Deel dit artikel
-

KaZaA sleept Buma/Stemra voor de rechter

De populaire peer-to-peer dienst KaZaA sleept Buma/Stemra voor de rechter. Beide organisaties waren in overleg over mogelijke samenwerking, maar volgens KaZaA probeert Buma"op oneigenlijke gronden onder eerder gemaakte afspraken uit te komen".

Het in Amsterdam gevestigde KaZaA is exploitant van een online ruilplatform voor muziekbestanden. Het bedrijf gebruikt daarbij software die het in licentie van FastTrack houdt. FastTrack is recentelijk in de VS voor de rechter gedaagd door de Amerikaanse muziekindustrie.

Buma/Stemra heeft volgens KaZaA-directeur Niklas Zennström deze rechtszaak aangegrepen om het overleg tussen beide partijen op te schorten. "Dit is echt een dolksteek in onze rug. We waren er van overtuigd dat de deal met Buma/Stemra rond was. Ze proberen nu op oneigenlijke gronden onder de gemaakte afspraken uit te komen", aldus Zennström.

KaZaA heeft Buma/Stemra vorig jaar benaderd om gezamenlijk een dienst te introduceren, "waarvan zowel consumenten als rechthebbenden konden profiteren". Een overeenkomst tussen beide partijen lag volgens KaZaA tot eind vorige week in het verschiet. "Een dag nadat de rechtszaak tegen FastTrack was aangekondigde ontvingen we een brief dat het contact werd opgeschort", aldus Wanda van Kerkvoorden, de advocaat van KaZaA. Wat zij precies namens KaZaA gaat eisen, kon de advocaat nog niet zeggen. "We willen in elk geval dat de gemaakte afspraken nagekomen worden". Ook de inhoud van deze afspraken wil de advocaat op dit moment nog niet kwijt.

Buma/Stemra stelt in een reactie dat KaZaA tot nu toe "op goede gronden" geen licentie is verstrekt. Woordvoerder Vervoort: "Wij hebben om een aantal zaken gevraagd, die nooit geleverd zijn". Hij wilde niet ingaan op aard van deze eisen, zolang de zaak nog niet voor de rechter is geweest.

Deel dit bericht

1 Reacties

Cor Knops

Het zat er in… Na de uitgelekte memo van het RIAA over FastTrack was het wel duidelijk: er zijn twee kampen. Eén is de op software en techniek gebaseerde p2p-groep. En twee is de platenindustrie die er NOG STEEDS NIETS VAN BEGRIJPT ! Jammer, een gemiste kans voor Buma/Stemra. Want als je het ene initiatief de grond in hebt geprocedeerd staan er weer tien andere op…Ik vind het name jammer omdat Zenntröm, maar met name Metselaar vanaf de eerste minuut hebben aangegeven dat ze willen samenwerken/onderhandelen/nieuwe constructies bedenken. Dat is nu voorbij vrees ik.. ps. AudioSatellite is nog steeds (of pas?) een goed alternatief voor music-sharing. Voorzover ik weet ook nog niet onder vuur. En ook belangrijk: geen spyware-on-board.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond