Deel dit artikel
-

Kaspersky: Mobiele malware wordt plaag

Malware voor mobiele gebruikers heeft zich in 2015 in volume verdrievoudigd. Dit concludeert de Kaspersky Lab Antimalware Research-groep.

Er werden 884.774 nieuwe malwareprogramma’s ontdekt, een verdrievoudiging ten opzichte van 2014. Het aantal nieuwe mobiel bankieren-trojans daalde van 16.586 in 2014 naar 7.030. 94.344 gebruikers werden het slachtoffer van mobiele ransomware, een vervijfvoudiging ten opzichte van 2014.

2015 was het jaar van de ransomware. Zodra een apparaat is besmet met dit type malware, zien gebruikers een pop-upvenster met een melding dat de gebruiker strafbare feiten heeft gepleegd. Die moet dan losgeld betalen, tot wel 90 euro, om de app weer aan de praat te krijgen. Vooral Rusland, Duitsland en Kazachstan werden getroffen. De Trojan-Ransom.AndroidOS.Small malware en de modificatie hierop, Trojan-Ransom.AndroidOS.Small.o, waren het meest actief.

Het aantal ransomware app-modificaties is met een factor 3,5 toegenomen, volgens Kaspersky een bewijs dat fraudeurs steeds vaker de voordelen zien van chantage.

Bijna de helft van de top 20 trojans in 2015 betrof kwaadaardige programma’s die opdringerige reclame toonden op mobiele apparaten. De meest voorkomende waren vorig jaar de trojans Fadeb, Leech, Rootnik, Gorpro en Ztorg. Fraudeurs gebruikten elke beschikbare methode om deze trojans te verspreiden, via kwaadaardige webbanners of nep-spellen bijvoorbeeld.

Sommige van deze apps hebben de mogelijkheid om toegangsrechten of root-toegang te verkrijgen. Dergelijke rechten geven aanvallers bijna ongelimiteerde mogelijkheden om de op aangevallen apparaten opgeslagen informatie te wijzigen. Na succesvolle installatie wordt het vrijwel onmogelijk om de malware te verwijderen, zelfs na het terugzetten van de fabrieksinstellingen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond