-

Malware bij Android minder erg dan adware

Het is het grote verschil tussen de appstores van Apple en Google: bij Apple is de selectie behoorlijk streng, in de ogen van sommige ontwikkelaars zelfs te streng, die bij Google minder. Daardoor kampt die laatste nog altijd met een slecht imago: de Play Store zou vol met malware zitten. Dat blijkt niet het geval.

Het Amerikaanse telecombedrijf Verizon telt op zijn netwerk gemiddeld 100 besmette Android smartphones per week, en dat terwijl het bedrijf ongeveer 40 procent van de markt voor mobiele telefonie in handen heeft. Het totaal aantal besmette smartphones bij alle Amerikaanse telecomaanbieders kan dus nooit erg hoog zijn.

Verizon stelt ook vast dat de malware niet lang op de smartphone blijft staan. Vaak is die na een week of maximaal een maand alweer verdwenen. En niet omdat gebruikers zich realiseren dat het om malware gaat, maar omdat zij snel weer op apps zijn uitgekeken.

Malwareschrijvers hebben het niettemin vooral op Android gemunt. 96 procent van de mobiele malware ‘leeft’ op Android. Verizon stelt dat iOS nagenoeg schoon is. En wereldwijd ziet het plaatje er wellicht iets anders uit. Beveiligingsbedrijf Kaspersky telde vorig jaar tien miljoen ‘kwaardaardige Android apps’.

De bevindingen van Verizon komen niettemin overeen met forensische bedrijven als FireEye, die constateren dat malware nauwelijks een serieus probleem is op smartphones. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat niet alsnog een probleem kan worden. Mobiel beveiligingsbedrijf Lookout waarschuwt dat veel bedrijven niet de infrastructuur hebben om mobiele malware zelfs maar op te sporen.

Mobiele malware kent sowieso meerdere verschijningsvormen: ze kan fungeren als spyware of een Trojaans Paard. Ze kan sites omleiden of bankgegevens willen ontfutselen, al gaat dat op een pc nog altijd veel makkelijker. Een op vier gebruikers klikken nietsvermoedend op phishing e-mails.

Verizon vindt adware daarentegen een veel groter probleem. Deze software verzamelt allerlei gegevens over gebruikers zonder dat die daarvan op de hoogte zijn en waarvoor ze ook geen toestemming hebben gegeven. Adware neemt in populariteit toe, vorig jaar waren er al bijna zo’n 500.000 adware apps in de Play Store. Het is de manier voor ontwikkelaars om een paar center te verdienen, terwijl de apps gratis verspreid worden.

Het Verizon rapport is hier te downloaden.

Piotr Adamowicz / Shutterstock.com

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond