladen met behulp van iTunes 7.7, meegekregen op CD Rom. Deze versie zal vermoedelijk morgen door Apple worden vrijgegeven, want zonder 7.7 werkt het niet. Geen zoekmogelijkheden gezien.

Jan Libbenga

Het vervelende van die No service errors is dat je het toestel helemaal moet uit en aanzetten wil je weer ontvangst krijgen. Een T-Mobile medewerker vertelde me dat hij dezelfde ervaring had toen hij handmatig van netwerk wilde wisselen. Het probleem – voor zover aanwezig – zit hem dus vooral in de signaaloverdracht van zendstations.

Voerman

"Hoeveel iPhones er tot nu toe illegaal aan Nederlanders zijn verkocht is niet duidelijk" Hoezo illegaal ? Zijn ze gestolen dan ? Of bedoelen jullie dat Apple het liever niet heeft ?

Jordan van Bergen

Om het netjest te houden:het netwerk van T-Mobile SUCKS big time! Ik loop me er al maanden aan te ergeren. Het platteland wordt weer achtergesteld (ja, noem me maar een BOER 😉 Ik wil heel graag de iPhone maar ik wil ook veel liever van T-Mobile af. Dus dan maar geen iPhone op dit moment voor mij. Foute provider keuze aan de kant van Apple.

Arnd

Ik zie de headlines al: iPhone niet voor boeren!

kcim

Ben helemaal mee eens vwb het netwerk van T-mobile! Op de A67 (Eindhoven-Venlo) en de A58 Eindhoven Breda zijn er al jaren 'blinde vlekken' :-((

erik

Alleen wel erg duur….Laten we eerlijk zijn een iPhone koop je niet vanwege rationele argumenten.30 euro per maand, slechts 150 bel minuten en dan nog 160 euro bijbetalen… Noem mij een zuinige hollander maar doe mij dan maar een gratis HTC diamond. Toegegeven: het is wel een prachtig apparaat en ik vind het bijzonder interessant dat volwassen mensen weer kind worden als ze eindelijk hun felbegeerde speeltje mogen aanschaffen. Hulde aan de PR machine van Apple.

monica

Zit zelf al jaren op het platteland ( letterlijk) tussen de boeren ( Zld) met T-Mobile en nog NOOIT problemen gehad, niet in huis, niet in de polder niet op het water…, trouwens nergens in de Benelux…, prima dienstverlening en bereik!En HTC met iPhone vergelijken…, mmm moet ik daar nog echt woorden aan vuil maken: alleen al voor de software en het optimale gebruiksgemak is de keuze duidelijk: iPhone! En 160 euro bijbetalen??? Hoezo dan, ik zie dat nergens terugkomen, ook niet voor eventueel voortijdig onlocken, want een beetje huiswerk leert, dat je voor een paar tientjes klaar bent.

enrique

nadelen Iphone:Ik heb een account maar de mijne,Herkent ie niet. De 3G verbinding valt steeds weg aan/uit zetten dan maar weer.Internet homaar weerSlaat vast duurt drie minuten voordat ik weer iets kan doen.Kortom uitermatig trieste toestel Is er dan geen niet goed geld terug Garantie?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond