Deel dit artikel
-

Jupiter: Webwinkels doen te weinig tegen retourzendingen

Volgens Jupiter Media Metrix zal het aantal terugzendingen naar Amerikaanse webwinkels oplopen tot negentig miljoen in 2005. Webwinkels doen te weinig om deze omvang terug te dringen met het verzamelen van data over het waarom van de retournering, aldus Jupiter. DeWinkel.com kan het zich niet voorstellen dat er sites zijn "die het zich kunnen permitteren" om dit niet te doen.

De negentig miljoen retourzendingen in 2005 bestaan uit goederen met een waarde van 5,8 miljard dollar, aldus Jupiter. Momenteel laten veel websites de vraag naar het waarom van de retournering achterwege. Zonder kosten terugsturen en verder geen vraag over het waarom is het credo, aldus Jupiter. In plaats van onderzoek naar de reden van het terugsturen te doen proberen webwinkels de processen rond het terugsturen zo efficiënt mogelijk te maken. Maar dit is volgens Jupiter niet voldoende om de stijgende kosten het hoofd te kunnen blijven bieden.

Door het verzamelen van data over de reden van terugzenden kunnen bedrijven patronen daarin herkennen, aldus Jupiter. Daarop inspelen zal het aantal terugzendingen doen dalen. Ook moeten bedrijven eenvormige richtlijnen hanteren voor terugzendingen, want wanneer er voor beschadigde artikelen geen kosten verbonden zijn aan een retourzending en voor andere artikelen wel, dan zal de eerste categorie in omvang groeien, constateert Jupiter.

Het bedrijf Broadbase , dat software ontwikkeld om klantcontacten te analyseren en organiseren, onderschrijft de stelling van Jupiter. "We hebben geen onderzoek voorhanden over het aantal sites dat een dergelijke analyse achterwege laat ", zegt Kris Bogaerts, regional manager Benelux.
Wat zijn dan de voordelen voor een webwinkel om een dergelijk analysesysteem op te zetten?
Bogaerts: "Het is mogelijk om via patroonherkenning producten eruit te halen waar blijkbaar veel ontevredenheid over heerst. Verder blijkt in de praktijk dat mensen niet lang willen wachten op een product en soms na een bestelling bij een webwinkel toch naar een winkel in de buurt gaan. De zending van de webwinkel wordt vervolgens geretourneerd." Via e-mail is het mogelijk om klanten vooraf en tussentijds te informeren over de levertijd, zegt Bogaerts. "Op die manier kun je tevens een alternatief aan de hand doen mocht de klant vinden dat het te lang gaat duren."

Ruud Bredewold, algemeen directeur DeWinkel.com : "Ik kan me niet voorstellen dat er bedrijven zijn die het zich kunnen permitteren om niet te vragen waarom de zending retour komt. Dat moeten dan wel hele rijke bedrijven zijn, want het kost je toch geld." Bij DeWinkel.com wordt aan de klant die een product terugstuurt gevraagd wat daarvoor de reden is. Vaak wordt er niet geretourneerd, zegt Bredewold, maar in die gevallen waarin het wel gebeurt betreft het bijvoorbeeld kleding waarvan de maat niet goed blijkt te zijn. "De reden voor het retourneren verschilt per productgroep", zegt Bredewold. DeWinkel.com geeft – evenals de meeste sites – vooraf een indicatie van het aantal dagen wat nodig is om de zending te bezorgen. Ook tussentijds wordt de klant op de hoogte gehouden over eventuele vertragingen in de bezorging.

Deel dit bericht

3 Reacties

mr p.t.a. benedek

het blijft verbazend hoe men blijft omgaan met dit soort afwegingen en overwegingen. Men blijft serieus bezig met e-commercialiteit terwijl men niet de moeite neemt om regelgeving (dwingendrechterlijk) daarin te betrekken. Het gemak om af te wijken van levertijden en retourzendingen is kennelijk te groot en/of de regelgeving is te onbekend. Men zou zich meer moeten verdiepen in regelgeving en daarmee een betere e-commercialiteit kunnen bereiken. (denk aan richtlijnen inzake elektronische handel/en consumentenkoop op afstand 97/9 van het Europees Parlement)

Martijn Hoogeveen

Geheel eens met de reactie van Ruud Bredewold. Je moet ernaar streven de retouren zoveel mogelijk terug te dringen, want het behandelen van retouren kost relatief veel tijd en geld.Het retourpercentage bij TakeitNow ligt rond de 1%. Wanneer het gaat om niet-werkende producten (of niet goed geinstalleerd), dan kun je er niet veel aan doen, tenzij het zich concentreerd op een merk/type. Dan kun je deze uit de handel halen.Wanneer consumenten gebruik maken van de wettelijke afkoelperiode: het percentage wat hier gebruik van maakt is erg klein indien de voorinformatie mbt. een product goed is. Retouren op rembourszendingen zijn terug te brengen door de consument vooraf nogmaals expliciet om een bevestiging te vragen. Hiermee filter je impulsieve aankopen onder rembours er uit. Wat veel logistieke kosten bespaart.

Richard Scheper

Internet is nu voor veel bedrijven een medium met nieuwe mogelijkheden. Er worden zelfs complete business modelen op gebouwd. Maar waar het internet juist zo sterk in is vergeleken met de meer traditionele kanalen is het 1 op 1 communiceren. Je kunt er heel direct met je klanten mee communiceren, vanaf elke plaats, op elke tijdstip. Prima om zo producten te verkopen. De online winkels hebben vaak wel het goede idee en leuke producten, maar vergeten vaak dat je er nog veel meer uit kunt halen. Je kunt je klant gewoon vragen om informatie! Ook bij retour zendingen is het relatief eenvoudig om te vragen waarom ze het willen terug sturen. Dit is natuurlijk waardevolle klant informatie. Je wilt toch als bedrijf graag zoveel mogelijk weten over je klant? Doe het dan ook en vraag het gewoon en vervolgens: DOE ER OOK WAT MEE. Dit betekent natuurlijk voor je bedrijf dat internet de hele organisatie raakt en dat (bijna) iedereen in het bedrijf er bij betrokken is. En daar wringt de schoen vaak. Klanten willen best informatie kwijt als ze ook het gevoel krijgen dat er ook daadwerkelijk iets mee gebeurt. Een klant wil zich graag belangrijk voelen. Heb je dit voor elkaar dan heb je een voorsprong en komen klanten ook terug. Verander je bedrijf door op een interactieve manier te denken en te handelen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond