Deel dit artikel
-

iTunes start affiliate-programma

Apple's iTunes Musicstore is begonnen met een affiliate-programma. Sites die zich hierbij aansluiten krijgen per verkochte download 5 procent commissie. Ook Nederlandse sites kunnen op die manier meeverdienen aan de populaire muziekwinkel.

Het principe van affiliate-marketing wordt al geruime tijd toegepast op internet. Met name Amazon en eBay zijn er groot mee geworden. Wie als affiliate van Amazon een bezoeker op de site weet te bewegen door te klikken naar Amazon – bijvoorbeeld door onder een recensie van een boek een button naar Amazon op te nemen – deelt mee in de verkoop bij Amazon.

Apple verkocht in de Verenigde Staten tot op heden ruim 100 miljoen tracks via de iTunes Musicstore, het claimt hiermee een marktaandeel te hebben van 70 procent. De catalogus bestaat in de Verenigde Staten inmiddels uit 1 miljoen tracks. De Europese vestigingen in Engeland, Duitsland en Frankrijk gingen medio juni van start en verkochten in de eerste tien weken gezamenlijk 5 miljoen tracks, zo maakte Apple deze week bekend tijdens zijn beurs in Parijs.

De marges op iedere verkochte download in de iTunes Musicstore zijn echter niet hoog, zo gaf Apple ook al eerder toe. Het heeft daarom een stevige hoeveelheid klanten en downloads nodig om de winkel enigszins profijtelijk te maken. Het nu gestarte affiliate-programma moet daarbij helpen.

Het gaat om een affiliate-programma voor de Amerikaanse versie van de iTunes Musicstore. Sites uit alle delen van de wereld kunnen meedoen als affiliate. Apple zegt op de webpagina van het affiliate-programma dat er per verkochte track 5 procent commissie wordt betaald. Apple beoordeelt iedere aanvraag op een aantal criteria, onder meer sites met minder dan duizend unieke bezoekers per maand mogen niet meedoen. Ook sites die schending van auteursrecht veroorzaken zijn uitgesloten. Iedere maand volgt uitbetaling van de commissie tenzij er voor minder dan 25 dollar aan commissie is verdiend, dan wordt gewacht tot het moment dat deze ondergrens is bereikt.

Deel dit bericht

3 Reacties

Martijn

eBay en Amazon hebben volgens mij geen minimum aantal visitors – meer info is te vinden op: http://affiliates.ebay.nl

Gyuri

In het kader van 'marktonderzoek' geregistreerd als affiliate.Wanneer de bezoekers van je website niet uit de US, UK, Frankrijk of Duitsland komen, heeft het geen zin iTunes te promoten mijns inziens. Uitsluitend mensen met een 'billing address' in een van deze landen kunnen nl daadwerkelijk muziek kopen.  Aangezien commissie wordt betaald over de verkopen, is een Nederlandse website dus al snel gratis reclame aan het maken voor iTunes…  iTunes is leuk…. maar niet zo leuk ;) (promoten van iTunes zou zelfs negatief kunnen werken, je laat immers je bezoeker het hele iTunes programma downloaden en installeren, waarna uiteindelijk blijkt dat je er niets mee kunt….)

Henny

5 procent over 99 eurocent, waarbij ongetwijfeld de volgende aankoop rechtstreeks plaatsvindt via het inmiddels geinstalleerde iTunes. Oftewel: het lijkt meer dan het is.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond