Deel dit artikel
-

Java grootste besturingssysteem op mobiel na iOS

Niet Android van Google maar Java ME van Oracle (Sun) is het nummer twee mobiele besturingssysteem in de wereld. Apples iOS is, gemeten naar browsergebruik, de marktleider met 52 procent.

Dat blijkt uit een rapportage van NetApplications, dat sinds 2004 browsergegevens meet op veertigduizend sites met 160 miljoen gebruikers.

IOS had eind december een marktaandeel van 52 procent, Java ME 21 procent en Android 16 procent. De cijfers omvatten naast verkeer naar mobiele telefoons ook tabletverkeer.

De stabiele lijn van Java wordt mogelijk verklaard met het feit dat het systeem veel wordt gebruikt op goedkope smartphones in opkomende landen. Java was in het verleden het enige besturingssysteem dat op nagenoeg alle telefoons draaide. Andere generieke mobiele platformen waren niet, dus veel van de vroege mobiele ontwikkelaars richtten zich op het bij Sun ontwikkelde platform.

Java ME [?] wordt ondersteund door Nokia Series 40-toestellen, Symbian en Samsungs Bada. Android, iOS en Windows Phone kunnen er niet mee overweg. Er wordt veel op gespeculeerd dat Android Java’s positie aan de onderkant van de markt voor goedkope smartphones uiteindelijk overneemt, als Nokia bijvoorbeeld Symbian niet doet herleven.

Foto: whiteafrican (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Remco Bolwerk @justthebarebone

Waarom heeft u de context niet in de tijd gezet? Door een langer time frame te kiezen is het duidelijk dat Java ten opzichte van IOS en Android in 1 jaar juist enorm veel marktaandeel heeft verloren en als het niet oppast net als symbian marginaal wordt. Android is zelfs even groter geweest dan Java.

Dit artikel geeft niet weer wat er echt aan de hand is in die wereld.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond