Deel dit artikel
-

Kamermotie dwingt tot uitstel WiMAX-veiling

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin wordt geëist dat de voorwaarden van de veiling van de 2,6GHz-frequentieband worden aangescherpt. Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken vreest dat de veiling daardoor worden uitgesteld tot begin 2010.

Het ministerie van Economische Zaken stelt de veiling van de 2,6GHz-frequentieband waarschijnlijk opnieuw uit. Aanleiding voor het uitstel is een nieuwe veilingvoorwaarde, waarmee de Tweede Kamer op 18 december 2008 instemde. Staatssecretaris Frank Heemskerk vreest dat de veiling door de aanpassing pas begin 2010 kan plaatsvinden.

Op initiatief van PvdA-kamerlid  Martijn van Dam eist het parlement dat een deel van de te veilen frequentieruimte wordt gereserveerd voor nieuwkomers op de telecommarkt. Op tenminste één van de minimaal vijf veilingkavels mogen de bestaande aanbieders KPN, Vodafone en T-Mobile niet bieden. Ook de verschillende kabelmaatschappijen, zoals Ziggo en UPC, zijn uitgesloten van bieding op dit kavel.

Nieuwkomers

Met de nieuwe voorwaarde wil de Tweede Kamer de toetreding van nieuwkomers en nieuwe technologie forceren. Critici vonden de eerdere veilingvoorwaarden belachelijk en verwachtten namelijk dat de veiling door de bestaande marktpartijen zou worden gebruikt om nieuwe initiatieven te dwarsbomen. Ze zouden de frequenties na verwerving niet in gebruik nemen, maar ondertussen wel de toetreding van nieuwkomers blokkeren. Het ministerie van Economische Zaken anticipeerde al eerder op deze kritiek door de frequentieband in meer en kleinere kavels te hakken (per 40MHz in plaats van per 80MHz).

Bovendien eist de overheid dat elke vergunninghouder binnen twee jaar een openbare elektronische communicatiedienst moet aanbieden in een minimaal dekkingsgebied van twintig vierkante kilometer. Ondanks deze eerdere aanscherpingen komt de Tweede Kamer met aanvullende voorwaarden om nieuwkomers een kans te gunnen.

Uitstel

Het zou het vierde uitstel van de frequentieveiling betekenen. De veiling stond oorspronkelijk gepland in het najaar van 2007. Hij werd uitgesteld naar begin 2008, naar eind 2008 en naar het tweede kwartaal van 2009. Staatssecretaris Heemskerk zegt dat de nieuwe veilingvoorwaarde een vertraging van tien maanden oplevert. Daarmee zou de veiling pas begin 2010 plaatsvinden.

Deel dit bericht

3 Reacties

Bert

Binnen twee jaar minimaal 20km2 aanbieden? Pfff. Dat is net Amsterdam. Eis gewoon dat alle 100000+ steden dekking moeten hebben in 2 jaar.

Valentijn

Pfff niet van deze tijd. Waarom niet de helft veilen en rest met meer partijen…. dan is de voortgang niet in gedrang…

Peter

De vertraging als gevolg van de wens om ruimte te reserveren voor nieuwkomers lijkt een succesvol resultaat voor bestaande marktspelers. Niet duidelijk is waarom deze aanpassing tot zo een lange vertraging leidt. Worden hier andere belangen gediend. Na zoveel uitstel word je wantrouwend. Juist de nieuwe spelers hebben behoefte aan een snelle start! Vreemd dat kabelaars ook moeten worden uitgesloten van dit spectrum, zij moeten dus blijkbaar in een ander veilingspel de voor hen nieuwe dienst uitrollen en worden op dit gebied gelijk geschakeld met KPN en Vodafone. Wat een raar soort van discriminatie is dit? Ik ondersteun iedere poging tot het creeren van meer competitie met meer spelers, maar zoals nu met belangen wordt omgegaan, vertragingen en discriminaties, dat komt de transparantie en de geloofwaardigheid niet ten goede. De overheid zou er goed aan doen om iedere schijn te vermijden en zonder vertragingen doorgaan. Ben je nieuw in dit spectrum dan mag je mee doen, ook als je kabelaar of contentprovider heet!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond