Deel dit artikel
-

Kabinet stemt in met internetconcurrentie op de kabel

De Ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel dat internetconcurrentie op de kabel beter mogelijk maakt. Bedrijven als UPC en Essent Kabelcom kunnen straks door de OPTA gedwongen worden andere internetaanbieders op het eigen netwerk toe te laten.

Het Kabinet volgt met het wetsvoorstel een meerderheid van de Tweede Kamer. Die vraagt al geruime tijd om meer concurrentie op de kabel, na een stroom van negatieve berichten in de pers. Vooral UPC kreeg vorig jaar de wind van voren van zijn eigen Chello-abonnees, die klaagden over trage verbindingen en achterblijvende dienstverlening. Het Kabinet wilde oorspronkelijk pas na twee jaar meer concurrentie toestaan, maar op aandringen van de Tweede Kamer werd de uiterlijke termijn vervroegd naar maart 2001. Het huidige wetsvoorstel is het resultaat van de discussie die daarna met de Kamer is gevoerd.

In de huidige situatie staan Nederlandse consumenten die via de kabel willen internetten niet vrij om hun eigen internetaanbieder te kiezen. Zo zijn inwoners van Amsterdam aangewezen op Chello, het product van UPC. In Groningen is men aangewezen op @Home, de dienst van Essent Kabelcom. Het wetsvoorstel van staatssecretaris Monique de Vries (Verkeer en Waterstaat) is erop gericht hier een einde aan te maken. De telecomautoriteit OPTA kan straks na zorgvuldige analyse van de markt bepalen of een partij ?aanmerkelijke marktmacht? heeft. Is dat het geval, dan kan de OPTA een aantal maatregelen opleggen die de concurrentie op het betreffende netwerk moeten vergroten. Het openstellen van het netwerk aan derden is er daar één van.

Van de drie grote kabelbedrijven (Casema, UPC en Essent Kabelcom) is bekend dat zij dit jaar hun eigen onderzoek zijn begonnen naar de openstelling van hun netwerken. De kabelbedrijven voerden in het verleden vaak aan dat concurrentie tussen internetaanbieders op de kabel om bedrijfseconomische redenen onwenselijk is. Het zou een ?emerging market? betreffen, die de ruimte moest krijgen zich te ontwikkelen. Gereguleerde open toegang zou hieraan afdoen. Ook zou de kwaliteit met een overmatig aanbod omlaag gaan. Opvallend genoeg is de branchevereniging van kabelbedrijven, VECAI, het hier niet mee eens. In een rapport van de OPTA stelt VECAI dat kwaliteitsverlies voornamelijk technische oorzaken kent.

Deel dit bericht

2 Reacties

chris

wordt wel eens tijd voor concurrentie, en nu maar hopen dat we van die trage verbinding afkomen en er providers komen met een goede service en niet zo'n overbezette als chello die amper bereikbaar is. En de traagheid? nou als het in het buitenland 350kb/sec kan bereikt worden dan kan het hier ook er is genoeg bandbreedte voor.Laat breedband worden zoals het hoort en betaalbaar. goodluck for those who gonna try

Pieter

Dat speelt allemaal in december 2001, we zijn nu eind mei 2002. Wat is er nu veranderd? Zijn er inmiddels meerdere aanbieders van internet via de kabel of bestaat de monopoliepositie nog steeds?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond