Deel dit artikel
-

Kartelboete voor Philips vanwege opkrikken online prijzen

Philips krijgt met terugwerkende kracht alsnog een boete van 29,8 miljoen euro voor het onrechtmatig opkrikken van online prijzen voor consumentenelektronica. Dat is eigenlijk nog een meevaller, want oorspronkelijk ging het om een bedrag van 50 miljoen.

Het gaat om overtreding van voor de grote reorganisatie van Philips naar een gezondheidsbedrijf. Philips legde tussen 2011 en 2013 prijsrestricties op aan (Franse) onlineaanbieders van consumentenelektronica voor keukenapparatuur, koffiemachines, stofzuigers, elektrische tandenborstels en haardrogers.

Philips had overigens al 30 miljoen euro opzij gezet vanwege de boete. Het onderzoek zelf werd in februari vorig jaar aangekondigd.

Naast Philips krijgen ook Asus, Pioneer en Denon & Marantz een boete van resp. 63, 10 en 7 miljoen euro. Zij hebben allen een korting gekregen omdat ze meewerkten aan het onderzoek.

Deel dit bericht

2 Reacties

Entoen

Blijf het bijzonder vinden…. waar gaat dit geld naar toe? Gezondheidszorg, eigen risico dat voortaan 0 is, belastingverlichting… of wordt de EU pot gespekt zodat parlementariërs nog meer feesten, onderzoeken en gage kunnen krijgen? Of verdampt dit want geld is maar virtueel?

Niels

Een kleine duik in de geschiedenis leert dat Philips dit al jaren doet. Sterker nog in de tijd van de gloeilamp, waar ze ooit groot mee zijn geworden, maakte ze al kartel afspraken om ervoor te zorgen dat lampen van concurrenten niet langer mee gingen dan die van hun.

Nu maken de andere partijen zich er ook schuldig aan, natuurlijk. Vaak is de boete goedkoper dan wat het oplevert. Toch betaald de burger altijd, of krijgen de mensen die teveel hebben betaald nu een vergoeding? Dit is uiteindelijk het treurige van het kapitalisme, altijd ten koste van een ander. Terwijl als het collectief eens voorop stond, ipv. het individu, dan had de mensheid al veel verder kunnen zijn. Case in point:

http://www.centennialbulb.org/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond