Deel dit artikel
-

Juridisch steekspel eBay en modebedrijven houdt aan

De Franse handelsrechtbank legt eBay een schadevergoeding van 1,7 miljoen euro op. De handelssite komt een eerder verbod tot handel in parfums en cosmetica niet na. Het lijkt een strategische zet van de Amerikanen in een mogelijk bedrijfsontwrichtend proces.

eBay krijgt twee keer een boete van 850.000 opgelegd omdat het ondanks een rechterlijk verbod daartoe toch de handel in items van luxeconcern LVMH faciliteerde. Verscheidene Franse media berichten hier over, onder meer Le Figaro.

Het veilingbedrijf overweegt nog in beroep te gaan.

De opgelegde schadevergoeding is een volgende stap in een al jaren slepende juridische procedure tussen modehuizen als LVMH en eBay. De handelssite vindt dat particulieren en bedrijven van alles mogen verhandelen via het platform. De modeconcerns zeggen dat dat niet mag, omdat zij zelf willen bepalen via welke distributiekanalen hun artikelen op de markt komen.

In juni 2008 gaf de Franse rechter uiteindelijk LVMH gelijk en veroordeelde eBay tot een boete van 39 miljoen euro. eBay moest bovendien beloven om vooraf te gaan screenen of aangeboden mode-artikelen inderdaad via de site mogen worden verhandeld.

Kennelijk zitten er mazen in het net, want LVMH klaagt nu met succes bij de rechter dat het toch fout gaat. Het zal moeten blijken of eBay op slinkse wijze onder de uitspraak probeert te komen of dat het echt per ongeluk twee foutjes van bijna negen ton maakte.

Of er hoger beroep wordt aangetekend is niet helder. Het veilingbedrijf zegt wel in een reactie dat het de boete buitenproportioneel vindt en dat een hogere rechtbank de uitspraak ongegrond zou verklaren. 

Deel dit bericht

1 Reactie

Watson

"Het veilingbedrijf zegt wel in een reactie dat het de boete buitenproportioneel vindt" Idd., het is een boete van 1,7 miljard en niet 1,7 miljoen zoals staat vermeld…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond